fbpixel

Search icon
Search
Career coaching: Μήπως όλοι χρειαζόμαστε έναν εργασιοθεραπευτή;
LIFE & CAREER

Career coaching: Μήπως όλοι χρειαζόμαστε έναν εργασιοθεραπευτή;

Αναλύοντας τον ρόλο του "work therapist" και τους σύγχρονους προβληματισμούς στον χώρο εργασίας


Είναι αλήθεια ότι η πανδημία δημιούργησε της συνθήκες για μια παγκόσμια εργασιακή αναμέτρηση. Κάπως έτσι παρατηρούμε ότι τη νέα χρόνια, αυτό που λέγεται «συμβουλευτική καριέρας» επανήλθε, με ένα καινούριο κύμα εμπειρογνωμόνων να εμφανίζεται, οι οποίοι είναι εδώ για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ενώσουν ξανά τα κομμάτια της εργασιακής τους ζωής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι σύγχρονοι χώροι εργασίας μπορεί να φαίνονται αρκετά μοντέρνοι και φιλικοί προς τους εργαζομένους. Με τους ειδικούς χώρους για διάλειμμα, τα μίνι-ψυγεία τους εφοδιασμένα με διάφορα snacks και τις φράσεις motivation όπως «ζήσε, γέλασε, αγάπα» χαραγμένες σε posters στους τοίχους, είναι σαφές ότι έχουμε ξεπεράσει την black and white εποχή των πανομοιότυπων δακτυλογράφων που κάθονταν σε πανομοιότυπα γραφεία ή των πειθαρχημένων υπαλλήλων που χτυπούσαν κάρτα κι έφευγαν. 

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο έχουμε προχωρήσει; 

Αν και η διακόσμηση των γραφείων μας είναι διαφορετική, πολλές από τις παραδοχές είναι οι ίδιες: ότι ένας καλός εργαζόμενος αφιερώνεται στην εταιρία του, διαμορφώνει τον εαυτό του στο σύστημα στο οποίο έχει ενταχθεί και προσπαθεί να μην ταράζει πολύ τα νερά. Οι συγκρούσεις και οι προκλήσεις είναι «δράματα γραφείου», τα οποία ιδανικά τακτοποιούνται το συντομότερο δυνατόν - οι ετήσιοι στόχοι σας είναι πιο πιθανό να περιστρέφονται γύρω από τις ευθύνες και την παραγωγικότητα παρά την αυτοπραγμάτωση.

luca-bravo-9l-326fiszk-unsplash.jpg

Μετά τον Covid, εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα ερωτήματα σχετικά με το τι θέλουμε από τη δουλειά. Μπορεί η καθημερινότητά μας να έχει επανέλθει σε μια ρουτίνα, αλλά τα ερωτήματα που εγείρονται από την ανατροπή της εργασιακής μας ζωής παραμένουν, και η απάντηση για πολλές γυναίκες είναι ότι θέλουν να αισθάνονται περισσότερο υποστηριζόμενες και ικανοποιημένες: έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company έδειξε ότι το 47% ελπίζει ότι ο στόχος για ευημερία στις ζωές των εργαζομένων θα είναι κληρονομιά της μετά-covid εποχής.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να είναι η επαναφορά των προσδοκιών που θέτουμε στον εαυτό μας. «Υπάρχει η θεωρία ότι πρέπει κατά κάποιον τρόπον να είσαι ένας πολεμιστής, να εμφανίζεσαι και να είσαι "επαγγελματίας"», λέει ο Phil Bolton, career coach και συνιδρυτής της Elevayte, η οποία εργάζεται με ηγέτες και ομάδες σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. «Νομίζω ότι είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες αιτίες δυστυχίας και στενοχώριας στον εργασιακό χώρο.» 

«Πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι ο καλύτερός τους εαυτός, αν δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους στη δουλειά;» 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλαίτε στο μπάνιο, αλλά ότι καλό θα είναι να διοχετεύεται την ίδια ποσότητα σκέψης και προσοχής στα συναισθήματα που βιώνετε στο γραφείο με εκείνα που έχετε εκτός εργασίας. Στην «πραγματική» μας ζωή θεωρείται φυσιολογικό να επεξεργαζόμαστε τις απαιτητικές στιγμές, να εντοπίζουμε τα αρνητικά μας μοτίβα και, αν χρειαστεί, να αναζητούμε επαγγελματική υποστήριξη με τη μορφή ενός ψυχολόγου ή συμβούλου για να μας βοηθήσει όταν πραγματικά έχουμε κολλήσει. Εν τω μεταξύ, η συμβατική εργασιακή κουλτούρα φαίνεται να θεωρεί αποδεκτό ότι η γκρίνια το βράδυ της Παρασκευής στο bar με φίλους είναι η μόνη απάντηση στα πολλά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στο γραφείο. 

