fbpixel

Search icon
Search
Η guru της οργάνωσης Marie Kondo αποκαλύπτει πώς θα βάλετε τάξη στο σπίτι
LIFE & CAREER

Η guru της οργάνωσης Marie Kondo αποκαλύπτει πώς θα βάλετε τάξη στο σπίτι

Ένα must-read για κάθε αναγνώστη που ίσως δυσκολεύεται να βάλει τις δουλειές του σπιτιού στη ζωή του


Η Marie Kondo, η πλέον ειδική στον οργάνωση και στο σωστό tidying up κατάφερε αυτή τη χρονιά να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους -φυσικά και εμάς- έτσι ώστε να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στα resolutions που έθεσαν. Το νέο show της στο Netflix, με όνομα "Tidying Up With Marie Kondo" έχει ήδη καταφέρει να σπάσει τα ρεκόρ και να γίνει νούμερο ένα από τις πρώτες εβδομάδες προβολής του. Αυτό φυσικά ήταν αναμενόμενο καθώς η βασίλισσα της καθαριότητας με τη μέθοδο KonMari κρατάει, εδώ και χρόνια, τα σκήπτρα, με τα μεταφρασμένα της βιβλία να γίνονται best-sellers από το 2014.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως υπάρχουν μερικά μικρά life-hacks που θα καταφέρουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την καθημερινότητα, καθώς και τις δουλειές του σπιτιού. Διαμορφώστε ανάλογα τις σκέψεις σας και τις συνήθειές σας και να είστε σίγουροι πως θα ξεκινήσετε να ζείτε σε έναν χώρο, όπου τα πάντα -ανά πάσα στιγμή- θα βρίσκονται στη σωστή θέση. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο τρόπος για να δείτε διαφορετικά τη ζωή σας είναι να ξεκινήσετε από τα βασικά.

marie-kondo2.jpg

1. Να είστε σίγουροι πως τα πάντα έχουν μια θέση 

Η καθημερινή ρουτίνα της miss Kondo μετά τη δουλειά αποτελεί για αυτήν, πλέον, μέρος του προγράμματος. Η πειθαρχία αλλά και οι καθορισμένες κινήσεις, οφείλουν να γίνουν ιεροτελεστία. Απλοποιώντας, λοιπόν, τα πάντα, η πρώτη συμβουλή που δίνει σε όσους επιλέγουν να την ακολουθήσουν είναι πως καθετί έχει μέσα στο σπίτι τη θέση του. Παρόλο που σχεδόν κανείς δε σκέφτεται το που θα πρέπει να τοποθετήσει την τσάντα, τις σακούλες από τα ψώνια, τα κοσμήματα ή ακόμη και την ομπρέλα του, αυτά είναι βασικά βήματα για να ξεκινήσουν να αλλάζουν και οι δικές σας συνήθειες.

2. Πείτε αντίο στους λογαριασμούς

Είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με τη συγκεκριμένη μέθοδο, σύμφωνα με την ίδια, να απεικονίσετε το είδος της ζωής που θέλετε, έτσι ώστε να έχετε μια σαφή ιδέα και ένα όραμα. Αν έχετε στόχο, τότε τα κίνητρα θα εμφανιστούν μπροστά σας. Εάν και εσείς, λοιπόν, έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κρατάει παλιούς λογαριασμούς αλλά και περιττά χαρτάκια σε κάθε συρτάρι, τότε έφτασε η ώρα για ένα ακόμη -οριστικό- delete. Παλαιές εγγυήσεις, λογαριασμοί πιστωτικής, αποδείξεις από τα ψώνια και μικρές σημειώσεις, είναι μερικά μόνο από αυτά που χρειάζεται να πείτε αντίο. Όσο για το επόμενό σας βήμα, αυτό οφείλει να είναι το online banking καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα μειώσετε τα συσσωρευμένα χαρτιά, αλλά θα βοηθήσετε και το περιβάλλον.

