Ένα θέμα ταμπού, ή αλλιώς ένα θέμα που σίγουρα σας έχει προβληματίσει κατέληξε να είναι τελικά ένα ακόμη ζήτημα που έχει επιστημονική απάντηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, το γενετικό υπόβαθρο της μητέρας καθορίζει το πόσο έξυπνα είναι τα παιδιά της με τη συνεισφορά του άντρα... να είναι αρκετά αμελητέα. Έτσι, αρχίζοντας από τις βασικές γνώσεις βιολογίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πως το έμβρυο παίρνει από κάθε γονέα ένα χρωμόσωμα με τη μητέρα να συνεισφέρει πάντα το χαρακτηριστικό "Χ". Αντιθέτως, ο πατέρας μπορεί να δώσει είτε ένα "Χ" είτε ένα "Y". Έτσι, δεδομένου ότι τα γονίδια νοημοσύνης μεταφέρονται στους απογόνους μέσω του "Χ" χρωμοσώματος, το μόνο βέβαιο είναι πως οι πιθανότητες το θηλυκό φύλο να προσδώσει στον απόγονο τα επιθυμητά αυτά χαρακτηριστικά είναι αυξημένες.
Conditioned Genes: μια κατηγορία γονιδίων γνωστή για το γεγονός πως λειτουργεί αποτελεσματικά στον νέο οργανισμό, μόνο όταν προέρχεται από τον έναν από τους δύο γονείς. Η νοημοσύνη πιστεύεται πως συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα conditioned genes της μητέρας.
Φυσικά, ένα τέτοιο αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να εξαχθεί από μια απλή παραδοχή. Έτσι, οι πρόσφατες ανακαλύψεις οι οποίες έδειξαν πως τα γονίδια για τις προηγμένες γνωστικές λειτουργίες τα οποία κληρονομούνται από τον πατέρα μπορούν να απενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τη γέννηση, συντέλεσαν καθοριστικά προς την κατεύθυνση της αρχικής έρευνας.
Research based
Η βασική έρευνα διεξήχθη, ως συνήθως, σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για τους σκοπούς αυτού του πειράματος. Μετά από τις κατάλληλες διασταυρώσεις μεταξύ τους και τις αναλύσεις που έγιναν, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα πειραματόζωα τα οποία είχαν μια επιπλέον δόση μητρικών γονιδίων ανέπτυξαν μεγαλύτερα εγκεφαλικά στελέχη, έχοντας ταυτόχρονα διακριτά μικρότερο σωματικό μέγεθος. Ακολούθως ταυτοποιήθηκαν 6 διαφορετικά είδη κυττάρων στους εγκεφάλους των ποντικών και ελέγχθηκαν αντίστοιχα 6 λειτουργίες μεταξύ των οποίων οι γνωστικές ικανότητες, οι διατροφικές συνήθειες αλλά και η απόδοση μνήμης. Τα αποτελέσματα απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως οι ποντικοί με το περισσότερο μητρικό DNA, διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους.
Paternal genes
Είναι σημαντικό φυσικά το συμπέρασμα που απέδειξε πως τα πατρικά γονίδια φαίνεται πως συσσωρεύονται σε περιοχές του σώματος οι οποίες εμπλέκονται σε λειτουργίες που έχουν να κάνουν με το φύλο, τις σεξουαλικές επιθυμίες, την τροφή -ως μέσο επιβίωσης- καθώς και με την επιθετικότητα. Μάλιστα, εάν το συνδυάσετε με το γεγονός πως ελάχιστο πατρικό DNA υπάρχει στον εγκεφαλικό φλοιό τότε το αποτέλεσμα είναι προφανές. Γνωστικά κριτήρια, συλλογισμοί, σκέψη, γλώσσα αλλά και ικανότητες προγραμματισμού είναι τα skills που -μάλλον- έχετε κληρονομήσει κι εσείς από τη μητέρα σας. Φυσικά, εάν αναλογιστεί κανείς πως ο τρόπος σκέψης και ζωής, των δύο φύλων διαφέρει ριζικά, τότε μάλλον η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αναχθεί, μελλοντικά και σε άλλα συμπεράσματα.
Humans allover
Στο University of Glasgow προχώρησαν την προηγούμενη έρευνα ένα βήμα παρακάτω προσπαθώντας να αντιστοιχίσουν τα αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, διαπίστωσαν ότι οι θεωρίες που προέβλεπαν οι μελέτες των ποντικών επιβεβαιώνονται ειδικά μετά από συνεντεύξεις σε 12.686 νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 22 ετών κάθε χρόνο από το 1994. Με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες όπως η εκπαίδευση αλλά και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το συμπέρασμα έδειξε πως τον μεγαλύτερο ρόλο στο ποσοστό του IQ τον διαδραματίζουν τα γονίδια της μητέρας. Ωστόσο, οι ειδικοί έκαναν σαφές πως η κληρονομικότητα και οι βάσεις της αποτελούν το 40-60% του τελικού ποσοστού της νοημοσύνης ενός ανθρώπου με το περιβάλλον και τις επιρροές του να παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο.
Καταληκτικά, θα τολμήσω να αναφέρω πως ακόμη και στους εξωτερικούς παράγοντες, οι υπέροχοι αυτοί άνθρωποι που έχουν την τιμή να ονομάζονται μαμάδες, μάνες, μανούλες έχουν τον δικό τους ρόλο, κάνοντας καθημερινά τον κόσμο ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέρος. Μάλιστα, το University of Washington επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό κάνοντας σαφές πως το συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί και στη μητέρα του βοηθάει στην ανάπτυξη σημαντικού μέρους του εγκεφάλου. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους χαρίσουμε μια σφιχτή αγκαλιά και να τους πούμε ένα ευχαριστώ για όλα τα μικρά και τα μεγάλα που θέλοντας ή μη...μας έχουν χαρίσει!