fbpixel

Search icon
Search
Αυτά είναι τα 8 λάθη που κάνετε στην περιποίηση της επιδερμίδας σας
FACE & BODY

Αυτά είναι τα 8 λάθη που κάνετε στην περιποίηση της επιδερμίδας σας

Το νέο έτος μας καλεί για μια ανανεωμένη skincare routine


Δεν είναι κακό να κάνετε λάθη - η ζωή είναι μια καμπύλη μάθησης, άλλωστε! Αλλά δεν είναι επίσης κακό να θέλετε να εξασκήσετε συνήθειες περιποίησης και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα προϊόντα σας. Συχνά, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές μικρολεπτομέρειες για να κάνετε μεγάλη διαφορά. Πράγματα όπως η εφαρμογή των προϊόντων σας με λάθος σειρά και η υπερβολική απολέπιση της επιδερμίδας σας μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όμως μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος και την απόδοση των προϊόντων σας. Και αυτά είναι μόνο δύο από τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στην περιποίηση της επιδερμίδας. Έτσι, αν η απόφαση για το νέο έτος περιλαμβάνει τη βελτίωση της ρουτίνας περιποίησης του δέρματός σας, αυτή είναι η λίστα που πρέπει να ελέγξετε δύο φορές.

Παρακάτω θα μάθετε πώς να μην κάνετε αυτά τα 8 συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση της επιδερμίδας σας το 2024

1. Ανεπαρκής καθαρισμός της επιδερμίδας

Οποιοσδήποτε skincare ειδικός θα σας πει ότι ο καθαρισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σωστής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος. Γιατί; Επειδή αν το δέρμα σας δεν είναι καθαρό όταν εφαρμόζετε τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης, αυτά δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά. Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το σμήγμα (λάδι), το μακιγιάζ και η ρύπανση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, πρόωρη γήρανση, ακμή, ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονές. Αυτή η συσσώρευση όχι μόνο μπλοκάρει τους πόρους και κυριολεκτικά εμποδίζει τα συστατικά των ορών και των ενυδατικών σας προϊόντων να διεισδύσουν, αλλά οδηγεί επίσης σε συμφόρηση. Αν το δέρμα σας έχει τραχιά, ανώμαλη υφή και εμφανίζετε συχνά σπυράκια και μαύρα στίγματα, τότε μάλλον πρέπει να ρίξετε μια ματιά στα βήματα καθαρισμού σας.

a81202979af200da26dd376c4d625838.jpg

Ο διπλός καθαρισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσει το δέρμα σας - και να θυμάστε, ο καθαρισμός δεν αφορά μόνο την αφαίρεση του μακιγιάζ. Οι επαγγελματίες συνιστούν πάντα την αφαίρεση του μακιγιάζ σας με ένα ξεχωριστό προϊόν πριν ξεκινήσετε τον πραγματικό καθαρισμό σας. Το πρώτο βήμα σε μια ρουτίνα διπλού καθαρισμού περιλαμβάνει τη χρήση ενός καθαριστικού με βάση το έλαιο -όπως ένα βάλσαμο- για να διασπάσετε οποιοδήποτε εναπομείναν μακιγιάζ και συσσωρεύσεις με βάση το έλαιο. Αφού αφαιρεθεί, στη συνέχεια χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό με βάση το νερό -αναζητήστε υφές τζελ και αφρού- για να δώσετε στο δέρμα έναν βαθύ καθαρισμό.

