fbpixel

Search icon
Search
Αιθέρια Έλαια: Οι ευεργετικές ιδιότητές τους κατά του κρυολογήματος
HEALTH

Αιθέρια Έλαια: Οι ευεργετικές ιδιότητές τους κατά του κρυολογήματος

Αντιμετωπίστε άμεσα τα συμπτώματα


Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα, όπου το κρύο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, το οποίο συνεπάγεται σαφώς και με τις ποικίλες ιώσεις που κυριαρχούν. Ο οργανισμός μας αυτήν την περίοδο θεωρείται περισσότερο ευάλωτος σε μικρόβια, γι' αυτό και τακτικά εμφανίζουμε τα γνωστά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως βήχα, ρινική καταρροή, ξηρό λαιμό, κ,ά. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα τότε είναι σε χαμηλά επίπεδα, γι αυτό οφείλουμε να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή και να μην αμελούμε τα σημάδια του κρυολογήματος, ώστε να μην χειροτερέψουμε.

Παρόλο που μια ήπια μορφή του την ξεπερνάμε μέσα σε περίπου 5 ημέρες, πάντοτε ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες, υπάρχει μια εγγυημένη λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από τα αιθέρια έλαια. Η χρήση τους είναι ικανή για να μειώσουν και τελικά να εξαφανίσουν τα συμπτώματα και μάλιστα να συνεισφέρουν θετικά στην υγεία μας, αποτρέποντας οποιαδήποτε πιθανότητα αρρώστιας στο κοντινό μέλλον.

Τι γνωρίζουμε για τα αιθέρια έλαια;

Είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας, όπως η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους. Το αιθέριο έλαιο φέρει, συνήθως, το όνομα του φυτικού είδους από το οποίο έχει προκύψει, για παράδειγμα το ριγανέλαιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) τα ορίζει ως προϊόν που κατασκευάζεται είτε με απόσταξη νερού ή ατμών, με μηχανική επεξεργασία φλοιών εσπεριδοειδών ή με ξηρή απόσταξη.

Εδώ και δεκαετίες αξιοποιούνται για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και γρίπης. Τα οφέλη τους είναι αμέτρητα, καθώς θεωρούνται φυσικά θεραπευτικά συστατικά, εξαιρετικά «φάρμακα» της φύσης. Αυτό αποδεικνύεται από την αρωγή τους σε εμάς, όπου λειτουργούν με ποικίλους τρόπους, δηλαδή ως αντισηπτικά, αντιβακτηριακά, αντιμυκητικά, επουλωτικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, ορμονικά, αποχρεμπτικά.

Επομένως, μπορούμε να αντιληφθούμε την σπουδαία δράση τους στην ανύψωση του ανοσοποιητικού μας. Εάν χρησιμοποιούμε το κατάλληλο έλαιο για κάθε σύμπτωμα, είναι σίγουρο πως θα εξουδετερωθεί το προκείμενο μικρόβιο, ενισχύοντας την ασπίδα του οργανισμού μας.

Ανακαλύψτε τα 7+1 αιθέρια έλαια και χαλαρώστε από τις χειμερινές ιώσεις!

Με λιβάνι

    Είναι αντιβακτηριακό, εξαιρετικά χρήσιμο για βήχα και αναπνευστικά προβλήματα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μπορεί να βοηθήσει και με το άγχος και με την ψυχική κόπωση. 

    Με δενδρολίβανο

      Επικεντρώνεται κυρίως σε περιπτώσεις που οφείλονται σε φλεγμονές, όπως αυτή του πονόλαιμου. Παράλληλα, συμβάλλει στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων και σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια προσφέρει ένα ευχάριστο άρωμα, με το οποίο είναι δυνατός ο υγιής καθαρισμός των επιφανειών.

      shutterstock-601962845.jpg

      Με ευκάλυπτο

        Το πιο γνωστό καταπραϋντικό αιθέριο έλαιο που θεωρείται εξαιρετικό για την υγεία μας, γι αυτό περιλαμβάνεται και σε διάφορα φάρμακα. Οι ιδιότητές του επιδρούν κατά της συμφόρησης, του βήχα, του στομάχου και της αραίωσης της βλέννας. Επιπλέον, διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλά επίπεδα, αποτρέποντας τη γρίπη και καταπολεμά τη φλεγμονή στους πνεύμονες και τα κρυολογήματα.

        Με λεβάντα

          Η χρήση του είναι εξαιρετική για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, χαρίζοντας ένα ήρεμο άρωμα που είναι αρκετά ισχυρό για να μας χαλαρώσει. Άλλωστε όταν είμαστε αδιάθετοι είναι βασικό να ξεκουραζόμαστε σωστά.

          Με τζίντζερ

            Ήδη από την αρχαιότητα το μπαχαρικό αξιοποιούνταν για την μείωση της ναυτίας. Το αιθέριο έλαιο περιορίζει τους πόνους, τον εμετό και καταπολεμά τον πυρετό.

            shutterstock-461827699.jpg

            Με μέντα

              Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες εξασθενούν τα μικρόβια, απομακρύνοντας τα συμπτώματα στο λαιμό, στη μύτη, αλλά και γενικότερα των μολύνσεων, κλασσική περίπτωση αυτή της ιγμορίτιδας. Επίσης, καταπραΰνει από μυϊκούς πόνους που προκαλούνται λόγω κόπωσης της ασθένειας, προσφέροντας τη χαμένη ενέργεια.

              Με βασιλικό

                Χρησιμοποιείται για αναπνευστικά προβλήματα και αποδεικνύεται ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αλλά και αντισπασμωδικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του βήχα.

                shutterstock-1522055672.jpg

                Με λεμόνι

                  Η αρωγή του είναι σημαντική για την ρινική κοιλότητα, καθώς προσφέρει πληθώρα οφέλη. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι αντιβακτηριδιακό, αντιοξειδωτικό και καθαρίζει τα εσωτερικά περάσματα της μύτης, ώστε να επαναφέρει τη σταθερή αναπνοή χωρίς δυσκολία. Θεωρείται ένα φυσικό απολυμαντικό, το οποίο μειώνει δραστικά τα συνηθέστερα συμπτώματα της γρίπης.