Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στο πρόσωπό σας και να σας γεμίσει με σπυράκια τα οποία θα σας στερήσουν την υγιή όψη που θέλετε να έχετε. Φυσικά, εάν έχετε ήδη ακμή ή έστω ακνεϊκή επιδερμίδα, καλό είναι να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν συστατικά τα οποία δεν πρόκειται να εντείνουν το πρόβλημά σας. «Όταν έχετε τέτοιο τύπο δέρματος, θα πρέπει να αποφεύγετε skincare και makeup ingredients που έχουν την τάση να φράζουν τους πόρους. Αυτά ονομάζονται comedogenic και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα breakouts» εξηγεί ο Yoram Harth, εγκεκριμένος δερματολόγος με έδρα του τη Νέα Υόρκη.
Γι' αυτόν τον λόγο, συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια για να τα αφαιρέσετε από τη ρουτίνα περιποίησής σας.
Έλαια
Σύμφωνα με τον Harth, η λίστα των συστατικών που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνει το έλαιο αμυγδάλου και το έλαιο αβοκάντο -ακόμη και το διάσημο coconut oil θεωρείται επιβλαβές για τις με ακνεϊκή τάση επιδερμίδες-, αφού οτιδήποτε φυσικό δε σημαίνει ότι είναι και φιλικό για το δέρμα. Τέτοιου είδους έλαια ανήκουν στην κατηγορία comedogenic και φράζουν τους πόρους ειδικά εάν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.
Silicone
Η σιλικόνη περιέχεται κυρίως σε προϊόντα μακιγιάζ, ειδικότερα στα primers, προκαλώντας αφυδάτωση και κλειστούς πόρους. Για να το αντικαταστήσετε στη ρουτίνα περιποίησής σας, καλό είναι να προτιμήσετε makeup και skincare profucts με βάση τους το υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι πολύ πιο ενυδατικό κι εκτός από αυτό το boost προσφέρει λάμψη και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα.
Lanolin
Σύμφωνα με δερματολόγους, η λανολίνη (lanolin) είναι το συστατικό που φέρει πολλές άλλες ονομασίες και άρα έτσι μπορεί να μπερδευτείτε και να το χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα σας. Μερικά από αυτά είναι: acetylated lanolin alcohol, ethoxylated lanolin, PEG 16 lanolin and solulan 16, οπότε καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων για να το εντοπίζετε κι έτσι να μην το προτιμάτε στην skincare routine σας.
Petrochemicals
Πρόκειται για συστατικά τα οποία έχουν την ιδιότητα να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν και κλειστούς πόρους με τάση να δημιουργούν ακμή. Στη λίστα των συστατικών που φέρει ένα προϊόν μακιγιάζ ή περιποίησης, συνήθως βρίσκεται κάτω από τα paraffin wax, το mineral oil και το petrolatum.
Sodium Chloride
Πρόκειται για άλλη ονομασία για το αλάτι που ούτε που φανταζόσασταν ότι θα περιέχεται μέσα στα προϊόντα μακιγιάζ σας. Το χλωριούχο νάτριο χρησιμοποιείται σε ορισμένα είδη foundation. Όπως συμβαίνει και με το αλμυρό φαγητό, το αλάτι μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει περισσότερα breakouts, ειδικά στο πηγούνι και γύρω από το στόμα.
Τεχνητά αρώματα
Το πιο βλαβερό από αυτά ακούει στο όνομα benzaldehyde. Συναντάται συνήθως σε προϊόντα μακιγιάζ κι εκτός από την τάση του να φράζει τους πόρους του δέρματος, μπορεί και να προκαλεί ερεθισμό ακόμη και αλλεργίες σε επιδερμίδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε πως όλα τα makeup products σας περιέχουν τεχνητά αρώματα, οπότε καλό είναι να προτιμάτε λίγο περισσότερο όσα αναγράφουν στη συσκευασία τους την ένδειξη non perfume.
Κεντρική φωτογραφία: Kanebo cosmetics photoshoot