fbpixel

Search icon
Search
Bouncy curls: Πώς να διατηρήσετε τις μπούκλες σας υγιείς
HAIR & NAILS

Bouncy curls: Πώς να διατηρήσετε τις μπούκλες σας υγιείς

Τα tips & tricks για μια ολοκληρωμένη ρουτίνα των σγουρών μαλλιών


Μερικές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι τα σγουρά μαλλιά μας έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Τη μια μέρα έχουμε ζωηρές, καθορισμένες μπούκλες και την άλλη μια άμορφη μάζα και φριζάρισμα. Τι συμβαίνει λοιπόν; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να πετύχουμε την καλύτερη εκδοχή των μαλλιών μας, κάθε μέρα. Σε αντίθεση με τα ίσια, τα σγουρά έχουν την τάση να αφυδατώνονται και να ξηραίνονται εύκολα, καθιστώντας τη φροντίδα τους πιο δύσκολη αλλά και εντατική. 

Από κόλπα που μπορεί να βελτιώσει το σχήμα της μπούκλας μέχρι ειδικές συμβουλές styling για τον τύπο των μαλλιών σας, συνεχίστε να διαβάζετε για το πώς να φροντίζετε τα μαλλιά σας!

1. Λούστε τα σγουρά μαλλιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Τα μαλλιά με φυσική υφή πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να διατηρείται υγιές το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Η διαδικασία καθαρισμού είναι το πιο σημαντικό μέρος κάθε ρουτίνας φροντίδας των μαλλιών, καθώς παρέχει στα μαλλιά την καλύτερη και πιο αποτελεσματική πηγή υγρασίας και δημιουργεί μια κενή πλάκα για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ένα προϊόν styling.

Τα σγουρά μαλλιά είναι επιρρεπή στην ξηρότητα, γι' αυτό και μια φορά την εβδομάδα είναι συνήθως μια καλή ισορροπία για να διατηρούνται τα φυσικά έλαια των μαλλιών χωρίς να προκαλούνται άλλα προβήματα. Ανάλογα με τον τύπο του τριχωτού της κεφαλής σας (δηλ. αν είστε ξηρή ή λιπαρή), μπορεί να μπορείτε να ξεφύγετε με λιγότερο ή συχνότερο λούσιμο. 

shutterstock-1666349089.jpg

2. Ξεμπερδέψτε τα σγουρά μαλλιά σας πριν το λούσιμο

Η εφαρμογή νερού σε μπερδεμένα μαλλιά θα τα κάνει να κλειδώσουν. Μπορείτε να ξεμπερδέψετε τα μαλλιά μόνο με νερό, αλλά η χρήση ενός σπρέι ξεμπερδέματος θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Αν έχετε λεπτή υφή μαλλιών με χαλαρό μοτίβο μπούκλας, το να περνάτε τα δάχτυλά σας σε όλη την τρίχα είναι ένας ήπιος τρόπος για να ξεμπερδέψετε χωρίς να προκαλέσετε σπάσιμο. Για πιο τραχιές υφές μαλλιών και πιο σφιχτές μπούκλες, χρησιμοποιήστε μια βούρτσας ή χτένα με φαρδιά δόντια.

3. Χρησιμοποιήστε το σωστό σαμπουάν 

Τα προϊόντα styling είναι απαραίτητα για τα σγουρά μαλλιά. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι βαριά και  μη υδατοδιαλυτά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση προϊόντων. Για αυτό συνίσταται η χρήση ενός clarifying σαμπουάν. Από την άλλη, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει προιόντα, επιλέξτε ένα ενυδατικό σαμπουάν.

4. Τοποθετήστε το conditioner με σωστό τρόπο

Όλες μας είμαστε ένοχες που εφαρμόζουμε conditioner και το αφήνουμε στα μαλλιά μας για περισσότερο χρόνο από όσο προτείνεται, με την ελπίδα να αποκτήσουμε πιο μαλακά και λεία μαλλιά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί "βλαβερό", διότι δεν συμβαίνει τίποτα άλλο παρά μόνο φραγμένα θυλάκια. 

Επιπλέον, το να μην ξεπλύνετε καλά το conditioner σας μπορεί να δημιουργήσει ένα φράγμα που κάνει το styling πιο δύσκολο, αλλά και την απορρόφηση άλλων προϊόντων. Ουσιαστικά, χρησιμοποιήστε τα προϊόντα περιποίησης σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, οι οποίες συνήθως είναι σε νωπά μαλλιά σε όλο το μέσο και τις άκρες των μαλλιών

shutterstock-2210816065.jpg

5. Επιλέξτε προϊόντα ανάλογα με το curl type σας

Τα σγουρά μαλλιά είναι ένα φάσμα που κατηγοριοποιείται σε τέσσερις αριθμητικές κατηγορίες (τύπος 1 έως τύπος 4) και τρεις υποκατηγορίες (A έως C). Έχει να κάνει με το σχήμα και την πυκνότητα των μπούκλων σας. Ο τύπος μαλλιών τύπου 1Α είναι τα straight μαλλιά, ενώ ο τύπος 4C είναι η πιο σφιχτή μπούκλα. Τα πιο σφιχτά μοτίβα μπούκλας απαιτούν προϊόντα μαλλιών που είναι βαριά, όπως κρέμες ή τζελ, για να βοηθήσουν στον έλεγχο της συρρίκνωσης και του όγκου. Παράλληλα, οι χαλαροί τύποι μπούκλας επωφελούνται περισσότερο από αφρούς και μους.

6. Εφαρμόζετε πάντα προϊόντα styling σε βρεγμένα μαλλιά

Όταν εφαρμόζετε ένα προϊόν styling, είναι ιδανικό να γίνεται σε βρεγμένα μαλλιά για να βοηθήσετε να ορίσετε τις μπούκλες και να μειώσετε το φριζάρισμα - ένα άλλο κοινό πρόβλημα των σγουρών μαλλιών. Με τα δάχτυλά σας ή με μια βούρτσα ξεμπερδέματος, τοποθετήστε το προϊόν ομοιόμορφα σε όλα τα μαλλιά. Στη συνέχεια, "τσαλακώστε" με τα δάχτυλα για να ενισχύσετε την εμφάνιση των curls σας. Για ένα πιο tight αποτέλεσμα, το στρίψιμο τους μετά το βούρτσισμα μπορεί να δώσει ένα όμορφο φινίρισμα.

7. Προστατέψτε τις μπούκλες σας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η προστασία των curls σας ενώ κοιμάστε μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η σκληρή δουλειά που κάνατε για τη φροντίδα και το styling των μαλλιών σας δεν θα πάει χαμένη μέσα σε μια μέρα. Για χτενίσματα που απαιτούν τη διατήρηση του όγκου, δέστε τα μαλλιά το βράδυ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα silk μαντήλι για να αποφύγετε το φριζάρισμα ή να επενδύσετε σε μια μεταξωτή μαξιλαροθήκη.

8. Μην αγγίζετε τα μαλλιά σας

Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα μαλλιά σας για να τα διατηρήσετε λεία και freeze-free. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μαλλιά σας, περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Feature image source: @selenagomez