2. Μη διατήρηση καλής υγιεινής

Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας. Για παράδειγμα, το να μην πλένετε αρκετά συχνά τις μαξιλαροθήκες σας, να χρησιμοποιείτε βρώμικα πινέλα μακιγιάζ και να επαναχρησιμοποιείτε τα ίδια πανιά προσώπου μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα και συμφορημένο δέρμα. Αυτό συνήθως οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων. Οι υγρές πετσέτες που μένουν έξω όλη τη νύχτα ή τα πινέλα μακιγιάζ που βρίσκονται στο συρτάρι σας γεμάτα foundation αποτελούν ουσιαστικά χώρους αναπαραγωγής βακτηρίων και όσο περισσότερο μένουν, τόσο χειρότερα θα γίνουν. Επιπλέον, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το έλαιο του δέρματος (σμήγμα), τα μικρόβια, το μακιγιάζ, οι τρίχες κατοικίδιων ζώων, ακόμη και το σάλιο μπορούν να συγκεντρωθούν στις μαξιλαροθήκες, και οι κίνδυνοι μπορεί να κυμαίνονται από φραγμένους πόρους και ξεσπάσματα ακμής, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και βακτηριακές λοιμώξεις.

3. Μη χρήση αντηλιακού καθημερινά

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι χρειάζεται να εφαρμόζετε αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι ή όταν έχει ήλιο, αλλά οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι παρούσες 365 ημέρες το χρόνο και μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί και τα σύννεφα, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στις βλαβερές επιδράσεις τους. Και φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για τα ηλιακά εγκαύματα. Μεγάλο μέρος της ζημιάς που προκαλούν οι ακτίνες UV είναι εντελώς αόρατο. Δηλαδή, μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ηλιακές κηλίδες και χαλάρωση του δέρματος. Ναι, όλα αυτά προκαλούνται από χρόνια υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε ακριβούς αντιγηραντικούς ορούς και κρέμες διόγκωσης κολλαγόνου, αλλά δεν φοράτε SPF κάθε μέρα, τότε πάνε τελείως χαμένοι.

35a48e4790d30fdcf12e8f702d8c129d.jpg

4. Το να "πειράζετε" τα σπυράκια σας

Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Ωστόσο, όσο δελεαστικό κι αν είναι να αρπάξετε ένα χαρτομάντιλο, η λύση δεν είναι να μαζεύετε και να πιέζετε. Το σπάσιμο μιας κηλίδας αυξάνει τον κίνδυνο να σπρώξετε τα βακτήρια βαθύτερα στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, σχηματισμό κύστης και ουλές. Και λόγω της πιθανής υπερβολικής φλεγμονής και της μεταφλεγμονώδους δυσχρωμίας που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να εμφανίσετε ουλές ή υπερμελάγχρωση. Από φέτος, τα pimple patches (αυτοκόλλητα για σπυράκια) και το σαλικυλικό οξύ θα είναι ο καλύτερός μας φίλος για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης. 

5. Υπερβολική απολέπιση του προσώπου

Η απολέπιση είναι μια τεράστια τάση τα τελευταία χρόνια, και ενώ είναι μια εξαιρετική τεχνική για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, την εξομάλυνση της υφής και τη λάμψη του δέρματος, δεν υφίσταται χωρίς τις επιπλοκές της. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με την απολέπιση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και ακόμη και σε περαιτέρω ξεσπάσματα. Η υπερβολική απολέπιση αφαιρεί τη φυσική περιεκτικότητα σε λιπίδια στο φραγμό του δέρματος, με αποτέλεσμα ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα στο δέρμα. Ενώ η συχνότητα που πρέπει να κάνετε απολέπιση εξαρτάται από τις ανάγκες του δέρματός σας και τον τύπο του δέρματος, ως γενικός κανόνας, η απολέπιση πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είναι μάλλον υπερβολική.

6. Εφαρμογή προϊόντων με λάθος σειρά

Όσο περισσότερα προϊόντα έχετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, τόσο πιο μπερδεμένη μπορεί να γίνει η κατάσταση. Μια βασική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας θα περιλάμβανε ένα καθαριστικό, μια ενυδατική κρέμα και ένα αντηλιακό. Αυτά είναι τα βασικά δομικά στοιχεία. Τα προϊόντα που βασίζονται σε δραστικές ουσίες, όπως οι οροί, είναι εκεί όπου η εφαρμογή γίνεται αρκετά σημαντική, επιλέγοντας σκευάσματα που στοχεύουν στις συγκεκριμένες ανησυχίες σας.

