fbpixel

Search icon
Search
Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Ο ρευματολόγος είναι σύμμαχος
MAGAZINE

Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Ο ρευματολόγος είναι σύμμαχος

Ο Ιατρός Ρευματολόγος Μάρκος Κωστόπουλος, M.D., εξηγεί τη σπουδαιότητα του ρόλου του ρευματολόγου στις αυτοάνοσες ρευματοπάθειες


Όταν το σώμα μας στρέφεται εναντίον μας και εμφανίζει κάποιο αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα, τότε ο ρευματολόγος έχει τον πρώτο λόγο. Τα ρευματικά νοσήματα αυξάνονται κάθε χρόνο, και εκτιμάται ότι πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες. Η ειδικότητα της Ρευματολογίας καλύπτει πάνω από διακόσιες ρευματικές παθήσεις, οι οποίες κατατάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: 1) αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, 2) εκφυλιστικές (μηχανικού τύπου) παθήσεις, όπως η Οστεοαρθρίτιδα, και 3) μεταβολικές παθήσεις, όπως η Οστεοπόρωση. Ο ρευματολόγος (ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «ῥεῦμα», που υποδηλώνει τη ροή) ασχολείται με μη τραυματικές και χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Τον Μάιο του 2009, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας με ανακοίνωσή του τόνιζε την ανάγκη να επισκεφτεί ένας ασθενής ρευματολόγο, αν παρουσιάζει: Αρθραλγία (πόνο στις αρθρώσεις), διάφορες μορφές Αρθρίτιδας που συνοδεύονται από πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις, φλεγμονή στα μάτια, εξάνθημα στο δέρμα ή όταν εμφανίζεται δυσκαμψία στο σώμα, πόνος στη μέση ή τις αρθρώσεις, στον αυχένα, στον θώρακα, στη λεκάνη, ή εντοπίζονται πόνοι που είναι έντονοι ή επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών στους μυς και στα οστά. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, που είναι γνωστά και ως ρευματοπάθειες.

young-sport-man-with-strong-athletic-legs-holding-knee-with-his-hands-pain-after-suffering-ligament-injury-isolated-white.jpg


Π
ώς εμφανίζονται τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Εκδηλώνονται όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα ως «ξένα» και «εχθρικά» και επιτίθεται σε αυτά με σκοπό να τα καταστρέψει. Παρουσιάζουν πολύ ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, ξεκινώντας κυρίως από το μυοσκελετικό σύστημα. Μπορούν, όμως, να προσβάλουν και σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος (καρδιά, νεφρούς, ήπαρ, δέρμα, νεύρα). Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η γεμάτη άγχος καθημερινότητα, η οικονομική ανασφάλεια και όλα όσα μαθαίνει και ζει ο μέσος άνθρωπος, έχουν αυξήσει κατά πολύ τη συχνότητα εμφάνισης των ρευματικών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ποια είναι τα πιο συχνά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Από τα πιο συχνά, που απαιτούν διάγνωση και θεραπεία από ρευματολόγο είναι: η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, οι Μυοσίτιδες, το σύνδρομο Sjogren, το Σκληρόδερμα και οι Αγγειίτιδες.

Ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Τα πιθανά συμπτώματα των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων μπορεί να είναι ειδικά και μη ειδικά.
Τα ειδικά περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, εξανθήματα στο δέρμα, ξηρά ή κόκκινα μάτια, άφθες στο στόμα, μουδιάσματα άνω και κάτω άκρων, επίμονο πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη ή στη μέση, πρωινή δυσκαμψία μεγάλης διάρκειας. Τα μη ειδικά συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός ή επίμονη δεκατική κίνηση, καταβολή, αδυναμία, αϋπνία ή υπνηλία, έντονη τριχόπτωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, που κάνουν τη διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη.

Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπεία τους;

Ακρογωνιαίος λίθος της διάγνωσης είναι η λήψη ενός καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, καθώς και η ενδελεχής κλινική εξέταση που σε συνδυασμό με τον εργαστηριακό (αιματολογικός, βιοχημικός και ανοσολογικός) και απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, υπέρηχοι) θέτει τη διάγνωση του αυτοάνοσου νοσήματος. 

Μετά τη διάγνωση έρχεται η εξατομικευμένη θεραπεία. Ευτυχώς, η σημερινή εποχή έχει δώσει στον ρευματολόγο πολλές σύγχρονες κι ασφαλείς επιλογές για την αντιμετώπιση των αυτοανόσων ρευματικών νοσημάτων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπείας.

Ευχαριστούμε τον Μάρκο Κωστόπουλο, M.D., Ρευματολόγο, απόφοιτο Ιατρικής Σχολής A.Π.Θ., ειδικό στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.

17a7225.jpg


I
nfo: Αλ. Παπαναστασίου 133 (2ος), Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2314 037070 και Γ. Τερτσέτη 6 (1ος), Πολύγυρος, τηλ.: 23714 00830, www.revmatologos-kwstopoulos.gr/

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024