fbpixel

Search icon
Search
 "Anti-Glycation" routine: Μήπως είναι το μυστικό για την επιβράδυνση της γήρανσης;
FACE & BODY

"Anti-Glycation" routine: Μήπως είναι το μυστικό για την επιβράδυνση της γήρανσης;

Οι experts εξηγούν το νέο skincare buzzword


Ο όρος "γλυκοποίηση" ακούγεται σαν να προέρχεται κατευθείαν από ένα βιβλίο βιολογίας - και αν ψάξετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον βρείτε στο γλωσσάρι ενός τέτοιου βιβλίου. Η λέξη περιγράφει μια φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει μόρια σακχάρου στο σώμα, η οποία επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και την ανάπτυξη ορατών αλλαγών, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα νέο βιολογικό φαινόμενο, αλλά όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, είναι ένας όρος που φαίνεται να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στη βιομηχανία περιποίησης της επιδερμίδας, με ορισμένες μάρκες να χρησιμοποιούν ακόμη και τη φράση "αντί-γλυκοποίηση" για να περιγράψουν τις φόρμουλες τους.

Μπορεί όμως η εφαρμογή μιας κρέμας, ενός ορού ή οποιουδήποτε προϊόντος φροντίδας του δέρματος να αποτρέψει πραγματικά τη γλυκοποίηση από το να συμβάλει στη γήρανση του δέρματος; Φυσικά, μπορεί επίσης να αναρωτιέστε αν τα υπάρχοντα προϊόντα στo ντουλάπι σας είναι κατάλληλα.

Παρακάτω, οι ειδικοί απομυθοποιούν την τάση, συμπεριλαμβανομένου του τι προκαλεί τη γλυκοποίηση, τι μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε τη διαδικασία, τι κάνει ένα προϊόν "αντί-γλυκοποίησης" και πολλά άλλα.

Τι είναι η γλυκοποίηση;

Σύμφωνα με τους experts, η γλυκοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μόρια σακχάρων συνδέονται με λιπίδια και πρωτεΐνες στο σώμα και δημιουργούνται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης (γνωστά και ως AGEs), τα οποία βλάπτουν τις πρωτεΐνες (όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη) και τα λιπίδια στο δέρμα.

snapinstaapp-424480687-354974894017488-4892852508941996829-n-1080-81z7R.jpg

Πώς επηρεάζει η γλυκοποίηση τη γήρανση του δέρματος;

Όλα αυτά οφείλονται στο πώς τα AGEs καταστρέφουν τις πρωτεΐνες που δίνουν στο δέρμα σας δομή και ελαστικότητα, διατηρώντας το σφριγηλό και λείο. Η γλυκοποίηση αποδυναμώνει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ακεραιότητα του δέρματος. Καθώς η ακεραιότητα του δέρματος καταρρέει, είναι πιθανό να δείτε σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως πτώση του δέρματος, χαλάρωση, λεπτές γραμμές και ρυτίδες και θαμπό δέρμα. Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γλυκοποίηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιταχύνουν περαιτέρω τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Αν και πολλοί από εμάς μπορεί να είναι νέοι στις επιδράσεις της γλυκοποίησης στη γήρανση του δέρματος, δεν πρόκειται για μια νέα βιολογική ανακάλυψη. Μάλιστα, οι experts λένε ότι η γλυκοποίηση περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια από τον Γάλλο χημικό Louis-Camille Maillard.

Γιατί, λοιπόν, ο όρος γλυκοποίηση αποκτά μεγαλύτερη προσοχή αυτές τις μέρες; Θεωρείται ότι μπορεί να έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη γνώση και τις μελέτες που εξετάζουν τη διαδικασία της γήρανσης. Γενικά, έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση της γήρανσης, αλλά και ειδικά της γήρανσης και του δέρματος, οπότε πιστεύεται ότι από εκεί προέρχεται. Και ενώ ο όρος "αντί-γλυκοποίηση" μπορεί να είναι πιο φρέσκος όσον αφορά το marketing της φροντίδας του δέρματος, αναφέρεται ότι τα προϊόντα που αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες της γλυκοποίησης δεν είναι απαραίτητα ούτε καινούργια.

Τι προκαλεί τη γλυκοποίηση;

Τι είναι λοιπόν αυτό που εκκινεί τη γλυκοποίηση; Λοιπόν, για αρχή - η ηλικία. Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβεί ήδη από τα 20 μας χρόνια. Εκτός από τη φυσική διαδικασία γήρανσης, οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες και η ρύπανση, μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνισή της - βασικά όλα τα πράγματα που ήδη γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματός μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις ρυτίδες από το να εμφανιστούν πρόωρα.

d114f9c225803c557e92e186c96c9349.jpg

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μόρια σακχάρου στο σώμα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην επιτάχυνση της γλυκοποίησης και των παρενεργειών της. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και σημείων γλυκοποίησης - νεότερες έρευνες δείχνουν ότι αν τρώτε μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γλυκοποίησης, εκτός από άλλες προκλήσεις, όπως η αύξηση του κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες.

Μπορείτε να αποτρέψετε τη γλυκοποίηση;

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να σταματήσετε πλήρως τη γλυκοποίηση, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στην επιβράδυνσή της. Ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση μιας πλούσιας σε αντιοξειδωτικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη διατροφής για την επιβράδυνση της γλυκοποίησης και η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση για την ελαχιστοποίηση της οξειδωτικής βλάβης και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψή της.

289bf29de597dc5537ba105e57e9d57d.jpg

Το να κάνετε πράγματα για να διατηρήσετε το σώμα σας ρυθμισμένο, όπως το να λαμβάνετε την κατάλληλη ποσότητα ύπνου και να προσπαθείτε να μειώσετε το στρες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της γλυκοποίησης. Φυσικά, η ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της γλυκοποίησης. Για το δέρμα, συστατικά όπως αντιοξειδωτικά όπως η νιασιναμίδη, η ρίζα γλυκόριζας και η βιταμίνη C μπορούν να εξουδετερώσουν το σχηματισμό των AGEs. Άλλα συστατικά όπως τα πεπτίδια και η ρετινόλη μπορούν να είναι χρήσιμα.