fbpixel

Search icon
Search
Bye bye oatmilk: Τελικά το γάλα βρώμης δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζατε
HEALTH

Bye bye oatmilk: Τελικά το γάλα βρώμης δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζατε

Οι ανησυχίες σχετικά με τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη έχουν κάνει κάποιους να επανεξετάσουν το δημοφιλές φυτικό ρόφημα.


Μετά από χρόνια στο επίκεντρο, ορισμένοι καταναλωτές αρχίζουν να αμφισβητούν αν το γάλα βρώμης είναι τόσο καλό όσο νομίζαμε. Πλέον, οι health professionals αναρωτιούνται αν το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού ή ακόμα και το κανονικό αγελαδινό γάλα είναι καλύτερες επιλογές.

Ένα από τα μεγάλα plus του γάλακτος βρώμης είναι ότι φαίνεται να είναι πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο από κάποιους άλλους τύπους ροφημάτων φυτικής προέλευσης, καθώς απαιτεί λιγότερο νερό και παράγει λιγότερα απόβλητα. Εκτός αυτού, είναι δημοφιλές για αυτό που δεν έχει - ξηρούς καρπούς ή γαλακτοκομικά, που είναι κοινά αλλεργιογόνα. 

Ποιος πρέπει να αποφεύγει το γάλα βρώμης και γιατί; 

Εάν αποφεύγετε τη γλουτένη, πρέπει να είστε προσεκτικοί με το γάλα βρώμης. Ενώ η βρώμη είναι gluten-free, έχει υψηλότερο κίνδυνο, επειδή συνήθως επεξεργάζεται σε εγκαταστάσεις που παρασκευάζουν προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. 

Αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε τα ροφήματα με υψηλή θερμιδική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Και αν διαχειρίζεστε υψηλό σάκχαρο στο αίμα, θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί, καθώς πολλά προϊόντα γάλακτος βρώμης έχουν περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη και έλαια σε σύγκριση με άλλα plant-based alternatives. 

shutterstock-2195809773.jpg

Ελέγξτε τις πρωτεΐνες

Το γάλα βρώμης έχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (περίπου δύο έως τρία γραμμάρια) σε σύγκριση με τα άλλα. Εκτός αυτού, τείνει επίσης να είναι υψηλότερο σε θερμίδες και υδατάνθρακες σε σύγκριση με το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης έχει περίπου 100 έως 150 θερμίδες και 16 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων, σε σύγκριση με το γάλα αμυγδάλου, το οποίο κυμαίνεται από 45 έως 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι και ένα γραμμάριο υδατανθράκων. 

Πώς να διαβάζετε την ετικέτα (και να αποφεύγετε το φούσκωμα)

Αν χρησιμοποιείτε φυτικά γάλατα ως τακτικό μέρος της διατροφής σας, όπως στα δημητριακά και τα smoothies, βεβαιωθείτε ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να παρέχει μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, περίπου επτά γραμμάρια, και περίπου το 30% της απαιτούμενης βιταμίνης D ασβεστίου για την ημέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά.

Ιδανικό θα ήταν να βρείτε ένα αγαπημένο προϊόν και να επιμείνετε σε αυτό. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, κάντε κάποια έρευνα για να βρείτε ένα φυτικό γάλα που σας ταιριάζει. Τότε δεν θα χρειάζεται να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες κάθε φορά που ψωνίζετε.

shutterstock-2182433637.jpg

Η λύση

Το αγελαδινό γάλα και τα υπόλοιπα nut milks αποτελούν πολύ καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Αλλά αν δεν αντέχετε καθόλου να εγκαταλείψετε τον αγαπημένο σας latte με γάλα βρώμης, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας υπό έλεγχο. Καταρχάς σιγουρευτείτε πως θα φάτε πρώτα πρωινό, αντί να πίνετε γάλα βρώμης με άδειο στομάχι, ή πηγαίνετε για περπάτημα αφού καταναλώσετε το γάλα βρώμης.