fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Τα πεπτίδια είναι το όνειρο της υγιούς επιδερμίδας, δείτε πώς να τα προσθέσετε στη ρουτίνα σας

Τι είναι και πώς να τα ενσωματώσετε στο skincare routine σας


Τα πεπτίδια είναι το όνειρο της υγιούς επιδερμίδας, δείτε πώς να τα προσθέσετε στη ρουτίνα σας

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα πεπτίδια - ξέρετε ότι κάνουν καλό στο δέρμα σας, αλλά πέρα από αυτό... Είναι λίγο περίεργα. Μαζί με τα κεραμίδια και τα λιπίδια, τα πεπτίδια εντάσσονται στον κόσμο της περιποίησης του δέρματος, κάτι το οποίο ακούγεται εξαιρετικά φιλικό προς το δέρμα, προστατευτικό προς τον δερματικό φραγμό και σημαντικό. Όμως, με μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες να χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό στους ορούς, τις ενυδατικές κρέμες και τα καθαριστικά τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Google βλέπει κατά μέσο όρο 73,1 χιλιάδες από εμάς να το αναζητούν κάθε μήνα. 

Αυτό μας οδηγεί στα σημαντικά ερωτήματα: τι είναι και τι μπορούν να κάνουν στην πραγματικότητα για το δέρμα μας;

Τι είναι τα πεπτίδια;

Τα πεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων που λειτουργούν ως δομικά στοιχεία πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη. Αυτές οι πρωτεΐνες αποτελούν τα θεμέλια της επιδερμίδας σας και είναι άμεσα υπεύθυνες για τη λείανση, την σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της. 

ee7d6db2f53e60f7c7ddbec300f67566.jpg


Υπάρχουν 20 διαφορετικά φυσικά αμινοξέα που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με οποιαδήποτε σειρά μέσω πεπτιδικών δεσμών για να δώσουν εκατομμύρια διαφορετικούς πεπτιδικούς συνδυασμούς. Το δέρμα μας ξεχειλίζει φυσικά από διαφορετικά είδη πρωτεϊνών και πεπτιδίων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο σημαντικά κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία είναι και τα δύο υπεύθυνα για τη διατήρηση της φυσικής δύναμης και ανθεκτικότητας του δέρματος. Έτσι, με τη συζήτηση γύρω από την ενίσχυση του φραγμού της επιδερμίδας μας για να κρατάει όλα τα καλά στοιχεία (ενυδάτωση, βιταμίνες κ.λπ.) μέσα και τα κακά (ρύπανση, βακτήρια κ.λπ.) έξω, τα πεπτίδια αξίζει να τα έχετε στο ραντάρ σας.

Πώς λειτουργούν τα πεπτίδια;

"Τα πεπτίδια είναι σαν μίνι αγγελιοφόροι", λένε οι experts. Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, δρουν ως επικοινωνούντες, προκαλώντας μια αντίδραση σε ορισμένα κύτταρα του δέρματος. Δίνουν στο δέρμα σας μια συγκεκριμένη εντολή να κάνει "κάτι", και αυτό το "κάτι" εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη σειρά με την οποία βρίσκονται τα αμινοξέα σας. Κάθε πεπτίδιο έχει μια μοναδική δράση στο δέρμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δώσουν σήμα στα κύτταρα του δέρματος να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, ελαστίνη και άλλες πρωτεΐνες που βοηθούν στη στήριξη της δομής του δέρματος και στη βελτίωση της εμφάνισής του. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην προώθηση της επούλωσης των πληγών και στη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος.

Τι κάνουν τα πεπτίδια στο δέρμα;

Τα μειωμένα πεπτίδια στο δέρμα μας πιστεύεται ότι συμβάλλουν εν μέρει στη φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Πολλά από τα προϊόντα πεπτιδίων που διατίθενται στην αγορά ισχυρίζονται ότι λειτουργούν είτε διεγείροντας τη σύνθεση βασικών ουσιών, όπως το κολλαγόνο ή η ελαστίνη, είτε αναστέλλοντας (επιβραδύνοντας) τη διάσπασή τους. Το αποτέλεσμα είναι η υποτιθέμενη βελτίωση των ρυτίδων και της κατάστασης του δέρματος. Στην περιποίηση της επιδερμίδας, τα πεπτίδια ενσωματώνονται στις συνθέσεις για να μιμηθούν τα φυσικά πεπτίδια που βρίσκονται στο δέρμα, με την ελπίδα ότι μπορούν επίσης να λειτουργήσουν παράλληλα για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της φυσικής διαδικασίας αυτό-επιδιόρθωσης και να βελτιώσουν το δέρμα που έχει εξαντληθεί σε κολλαγόνο και ελαστίνη.

95b3b721759c43091ad899322f8f27af.jpg

Αξίζει να επενδύσετε στην περιποίηση με πεπτίδια;

Η περιποίηση με πεπτίδια μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε μια ρουτίνα περιποίησης, ειδικά για όσους ανησυχούν για τα σημάδια γήρανσης ή άλλες κοινές ανησυχίες του δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πεπτίδια δεν αποτελούν θαυματουργή λύση και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και συνήθειες του τρόπου ζωής για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Σε ποιες περιπτώσεις φροντίδας της επιδερμίδας μπορούν να βοηθήσουν τα πεπτίδια;

  • Επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης
  • Βελτίωση του δερματικού φραγμού
  • Ενυδάτωση του δέρματος
  • Σύσφιξη και σύσφιξη του δέρματος

Με ποια άλλα συστατικά συνδυάζονται καλά τα πεπτίδια;

Τα πεπτίδια συνδυάζονται καλά με μια σειρά άλλων συστατικών περιποίησης της επιδερμίδας, όπως αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και Ε, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση και ρετινοειδή για τα αντιγηραντικά τους οφέλη. 

    Παρακάτω θα βρείτε τις 10 κορυφαίες επιλογές μας από προϊόντα με πεπτίδια!


    1

    Drunk Elephant Protini Polypeptide Cream

    Sephora BUY HERE

    2

    Medik8 Liquid Peptides Serum

    Cultbeauty.com BUY HERE

    3

    Multi-Peptide Eye Serum - Eye Contour Serum

    The Ordinary, Sephora BUY HERE

    4

    Biotherm Blue Peptides Uplift Cream

    Attica.gr BUY HERE

    5

    Age-Repair Serum Peptide-8, E-2 Polyssacharide

    Attica.gr BUY HERE

    6

    Eva Belle Peptides & HA Αμπούλες

    Hondoscenter.com BUY HERE

    7

    A.G.E. INTERRUPTER ADVANCED ΚΡΕΜΑ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

    SkinCeuticals BUY HERE

    8

    Βιοδραστική κρέμα για μείωση ρυτίδων και σύσφιξη

    Tzimas Cosmetics BUY HERE

    9

    Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer

    OLEHENRIKSEN, Sephora BUY HERE

    10

    Pomegranate Peptide - Συσφιγκτικός Ορός

    Glow Recipe BUY HERE