marie-kondo.jpg

3. Τα απαραίτητα ρούχα

Παλιές κολεξιόν, out of fashion επιλογές και πολλά ρούχα που στοιβάζονται -χωρίς αιτία- στις ντουλάπες σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα σύνδρομο που τις κρατάει δεμένες με αντικείμενα, που πλέον δε χρησιμοποιούν. Εάν αυτό το άρθρο σας βρίσκει έτοιμες να γεμίσετε αυτή τη χρονιά με τα πιο θετικά vibes, τότε πείτε "toss", και φροντίστε να "απελευθερωθείτε" από όλα αυτά που πιάνουν χώρο στη ντουλάπα σας, ενώ αν τα ρούχα σας είναι σε καλή κατάσταση δώστε τα σε φιλανθρωπικό σκοπό. Η μέθοδος της Kondo στηρίζεται σε μια βασική αρχή: ότι δε σας γεμίζει... το αποχωρίζεστε! Άλλωστε ξέρετε κι εσείς ότι εκείνο το πορτοκαλί μπλουζάκι που πήρατε κάποτε στις εκπτώσεις και είναι ακόμα με το καρτελάκι δε θα το φορέσετε ποτέ.

4. Κατηγοριοποίηση για ευελιξία

Αν δεν γνωρίζετε τη μέθοδο KonMari, για να τακτοποιήσετε το σπίτι σας, μάλλον υποθέτουμε ότι αυτό που κάνετε είναι να συμμαζεύετε ένα δωμάτιο τη φορά. Παρόλα αυτά, η Marie διαφωνεί και σας προτείνει να δείτε τα πάντα από μια διαφορετική οπτική, δηλαδή σύμφωνα με τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτά κι όχι τους χώρους. Για παράδειγμα, αν έχετε τακτοποιήσει πρώτα την κρεβατοκάμαρά σας και στη συνέχεια προχωρήσετε στο μπάνιο, ίσως καταλήξετε να δημιουργήσετε δύο ξεχωριστά σημεία για τον ίδιο τύπο αντικειμένων -όπως οι πετσέτες ή οι κρέμες που χρησιμοποιείτε για το σώμα σας. Έτσι, είναι προτιμότερο να κατηγοριοποιήσετε τα πάντα μέσα στο σπίτι σας και να τοποθετήσετε την κάθε ομάδα σε ένα μόνο μέρος, με εύκολη αλλά και εργονομική πρόσβαση.

mary-kondo.jpg

5. Αλλάξτε τον τρόπο που διπλώνετε τα ρούχα

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η σωστή οργάνωση του περιεχομένου, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε κάθε τι που ψάχνετε με μια ματιά. Αλλάξτε συνήθειες και σταματήστε να τοποθετείτε κάθε αντικείμενο ένδυσης  πάνω από το άλλο, καθώς με αυτό τον τρόπο καθίσταται αδύνατο να δείτε τι υπάρχει στο συρτάρι σας χωρίς να σηκώσετε και να μετατοπίσετε τα περιεχόμενα, για να βρείτε το κομμάτι που θέλετε. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε να διπλώσετε κάθε στοιχείο σε ένα συμπαγές ομαλό ορθογώνιο, το οποίο όπως παρατηρείτε στην εικόνα, θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη.

marie-kondo-1g4l3.jpg

6. Ο δικός της χώρος

Όπως ανέφερε η ίδια σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στο Elle: "Δεν έχω ιδιαίτερο στιλ διακόσμησης, αλλά ένα πράγμα που μου αρέσει είναι να διατηρώ στο σπίτι μου ένα πολύ καθαρό περιβάλλον. Κάθε πρωί ανοίγω όλα τα παράθυρα για να καθαρίσω το χώρο αφήνοντας τον παλιό αέρα να φύγει και επιτρέποντας τον καινούργιο να εισέλθει. Επίσης, μου αρέσουν τα κρύσταλλα και για αυτό το λόγο τα τοποθετώ σε διάφορα μέρη του σπιτιού μου, έτσι ώστε ο χώρος να αποκτήσει μια διαφορετική αύρα. Μια ακόμη συνήθειά που αποτελεί συνώνυμο με την ιαπωνική παράδοση, αλλά και με τη δική μου ιδιοσυγκρασία είναι η τοποθέτηση αλατιού σε διάφορα μέρη του σπιτιού μου. Αυτό το στοιχείο έχει μια ιδιότητα καθαρισμού και απαλλάσσει τους χώρους από τον περιττό αρνητισμό".