fbpixel

Search icon
Search
Αναλύουμε την αιώνια ερώτηση: Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος;
HEALTH

Αναλύουμε την αιώνια ερώτηση: Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος;

Τα 4 πράγματα που μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας


Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να χάσετε βάρος να πιστεύετε ότι τα κάνετε όλα σωστά και να μη βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα…;

Οι μεταβλητές που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για μία επιτυχημένη διατροφή απώλειας βάρους είναι πολλές, γι΄ αυτό υπάρχει ολόκληρη επιστήμη η οποία σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό, τις εξατομικευμένες ανάγκες, το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, τις καθημερινές συνήθειες, τα προσωπικά «θέλω» του καθενός κ.α., μπορεί να συνθέσει ένα ταιριαστό διατροφικό πλάνο με έναν ρεαλιστικό στόχο.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που όλοι μπορούμε να προσέξουμε στη διατροφή μας, ειδικά αν ο στόχος μας είναι η απώλεια βάρους, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή φτάνοντας ευκολότερα στον στόχο μας.


healthy-vs-unhealthy.jpg


1. Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες

Για να πετύχουμε οποιοδήποτε διατροφικό στόχο, είτε σχετικά με τη διαχείριση βάρους είτε γενικά με τη βελτίωση της υγείας μας, είναι απαραίτητο η διατροφή να μας να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που αδυνατεί να συνθέσει ο οργανισμός. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες. Σε μία ισορροπημένη διατροφή, αλλά και στην απώλεια βάρους, θέλουμε να συμπεριλαμβάνουμε «διατροφικά πυκνές» τροφές (nutrient dense) στην καθημερινότητά μας. Οι «διατροφικά πυκνές» τροφές είναι ποιοτικά ανώτερες, περιέχοντας μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών στις θερμίδες που προσφέρουν, ωφέλιμα στον οργανισμό.

Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής: ένα κουτάκι κλασικού αναψυκτικού προσφέρει περίπου 150 θερμίδες αλλά καθόλου θρεπτικά συστατικά. Συγχρόνως 1-2 φρούτα προσφέρουν παρόμοιες θερμίδες αλλά με τη συνοδεία χρήσιμων συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Μπορεί οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία να μην εμπεριέχουν θερμίδες αλλά είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες του οργανισμού.

Στόχος: Επιλέγουμε διατροφικά πυκνές τροφές και αποφεύγουμε τα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία προσφέρουν μόνο θερμίδες χωρίς ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά

avocado.jpg

2. Δεν έχει σημασία μόνο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα

Ακόμα και αν τρώμε στο μεγαλύτερο ποσοστό «καλές» θερμίδες ή «διατροφικά πυκνά» τρόφιμα, ακόμα και τότε έχει σημασία η ποσότητα που τρώμε. Ας σκεφτούμε το εξής, τρόφιμα όπως το ταχίνι και το αβοκάντο, αποτελούν παγκόσμια superfoods τα οποία φημίζονται για την αποδεδειγμένη διατροφική τους αξίας. Ωστόσο 4 κοφτές κουταλιές ταχίνι ή 1 αβοκάντο προσφέρουν περίπου 350 θερμίδες, δηλαδή μία αξιοσημείωτη ποσότητα η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα τρώμε, αλλά να τα καταναλώνουμε στις ιδανικές ποσότητες.

Στόχος: Προσέχουμε την ποσότητα και δεν υπερβάλουμε ακόμα και στις υγιεινές επιλογές που καταναλώνουμε.


clock-foods.jpg

3. Timing is key

Διαλέγετε τις σωστές τροφές και τις καταναλώνετε στις ιδανικές ποσότητες; Πιθανώς να τρώτε τις λάθος ώρες!

Αν συνηθίζετε να τρώτε ένα ή δύο μεγάλα γεύματα τη μέρα, πιθανώς αυτό να εμποδίζει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσφέρουμε καλή ενέργεια στον οργανισμό όλη τη μέρα, μειώνεται το αίσθημα κόπωσης και βελτιώνεται η αποδοτικότητα, είτε στον εργασιακό χώρο είτε κατά την φυσική δραστηριότητα. Τα μικρά συχνά γεύματα βελτιώνουν επίσης τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του βασικού μεταβολισμού. Όσο καλύτερα «δουλεύει» το βασικός μεταβολισμός, τόσο πιο εύκολη είναι η διαχείριση βάρους.

Στόχος: Βάζουμε στόχο να τρώμε κάτι θρεπτικό κάθε 3-4 ώρες.


fit.jpg


4. Η σύμμαχος της υγιεινής διατροφής

Κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμα δεν βλέπετε αποτέλεσμα; Πιθανώς να λείπει η φυσική δραστηριότητα από τη ζωή σας! Η γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, η ευγλυκαιμία και η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επίσης βοηθά αισθητά την αποτελεσματική απώλεια βάρους· αυξάνει τις ενεργειακές καύσεις και βοηθά περαιτέρω στην απώλεια λίπους και τη συντήρηση ή ανάπλαση του σκελετικού μυϊκού ιστού.

Στόχος: Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα (π.χ. 30 λεπτά τις καθημερινές) εμπεριέχοντας δύο φορές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μεγάλων μυϊκών ομάδων.


Το πιο σημαντικό

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να βοηθήσουμε την απώλεια βάρους εφόσον αυτό επιθυμούμε. Το σημαντικότερο όλων δεν είναι τόσο το χάσιμο κιλών, όσο η ισορροπημένη διατροφή που μας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της υγείας μας. Με γνώμονα την καλύτερη υγεία, η διαχείριση βάρους γίνεται ευκολότερη και τα οφέλη είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

niki-athanasiadou.jpeg


Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος