fbpixel

Search icon
Search
Body Image: Tα πράγματα που ένας personal growth coach θα ήθελε να γνωρίζετε για την εικόνα σας
PSYCHOLOGY

Body Image: Tα πράγματα που ένας personal growth coach θα ήθελε να γνωρίζετε για την εικόνα σας

Βρείτε μέσα σας τον καλύτερο εαυτό σας


Ζώντας σε έναν κόσμο που το 91% των γυναικών δεν είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους (Statistic Brain Research Institute) δε θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση η στροφή και η εστίαση στο positive body image και την αποδοχή. Πόσες φορές παρατηρήσατε ιδιαίτερα εντυπωσιακές γυναίκες να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, να μιλούν απαξιωτικά για το σώμα τους, να μη δέχονται εύκολα κομπλιμέντα και να αισθάνονται ότι δεν είναι, τελικά, τόσο εντυπωσιακές, όσο εμείς τις βλέπουμε τουλάχιστον.

Mήπως, κάπου μέσα στην παραπάνω περιγραφή βρίσκετε και τον εαυτό σας; Αν ναι, αυτά είναι τα πράγματα που ένας personal growth coach θα ήθελε να ξέρετε:

Η θετική εικόνα για τον εαυτό σας ξεκινάει από μέσα, όχι από έξω

Ό,τι και αν ακούτε από τους γύρω σας, στο τέλος της ημέρας έχει σημασία εσείς τι πιστεύετε για τον εαυτό σάς. Αν επηρεάζεστε από σχόλια τρίτων (αγνώστων, φίλων ή οικογένειας), πάρτε ένα λεπτό στον καθρέφτη, κοιτάξτε το σώμα σας και αναρωτηθείτε: «Αν η γνώμη των άλλων δεν είχε καμία σημασία και είχε μόνο η δική μου, ποια θα ήταν αυτή;». Από εκεί πρέπει να ξεκινήσετε. Από μέσα.

1-EYTLq.jpg

Βλέπετε μόνο αυτά στα οποία επιλέγετε να εστιάζετε

Μείνετε λίγο ακόμα στον καθρέφτη και παρατηρήστε καλύτερα το είδωλό σας. Τι είναι το πρώτο που βλέπετε; Τα «ελαττώματα» ή τα χαρακτηριστικά που αγκαλιάζετε. Όταν κοιτάζετε το πώς στέκονται τα μαλλιά σας, τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Να τα φτιάξετε γιατί δε στέκονται σωστά ή να σκεφτείτε κάτι θετικό; Και τι γίνεται με όσα δε σας αρέσουν; Τα κοιτάζετε ή τα αποφεύγετε και κρύβεστε;

Όπως στη ζωή, έτσι και στην εικόνα του εαυτού και του σώματός μας, τείνουμε να βλέπουμε αυτά στα οποία εστιάζουμε. Αν κάθε πρωί που ξυπνάμε περνάμε αμέσως στη σκληρή αυτοκριτική για τα κιλά, την περιφέρεια, τις ραγάδες ή τις ρυτίδες, το δέρμα που με τον χρόνο χαλαρώνει, αυτά θα βλέπουμε και την υπόλοιπη μέρα. Όσο μας ενοχλούν, τόσο θα τα κρίνουμε και όσο τα κρίνουμε αρνητικά, τόσο κάποια στιγμή θα θέλουμε να σταματήσουμε να τα κοιτάμε για να μην αισθανόμαστε τη δυσφορία. Έτσι, όμως, σταματάμε να κοιτάμε και εμάς, ολόκληρες, όχι μόνο το σώμα μας.

Αποδέχομαι το σώμα μου δε σημαίνει ότι μ’ αρέσουν όλα τα μέρη του

Αποδέχομαι το σώμα μου δε σημαίνει απαραίτητα ότι μου αρέσει η εμφάνισή μου. Αποδέχομαι το σώμα μου σημαίνει ότι γνωρίζω την αξία μου, παρά την εμφάνισή μου! Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος να αισθάνομαι καλύτερα για τον εαυτό μου δεν έχει να κάνει με το πώς δείχνω, αλλά με το πώς «χτίζω» την αυτό-αξία μου ανεξάρτητα από την εμφάνισή μου. Ότι ακόμα και αν δε μου αρέσει το σώμα μου, το πρόσωπο μου, τα μαλλιά μου, ξέρω την αξία μου και ότι είμαι σημαντική.

Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό και το σώμα, ακόμα και αν δε μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, δε θα μας σταματήσει από το να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας!

Το πως επηρεάζουμε τον κόσμο στη δουλειά μας, την προσωπική μας ζωή, τους φίλους μας, την οικογένειά μας δεν εξαρτάται από το πώς φαινόμαστε, αλλά από το ποιοι είμαστε. Αν δε γνωρίσω και δεν αποδεχτώ τον εαυτό μου, δε θα αποδεχτώ το σώμα μου και όσο δεν αποδέχομαι, τόσα εμπόδια θα βάζω στον εαυτό μου και θα σαμποτάρω κάθε μου κίνηση να είμαι ευτυχισμένη και να νιώθω καλά.

