fbpixel

Search icon
Search
Αυτές οι δημοφιλείς τροφές πρωινού μπορεί να σας προκαλέσουν στρες
HEALTH

Αυτές οι δημοφιλείς τροφές πρωινού μπορεί να σας προκαλέσουν στρες

Ανακαλύψτε τες και αρχίστε να τις αποφεύγετε...


Υπάρχει λόγος που το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Η κατανάλωση πρωινού είναι μια ευκαιρία για το σώμα σας να σπάσει τη νυχτερινή νηστεία και για τον εγκέφαλο σας να πάρει την πρώτη πηγή ενέργειας για τη μέρα. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές πρωινού εκεί έξω για την υγεία του εγκεφάλου... και μερικές όχι και τόσο καλές. 

Ακολουθούν, λοιπόν, τα επτά χειρότερα breakfast foods για τον εγκέφαλό σας, που μπορεί να σας προκαλέσουν και περιττό στρες

1. Smoothies με φρούτα

shutterstock-1007971735.jpg

Ενώ ένα smoothie μπορεί να είναι ιδανικό για να πάρετε μια ισχυρή δόση πρωτεϊνών και φυτικής διατροφής, υπάρχουν πολλά smoothies που στην πραγματικότητα είναι μεταμφιεσμένα γλυκά. Συγκεκριμένα, τα smoothies που αποτελούνται μόνο από φρούτα (συχνά μπανάνες και μάνγκο με υψηλή γλυκαιμία) περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Χωρίς λιπαρά ή πρωτεΐνες για να μειώσουν τις επιδράσεις του σακχάρου στο αίμα, ένα τέτοιο smoothie μπορεί να προκαλέσει μια ενεργειακή έξαρση με μια επακόλουθη κατάρρευση μόλις λίγες ώρες αργότερα - με αποτέλεσμα κόπωση και άγχος.

2. Breakfast bowls

shutterstock-2269119061.jpg

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα (όπως τα μύρτιλλα, τα ακτινίδια και το ρόδι) έχουν θέση στο πρωινό, αλλά τα μπολ πρωινού με βάση άλλα φρούτα (όπως μπανάνες, σταφύλια, κεράσια) συχνά σερβίρουν μερίδες αρκετά μεγάλες. Και, με προσθήκες όπως η γκρανόλα, οι γλυκές νιφάδες καρύδας και το μέλι, συχνά περιέχουν πολλές κουταλιές κρυφής ζάχαρης.

3. Καφές

shutterstock-2333005689.jpg

Για πολλούς, η κατανάλωση ενός ωραίου φλιτζανιού καφέ είναι ο αγαπημένος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα. Όταν λέμε καφές, ωστόσο, μπορεί να σημαίνει μερικά πράγματα: μια κούπα που σερβίρεται σκέτη, έναν καπουτσίνο με γάλα αμυγδάλου ή έξτρα ζάχαρη. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένοι καφέδες που είναι γεμάτοι με τεχνητές γεύσεις, σάκχαρα και γαλακτοκομικά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο. Η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένα συμπτώματα ψυχιατρικών ασθενειών και μειωμένη αντίληψη.

4. Δημητριακά

shutterstock-1884851050.jpg

Αν και λίγα πρωινά φαγητά συνδυάζονται τόσο γρήγορα όσο τα δημητριακά (απλά προσθέστε γάλα), ο τύπος των δημητριακών που επιλέγετε έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική σας λειτουργία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Όταν πρόκειται για δημητριακά, προτιμήστε μια επιλογή με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, υγιεινά λιπαρά και τόνους φυτικών ινών για τη θρέψη του εντέρου. Συχνά, όμως, τα δημητριακά που αγοράζονται από τα καταστήματα προσφέρουν ελάχιστα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

5. Φρουτώδη γιαούρτια

shutterstock-1965531382.jpg

Αγαπάμε τα φρούτα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας, όπως τα μούρα, για τα οφέλη των φυτικών ινών και των πολυφαινολών τους, καθώς και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού γιαουρτιού πλήρους γάλακτος (ή μιας εναλλακτικής λύσης χωρίς γαλακτοκομικά) που υποστηρίζουν τα μικροβιόκοσμο του εντέρου. Ωστόσο, το γιαούρτι με γεύση φρούτων είναι άλλη μια κρυφή πηγή ζάχαρης που μεταμφιέζεται σε ισορροπημένο πρωινό. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες: 4 γραμμάρια ζάχαρης αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι του γλυκού - προσέξτε λοιπόν να μην καταναλώνετε 6 ή 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στο γιαούρτι σας.