fbpixel

Search icon
Search
Ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία για skincare routine;
FACE & BODY

Ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία για skincare routine;

Δεν μπορείτε ποτέ να είστε αρκετά νέοι ώστε να μην περιποιείστε την επιδερμίδα σας


Μπορείτε να θυμηθείτε τι προϊόντα ομορφιάς χρησιμοποιούσατε όταν ήσασταν 10 ετών; Οι πιθανότητες είναι ότι εφαρμόζατε κρυφά ένα γρήγορο lip gloss και μόλις ξεκινούσατε την "ενήλικη" συλλογή βερνικιών για τα νύχια σας. Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, αν υπήρχε καθόλου, περιελάμβανε ένα πλύσιμο προσώπου για την ακμή και μια ενυδατική κρέμα από που σας πήρε η μαμά σας - πιθανότατα από το φαρμακείο. Πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί. Τώρα, η Gen Alpha - τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2010 ή αργότερα - έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιποίηση του δέρματος, κατακλύζοντας το TikTok με βίντεο που περιγράφουν λεπτομερώς την καθημερινή ρουτίνα τους και μάλιστα χρησιμοποιούν δημοφιλείς μάρκες.

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τι ήταν αυτό που ξεκίνησε - τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το TikTok και το YouTube έχουν αντικαταστήσει τη γραμμική τηλεόραση για αυτή τη γενιά. Το brand marketing παίζει επίσης ρόλο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στα καταστήματα καλλυντικών για να δείτε ότι οι νέες και οι υπάρχουσες μάρκες απευθύνονται ξεκάθαρα αποκλειστικά στη Gen Alpha για να εξαργυρώσουν αυτό το νέο καταναλωτικό κοινό.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι το φαινόμενο αυτό είναι αργό, καθώς οι Millennials και η Gen Z έχουν επίσης ενδιαφερθεί για τη φροντίδα του δέρματος νωρίτερα από τις προηγούμενες γενιές. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η Gen Alpha απλώς ακολουθεί τα βήματα των προηγούμενων γενεών, μόνο που στην περίπτωσή τους, το ενδιαφέρον μπορεί να μετατραπεί σε εμμονή υπό το πρίσμα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από κάθε άλλη.

shutterstock-1847668018.jpg

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Piper Sandler για τους εφήβους, η οποία διενεργεί δημοσκόπηση σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη δημογραφική ομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, η συνολική κατηγορία δαπανών για την ομορφιά έχει αυξηθεί κατά 23% σε σχέση με πέρυσι και η φροντίδα του δέρματος, συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί κατά 19%. Αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα, αλλά είναι αυτό πρόβλημα; Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να παρακολουθούμε αυτά τα χαριτωμένα βίντεο με τα παιδιά να απλώνουν ορούς και μάσκες στο αψεγάδιαστο, ήδη γεμάτο κολλαγόνο δέρμα τους, υπάρχει επίσης κάτι λίγο ανησυχητικό σε όλο αυτό.

Είναι άραγε ασφαλές για τα παιδιά να χρησιμοποιούν τόσο προηγμένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας; 

Μπορεί να είμαστε άραγε "πολύ νέοι" για την περιποίηση της επιδερμίδας μας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι περίπλοκη. Ποτέ δεν είναι κανείς πολύ νέος για να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, αν χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η προεφηβική έως πρώιμη εφηβική ηλικία - περίπου μεταξύ των ηλικιών 10-14 ετών - είναι μια πολύ καλή στιγμή για να εισαγάγετε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, επειδή, σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τη σημασία της υγιεινής και της προσωπικής φροντίδας και έτσι τείνουν να είναι πιο δεκτικοί στην ιδέα της φροντίδας του εαυτού τους. 

Παρόλο που δεν υπάρχει μια οδηγία που να ταιριάζει σε όλους, οι γιατροί συμφωνούν ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι απλώς να διατηρείται το δέρμα καθαρό και προστατευμένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαριστικό (και ντεμακιγιάζ τη νύχτα, αν χρειάζεται), θεραπεία με σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για τα σημεία ακμής, αν χρειάζεται, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Εάν ένας έφηβος έχει πιο σοβαρή ακμή, του συνιστώ να επισκεφθεί έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση και συγκεκριμένη θεραπεία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό προϊόντων που δεν χορηγούνται από το φαρμακείο και συνταγογραφούμενων προϊόντων.

Είναι υπέροχο που τα νεότερα παιδιά ενδιαφέρονται για το δέρμα τους, αλλά καλό είναι να το κάνουν για τη συνολική τους υγεία - όχι επειδή αισθάνονται ότι πρέπει να μοιάζουν με τον αγαπημένο τους influencer ή διασημότητά
340884d13a92c4e278525c9fea3f4725.jpg

Η χρήση φανταχτερών ορών, μασκών προσώπου (εκτός από την περιστασιακή διασκεδαστική βραδιά spa) και ενεργών ουσιών αποθαρρύνεται έντονα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα διαθέτουν περίπλοκες συνθέσεις γεμάτες με ισχυρά συστατικά που δεν ευνοούν το νεανικό δέρμα. Οι έφηβοι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν ορούς με βιταμίνη C, ρετινοειδή για αντιγηραντικούς σκοπούς, χημικά απολεπιστικά όπως τα άλφα υδροξυοξέα, ούτε τη συντριπτική πλειονότητα των toners, ορών και μασκών που είναι τάση του TikTok. Δεν χρειάζεται πραγματικά να αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν αυτά μέχρι να τα 20.

Υπάρχουν μερικοί πολύ σοβαροί λόγοι για αυτή τη συμβουλή. Η έναρξη της χρήσης πολύ νωρίς μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο διαφόρων δερματικών παθήσεων. Η χρήση προϊόντων που είναι πολύ σκληρά ή με άλλο τρόπο ακατάλληλα για το δέρμα τους, επειδή προορίζονται για το δέρμα μεγαλύτερων ηλικιών, μπορεί να είναι επιζήμια. Σύμφωνα με τους δερματολόγους τα προϊόντα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό στον δερματικό φραγμό, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του δέρματος.

shutterstock-2278735413.jpg

Εκτός από αυτούς τους φυσικούς κινδύνους για τον δερματικό φραγμό, υπάρχει και το θέμα της ψυχικής υγείας. Πολλοί ενήλικες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που θέτει η βιομηχανία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τόσα πολλά παιδιά να συντονίζονται με αυτές τις πεποιθήσεις σε μικρότερη ηλικία, είναι πολύ πιθανό αυτό να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση. Η πρόθεση πίσω από το ενδιαφέρον έχει σημασία και θα πρέπει να σταθμίζεται σχεδόν εξίσου σοβαρά με την ίδια τη ρουτίνα.