Το να απολαμβάνουμε το φαγητό μας είναι ο ιδανικός τρόπος για να τρώμε. Αλλά σε αυτόν τον πολυάσχολο, σύγχρονο κόσμο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε τα γεύματα μας βιαστικά ενώ καθόμαστε στα γραφεία μας, τσιμπολογάμε σνακ εν κινήσει ή βιαζόμαστε να φάμε το φαγητό μας στο σπίτι πριν βγούμε έξω. Αν δεν είστε από τους λάτρεις των multitasking γευμάτων, μπορεί και πάλι να είστε επιρρεπείς στο να τρώτε το φαγητό σας με ανησυχητική ταχύτητα.
Μπορεί να χρειάστηκαν 30 λεπτά για να μαγειρευτεί, αλλά έχει τελειώσει σε λιγότερο από 10 λεπτά, λοιπόν; Δείτε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας!
4 λόγοι που το γρήγορο φαγητό κάνει κακό στην υγεία σας
1. Παρεμβαίνει στην πέψη
Το σάλιο περιέχει ένζυμα που διασπούν τα άμυλα και τα λίπη, οπότε το να μη μασάτε το φαγητό σας για αρκετή ώρα σημαίνει ότι χάνετε μέρος της πρώτης πεπτικής διαδικασίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι πρέπει να μασάμε το μέσο κομμάτι φαγητού 30 φορές (αν και τα πιο σκληρά/μαλακά τρόφιμα μπορεί να απαιτούν περισσότερο/λιγότερο από αυτό).
2. Χάνετε θρεπτικές ουσίες
Εκτός από τις πεπτικές ενοχλήσεις, το να μη μασάτε σωστά το φαγητό σας μπορεί να σημαίνει ότι δεν αξιοποιείτε στο έπακρο ό,τι έχετε καταναλώσει. Μην ξεχνάτε πως τα συμπτώματα της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξήγητη κόπωση, απώλεια μαλλιών και βάρους.
3. Δεν αναγνωρίζετε το αίσθημα της πληρότητας
Ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο για να λάβει μηνύματα από το στομάχι σχετικά με το πόσο χορτάτος είναι, και το να τρώτε γρήγορα μπορεί να επηρεάσει αυτό το σύστημα. Είναι λιγότερο πιθανό να τρώτε διαισθητικά αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο χορτάτοι ή πεινασμένοι είστε.
4. Αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών
Εκτός από τα πεπτικά προβλήματα και την αύξηση του βάρους, οι fast-eaters είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν πρόβλημα στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη στο αίμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.
Πώς να εξασκήσετε το mindful eating;
Μην κάνετε τα γεύματα σας αγχωτικές εμπειρίες. Είναι πολύ καλύτερο για το σώμα και το μυαλό μας να καθόμαστε και να τρώμε το φαγητό μας αργά και με προσοχή. Η συνειδητή διατροφή περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας για την κατανάλωση των γευμάτων - αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να καθαρίσουμε την ακαταστασία και να πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές πριν καταπιούμε, για να δώσουμε στο σώμα μας να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να μπει σε λειτουργία πέψης.
Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να μασάτε σωστά και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, γεγονός που σας επιτρέπει να εκτιμήσετε πλήρως το φαγητό σας. Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης συνδέονται με αυξημένη διάθεση και μειωμένα επίπεδα στρες. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη, οπότε το να αφιερώνετε χρόνο για να χαλαρώσετε πριν από κάθε γεύμα θα έχει θετική επίδραση στο έντερο σας.