fbpixel

Search icon
Search
Ρετινόλη: Πώς να την αξιοποιήσετε προς όφελός σας
FACE & BODY

Ρετινόλη: Πώς να την αξιοποιήσετε προς όφελός σας

Τι μπορεί να συμβεί εάν την χρησιμοποιήσετε υπερβολικά;


Η ρετινόλη θεωρείται από πολλούς ως το "ζενίθ" της περιποίησης της επιδερμίδας και έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Αυξάνει την παραγωγή κυττάρων του δέρματος, αποσυμφορίζει τους πόρους, κάνει απολέπιση και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για την καταπολέμηση του σχηματισμού και της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Όλα αυτά τα προνόμια την καθιστούν ένα μαγικό πολυεργαλείο. Επιπλέον, διατίθεται σε περιεκτικότητες που κυμαίνονται από συνταγογραφούμενες έως μη συνταγογραφούμενες και σε μορφές όπως ορούς και ενυδατικές κρέμες.

Με αυτού του είδους τη δημοτικότητα, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς - μπορούμε ποτέ να υπερβούμε το όριο της επιτρεπόμενης χρήσης ρετινόλης; Υφίσταται άραγε ένα τέτοιο όριο;

Διαβάστε παρακάτω για να απαντηθούν τα ερωτήματά σας

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος και στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισης του τόνου και της υφής του δέρματος, συμβάλλοντας στη μείωση του αποχρωματισμού και στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μείωση των ξεσπασμάτων και των ατελειών. Η ρετινόλη, ακόμη, ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών, μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται συχνά για τη θεραπεία της ακμής.

shutterstock-1536165965.jpg

Σε τι ποσότητα και συχνότητα πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη;

Ενώ η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε βράδυ, όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, οι pros συμβουλεύουν να τη χρησιμοποιείτε μόνο μερικές φορές την εβδομάδα για να διασφαλίσετε την ανεκτικότητα. Συνήθως είναι καλύτερο να ξεκινάτε με χαμηλή περιεκτικότητα, φροντίζοντας να εφαρμόζετε μόνο μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού σε όλο το πρόσωπο και να αυξάνετε σιγά-σιγά τη συχνότητα όσο το ανέχεστε. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, μπορεί να χρειαστούν μόνο μερικές εβδομάδες για να συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε τακτικά ρετινόλη. Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος, είναι πάντα καλύτερο να ξεκινήσετε τη χρήση της μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και να αυξήσετε τη συχνότητα.

Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, όσο περισσότερο την εφαρμόζετε, τόσο περισσότερο θα βλέπετε αποτελέσματα - αρκεί να τη χρησιμοποιείτε σωστά. Ωστόσο, μερικοί ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. Θα πρέπει να στοχεύετε στη συνεπή χρήση ρετινόλης, ιδανικά κάθε βράδυ. Η ισχύς της ρετινόλης που χρησιμοποιείται είναι ένας παράγοντας που καθορίζει αν κάποιος μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες ή όχι. Η προτίμησή μας είναι η συνέπεια και, ως εκ τούτου, συνιστούμε τη μέθοδο "ξεκινήστε χαμηλά και προχωρήστε αργά", κατά την οποία εφαρμόζει κανείς με συνέπεια ρετινόλη χαμηλής ισχύος και αυξάνει τη δόση αργά, όσο το βλέπει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο καλύτερος τύπος και η καλύτερη ποσότητα ρετινόλης για να ξεκινήσετε εξαρτάται από τον τύπο και την ανησυχία του δέρματός σας. Εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη για καλλυντικούς σκοπούς, ξεκινήστε με μια πολύ χαμηλή δόση, όπως 0,05%, και αφού χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι, σωληνάριο ή φιαλίδιο, δοκιμάστε να ανεβείτε στην επόμενη διαθέσιμη ισχύ. Η υπομονή θα αποδώσει καρπούς εδώ, καθώς η ανοχή χτίζεται με την πάροδο του χρόνου και το να πηγαίνετε αργά θα μειώσει τις πιθανότητες φλεγμονής και ερεθισμού - η φλεγμονή είναι πάντα κακά νέα για το δέρμα.

Οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης ρετινόλης

Η χρήση της ρετινόλης συχνά περιορίζεται από την πιθανότητα να προκαλέσει παρενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν ερεθισμό, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και ευαισθησία στον ήλιο. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες, ενώ κάποιοι μπορεί να μην τις εμφανίσουν καθόλου. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε εξαιρετικά ξηρό ή λεπιοειδές δέρμα και αίσθηση καψίματος.

shutterstock-2272102073.jpg

Το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και την ισχύ της ρετινόλης που χρησιμοποιείτε. Ο ερεθισμός από τη ρετινόλη μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Σε γενικές γραμμές, τείνει να ηρεμεί περίπου τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τη διακοπή της χρήσης ρετινόλης.

Τι μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ ρετινόλη;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν έγκαυμα ρετινόλης, το οποίο αναφέρεται σε μια ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής που μπορεί να προκύψει από τη χρήση υπερβολικής ποσότητας ρετινόλης. Το δέρμα μπορεί να εμφανίζεται κόκκινο ή ξεφλουδισμένο, ιδιαίτερα σε περιοχές με λεπτότερο δέρμα, όπως γύρω από το στόμα και τα μάτια. 

Πώς να αποτρέψετε το έγκαυμα και τη βλάβη από τη ρετινόλη

  1. Χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού για ολόκληρο το πρόσωπό σας.
  2. Ξεκινήστε με τη χρήση ρετινόλης μόνο μερικές φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας τη συχνότητα ανάλογα με την ανοχή σας.
  3. Προστατεύστε τις περιοχές του προσώπου που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς -όπως τα μάτια, η μύτη και το στόμα- με μια πιο παχύρευστη κρέμα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη συσσώρευση στις πτυχές, η οποία μπορεί να συμβάλει σε ερεθισμό. 

Feature image source: Goop