fbpixel

Search icon
Search
Biennale 2025: Το Ilias Lalaounis Jewelry Museum εγκαινιάζει μια έκθεση-ωδή στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα
ARTS & CULTURE

Biennale 2025: Το Ilias Lalaounis Jewelry Museum εγκαινιάζει μια έκθεση-ωδή στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα

Παρουσιάζοντας τα έργα 100+ δημιουργών


Ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι ξεκινά - από την Αργεντινή έως την Αυστραλία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Νότια Αφρική, και από την Ελλάδα έως την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα έκθεση σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος φέρνει στο προσκήνιο τις πιο πρόσφατες και τολμηρές δημιουργίες περισσοτέρων από 100 καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. 

Μέσα από μοναδικά έργα που συνδυάζουν πρωτοπορία, η έκθεση «Πύλες Μετάβασης» στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη δίνει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με την πολυμορφία και τη διαρκή εξέλιξη της τέχνης του κοσμήματος.

Η δύναμη της ποικιλομορφίας

arkhio-lipsis-8.jpg

Tα έργα -από καρφίτσες έως μικρογλυπτά αντικείμενα- ξεχωρίζουν για την ευρηματικότητα και την πολυεπίπεδη θεματολογία τους. Πολύτιμα αλλά και πιο απλά υλικά συναντιούνται και συνυπάρχουν σε αρμονία, αποτυπώνοντας την ανάγκη για βιωσιμότητα, αλλά και την απελευθέρωση της καλλιτεχνικής έκφρασης από καθιερωμένα στερεότυπα. Ο πειραματισμός και η φαντασία κυριαρχούν, οδηγώντας σε εντυπωσιακά αποτελέσματα που φέρουν τη σφραγίδα της προσωπικής ταυτότητας κάθε δημιουργού.

Ο γύρος του κόσμου με 100+ καλλιτέχνες

blake-heather-hnomeno-basileio-karfitsa.jpg

H θεματική της έκθεσης εμπνέεται από την έννοια της «μετάβασης» – φυσικής, συναισθηματικής ή πνευματικής. Μέσα από αυτή την ιδέα, αναδεικνύεται η διαδρομή κάθε καλλιτέχνη, καθώς ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες. Το κάθε έργο λειτουργεί ως «πύλη» που αποκαλύπτει την καλλιτεχνική του ωρίμανση, την εσωτερική του αναζήτηση και την επαναδιαπραγμάτευση των μέσων και των τεχνικών του.

Ένα ζωντανό δίκτυο δημιουργών, μια συνάντηση κάθε δύο χρόνια

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός διετούς κύκλου που ενώνει τους καλλιτέχνες σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό δίκτυο. Μακριά από χρονολογικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, η παρουσίαση των έργων διαμορφώνει έναν δυναμικό και διαρκώς ανανεωμένο διάλογο ανάμεσα στους δημιουργούς και το κοινό. Οι συμμετέχοντες αντλούν έμπνευση από ποικίλες πηγές - την ποπ κουλτούρα, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, την ιστορία, ακόμη και την προσωπική μνήμη, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό αισθητικών, τεχνικών και εννοιολογικών αναζητήσεων.

Μια ενδιαφέρουσα πολιτισμική εμπειρία

barbosa-susana-portoghalia-karfitsa.jpg
Καρφίτσα - Barbosa Susana, Πορτογαλία

H έκθεση λειτουργεί ως ζωντανό φόρουμ ιδεών και καλλιτεχνικού διαλόγου. Μέσα από τις καλλιτεχνικές δηλώσεις και τα statements των δημιουργών που συνοδεύουν τα έργα, οι ίδιοι προσκαλούν τους επισκέπτες να εισέλθουν στον προσωπικό τους κόσμο και να εξερευνήσουν νέους τρόπους κατανόησης του κοσμήματος ως μορφή τέχνης. Η έκθεση προτείνει μια φρέσκια, βαθιά και ταυτόχρονα καθολική προσέγγιση των διακοσμητικών κι εφαρμοσμένων τεχνών.

giwta-boghkli-ellada-karfitsa.JPG
Καρφίτσα - Γιώτα Βόγκλη, Ελλάδα


Mεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι οι Αγγελίδης Άγγελος, Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, Αποστολοπούλου Μαρία, Αργυρίου Κώστας, Βαρώτσος Κώστας, Βόγκλη Γιώτα, Γρηγοριάδου Ελπίδα, Δημητριάδου Γεωργία, Διπλάρη Αγγελική, Ζαράρη Σοφία κ.ά.

Ένα μουσείο-σταθμός

museum-color.webp

Tο Ilias Lalaounis Jewelry Museum αποτελεί το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη του κοσμήματος κι ένα από τα ελάχιστα του είδους του παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1993 από τον διεθνούς φήμης Έλληνα χρυσοχόο Ηλία Λαλαούνη και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1994. Στεγάζεται σε δύο διατηρητέα κτήρια στους πρόποδες της Ακρόπολης, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν τα εργαστήρια του καλλιτέχνη. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές που σχεδίασε ο Λαλαούνης μεταξύ 1940 και 2002. Τα έργα αντλούν έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, παγκόσμιους πολιτισμούς, τη φύση και την τεχνολογία, αποτυπώνοντας τη μοναδική του ικανότητα να γεφυρώνει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία.

Οι «Πύλες Μετάβασης» έρχονται να προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στην ιστορία ενός πραγματικά εμβληματικού μουσείου!

Info: 29 Μαΐου - 30 Νοεμβρίου 2025, Ilias Lalaounis Jewelry Museum

Κεντρική φωτογραφία: Καρφίτσα - Λαλαούνη Μαρία, Ελλάδα (αριστερά), Καρφίτσα - Cindoruk Ela, Τουρκία (δεξιά)