Όχι. Η κατανόηση μιας βαθύτερης σκέψης θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτική - για εσάς και για την καριέρα σας. Ο κόσμος της εργασίας ζητά να είμαστε γρανάζια σε έναν τροχό. Όμως, η παραπάνω ιδέα της ολότητας μπορεί μόνο θετικά να επηρεάσει τους οργανισμούς. Αν μπορέσουμε να συνδεθούμε με τις αξίες μας - με τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εμάς, το πώς θέλουμε να ηγούμαστε και τι επιθυμούμε να υπηρετούμε - θα επιτύχουμε πρόοδο. 

daniel-fazio-dzqeb43hfne-unsplash.jpg

Ανεξάρτητα από το αν έχετε μια καριέρα για την οποία νιώθετε πάθος ή όχι, οι περισσότεροι από εμάς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στη δουλειά. Εκεί κερδίζουμε τα χρήματα που μας συντηρούν, εκεί αξιολογείται και μετράται η ευφυΐα, η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητά μας, εκεί ανθίζουν ή πεθαίνουν οι φιλοδοξίες και τα όνειρά μας και εκεί βρισκόμαστε επανειλημμένα σε καταστάσεις σύγκρουσης και πρόκλησης, επιτυχίας και αποτυχίας. Και το κάνουμε αυτό δίπλα σε ανθρώπους που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί από εμάς, με τους οποίους μπορεί να μην επιλέγουμε απαραίτητα να περνάμε τόσο πολύ -ή καθόλου- χρόνο. Είναι επίσης λάθος να νομίζετε ότι μπορείτε να «απενεργοποιήσετε» τον πραγματικό σας εαυτό όταν φτάνετε στη δουλειά.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα πολεμήσουν σαν λιοντάρια για να προστατεύσουν τη δημιουργική ακεραιότητα αυτού που μόλις δημιούργησαν, αλλά αν τους ζητηθεί να ορίσουν μια τιμή για τη δουλειά τους, παγώνουν. Όλοι μας έχουμε αυτά τα μικρά μπλοκαρίσματα, και αυτό έχει να κάνει με το πώς μεγαλώσαμε και με όλα τα είδη των πραγμάτων που τροφοδοτούν τις πεποιθήσεις μας για τον κόσμο. Όμως, με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνονται. Έτσι, κάτι που είναι αρκετά μικρό όταν είσαι 20 ετών, όταν είσαι 40, μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό εμπόδιο! 

Για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας επαγγελματικά, πρέπει πραγματικά να σας καταλάβετε!  

Αν αυτό είναι τόσο ωφέλιμο, γιατί δεν το κάνουν περισσότεροι άνθρωποι; Η απάντηση είναι ότι το κάνουν. Οι περισσότεροι επαγγελματικά επιτυχημένοι άνθρωποι δημιουργούν ένα αρκετά στέρεο υποστηρικτικό δίκτυο γύρω τους. Χτίζουν μια ομάδα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και τους βοηθά να είναι ο καλύτερος εαυτός τους. Και επενδύουν σε αυτό! Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία, ήταν «παράσημο τιμής» για τους ανώτερους ηγέτες να έχουν έναν career coach, επειδή αυτό έδειχνε ότι έπαιρναν στα σοβαρά την επαγγελματική τους ανάπτυξη, και αυτή η νοοτροπία πρέπει να γίνει κανόνας! 

marten-bjork-v0vccmep02g-unsplash.jpg

Οι μέντορες και οι work coaches παρέχουν γνώσεις, εμπειρία και μια δομή για να εξερευνήσετε τον εργασιακό σας εαυτό και να αλλάξετε τα κομμάτια που σας κρατούν πίσω. Αυτή είναι η πραγματική αξία ενός καλού προπονητή. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαπραγματευτείτε δύσκολες σχέσεις ή καταστάσεις. Να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος και στη συνέχεια να δείτε αν μπορείτε να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε. Είναι σπουδαίο να έχετε κάποιον να το συζητήσετε. Αν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς και σας κάνει δυστυχισμένους, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε μια διέξοδο!

Με πληροφορίες από το ELLE UK.