3-4mkur.jpg

Ένα από τα πρώτα βήματα για την αποδοχή και τη θετικότητα: η ευγνωμοσύνη

Τι θα γινόταν αν κάθε φορά που ξυπνάτε, αντί κοιτώντας τα πόδια σας να σκέφτεστε «πόσο χοντρά είναι», σκεφτόσασταν πόσο ευγνώμονες νιώθετε που σας πηγαινοφέρνουν, όπου έχει ανάγκη η ψυχή σας, σας επιτρέπουν να τρέξετε, σας προσφέρουν τη χαρά να κουλουριάζεστε στα πόδια του συντρόφου σας κάθε βράδυ στον καναπέ κάτω από την κοινή σας κουβέρτα;

Τι θα γινόταν αν κάθε φορά που χαμογελούσατε, αντί να σκεφτείτε πόσο άσχημα δόντια έχετε και ντρέπεστε, σκεφτόσασταν πόσο ευγνώμονες νιώθετε που αυτό το χαμόγελο κάνει τους δικούς σας να χαμογελούν, βοηθάει έναν πελάτη σας να νιώσει άνετα κι εσάς ενδεχομένως να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του ή απλά σας προσφέρει το απόλυτο αίσθημα ικανοποίησης και χαράς -ακόμα και αν κρατά 1 λεπτό.

Tip: Αν για μία μέρα αντί για την καθιερωμένη γνωστική λίστα όσων δε μας αρέσουν πάνω μας, γράφαμε νοητικά μία νέα για όσα νιώθουμε ευγνωμοσύνη, η μέρα θα κυλούσε αλλιώς. Δοκιμάστε το!

Να είστε συμπονετική, πρώτα απέναντι σε εσάς

Πόσες φορές έχουμε πει στον εαυτό μας: «πώς είσαι έτσι;», «είσαι άσχημη» ή «είσαι χοντρή». Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε έτσι στην αδερφή μας, στη μητέρα μας ή σε μία πολύ αγαπημένη μας φίλη; Πιθανόν, όχι. Τότε, πώς το κάνουμε σε εμάς;

Δείχνοντας μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στον ίδιο μας τον εαυτό με συμπόνια και κατανόηση, μαθαίνουμε να τον ακούμε καλύτερα. Ακούγοντας τον εαυτό μας καλύτερα, ερχόμαστε περισσότερο σε επαφή μαζί του, τον βλέπουμε πιο καθαρά, τον σεβόμαστε και κάπως έτσι, συνειδητοποιούμε την αξία του. Την ίδια αξία που ακυρώνεται σε κάθε «είσαι άσχημη» που του λέμε, την ίδια αξία που χρειαζόμαστε για να διεκδικήσουμε ό,τι επιθυμούμε. 

2-aXAAh.jpg

Αποδέχομαι το σώμα μου δε σημαίνει ότι θα αισθάνομαι πάντα καλά

Η αίσθηση ότι αποδεχόμενοι το σώμα και τον εαυτό μας θα καταργήσει αυτόματα τα αρνητικά συναισθήματα είναι μία πολύ συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε. Με την κουλτούρα της δίαιτας και της ομορφιάς να κυριαρχεί σε κάθε εξωτερικό μήνυμα, είτε προέρχεται από τα μέσα επικοινωνίας, είτε από τους ίδιους μας τους φίλους, είναι το λιγότερο ουτοπικό να αναμένουμε να μένουμε ανεπηρέαστοι συναισθηματικά.

Αποδέχομαι το σώμα μου σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι κάποιες ημέρες δε θα νιώθω καλά για αυτό και είναι εντάξει. Το σημείο κλειδί σε αυτές τις ημέρες είναι να με ακούω, να είμαι συμπονετική, να επιτρέπω στον εαυτό μου να μην αισθάνεται καλά, αλλά να του θυμίζω παράλληλα και όλο το υπόλοιπο θετικό εσωτερικό κι εξωτερικό δυναμικό του. Όσο το βλέπω και το γνωρίζω, τόσο θα είμαι δυνατή απέναντι στις «κακές ημέρες».

Η αποδοχή του εαυτού σας είναι μέρος μίας διαδικασίας που δε σταματάει ποτέ

Η αποδοχή του εαυτού και του σώματος δεν έρχεται διαβάζοντας ένα βιβλίο, εφαρμόζοντας ένα tool που βρήκαμε στο internet, ούτε μέσα από ένα άρθρο που μπορεί να μας προβληματίσει για λίγα λεπτά. Η αποδοχή και η θετική αυτό-εικόνα είναι μέρος μίας διαδικασίας που κρατάει όσο κι εμείς και χρειάζεται να την εξασκούμε συνεχώς. Μεγαλώνουμε και αλλάζουμε και μαζί μας εμάς, αλλάζει και το σώμα μας. Παράλληλα, η κουλτούρα της ομορφιάς και τα κοινωνικά στερεότυπα μας βομβαρδίζουν συστηματικά και μπαίνουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας για να την επηρεάσουν. Το να μείνουμε σταθεροί στην αποδοχή και την αυτό-αξία μας, είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία και κάποιοι καταφέρνουν να την κατακτήσουν μόνοι, οι περισσότεροι, όμως, χρειάζονται την υποστήριξη ενός ειδικού.

Φανταστείτε, λοιπόν, πώς θα ήταν η ζωή σας…

  • Αν δε σας επηρεάζει το τι σκέφτονται οι άλλοι για την εμφάνισή σας
  • Αν είστε εντάξει με το είδωλό σας στον καθρέφτη
  • Αν νιώθετε εντάξει με το σώμα σας τον περισσότερο καιρό
  • Αν αισθάνεστε άνετα στην παραλία ή με τον σύντροφό σας
  • Αν ξέρετε ότι είστε ένα θετικό πρότυπο σχετικά με την αυτό-εικόνα για τα παιδιά σας
Ή απλώς, αναρωτηθείτε… και αν το «τέλειο» σώμα είναι αυτό μέσα στο οποίο βρίσκομαι σήμερα;

Info:

Σπαθάρη Μαίρη
Organizational & Personal Growth Cooach
+30 6932846037
www.maryspathari.gr