Υπάρχουν ορισμένοι απλοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να υπολογίσετε την καλύτερη σειρά εφαρμογής των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας σας. Κατά γενικό κανόνα εφαρμόστε τα προϊόντα σύμφωνα με το μοριακό τους μέγεθος. Δηλαδή, από την πιο λεπτή προς την πιο παχιά υφή, με το αντηλιακό να αποτελεί το τελευταίο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης. Η λανθασμένη σειρά εφαρμογής μπορεί όχι μόνο να καταστήσει τα προϊόντα σας αναποτελεσματικά, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή του δέρματος (αν τοποθετήσετε σε στρώσεις πάρα πολλές δραστικές ουσίες) και pilling, το οποίο συνήθως συμβαίνει όταν τοποθετείτε προϊόντα σε στρώσεις πολύ γρήγορα.

f2b8355734977e6d1454e3715d305f6e.jpg

7. Το να μην γνωρίζετε τον τύπο δέρματός σας

Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές που παίζουν ρόλο και η συμπεριφορά του δέρματος μπορεί να αλλάξει με βάση τόσους πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής σας, η τοποθεσία, το περιβάλλον, η διαμεσολάβηση και η διατροφή. Ωστόσο, είναι χρήσιμο, ειδικά αν είστε νέοι στην περιποίηση του δέρματος, να έχετε μια γενική ιδέα για το ποιος είναι ο τύπος του δέρματός σας. Φανταστείτε μια κλίμακα, με το λιπαρό δέρμα στο ένα άκρο και το ξηρό στο άλλο. Ο καθένας βρίσκεται κάπου σε αυτή την κλίμακα και όσο πιο κοντά στη μέση βρίσκεστε, τόσο πιο ισορροπημένο και υγιές είναι το δέρμα σας. Αν το δέρμα σας είναι περισσότερο στη λιπαρή πλευρά, πιθανότατα είστε αρκετά επιρρεπείς σε ξεσπάσματα, παρατηρείτε ότι το δέρμα σας φαίνεται γυαλιστερό (ειδικά στη ζώνη Τ) και πιθανώς έχετε επίσης διευρυμένους πόρους και μαύρα στίγματα. Αν το δέρμα σας είναι πιο ξηρό, τότε τα συμπτώματά σας θα είναι πράγματα όπως η τραχιά υφή, η απολέπιση και η αίσθηση ότι το δέρμα σφίγγει μετά τον καθαρισμό.

8. Έλλειψη υπομονής

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αυτό είναι το κοινό λάθος στο skincare που πάντα παραβλέπεται. Στην εποχή των μεταμορφώσεων του TikTok και των "πριν και μετά αποτελεσμάτων" είναι εύκολο να χάσουμε την επαφή με την πραγματικότητα και το πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να λειτουργήσει πραγματικά ένα προϊόν. Κατά γενικό κανόνα χρειάζονται δύο κύκλοι δέρματος, επομένως δύο μήνες, για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη των προϊόντων περιποίησης. Τα προϊόντα που αυξάνουν τη σύνθεση κολλαγόνου, για παράδειγμα τα ρετινοειδή, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, περίπου τρεις έως έξι μήνες. 

Έτσι, αν δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα μετά την αλλαγή της ρουτίνας σας ή την εισαγωγή νέων προϊόντων, μην ανησυχείτε, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό που έχει σημασία είναι η υπομονή και η συνέπεια, οπότε μην μπείτε στον πειρασμό να αλλάξετε τα πράγματα πολύ σύντομα, μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε δει ακόμα διαφορά - ειδικά όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματός σας, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ατελειών και μελάγχρωσης και την επίτευξη ομοιόμορφου τόνου και υγιούς λάμψης του δέρματος.


Κεντρική φωτογραφία: @emilyratajkowski