fbpixel

Search icon
Search
Αρκεί μόνο να μετράμε τις θερμίδες όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Τι πρέπει να προσέχουμε
HEALTH

Αρκεί μόνο να μετράμε τις θερμίδες όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα σημεία που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πρόγραμμα και συνέπεια στη διατροφή σας


Η διατροφή μας το καλοκαίρι πάντα αλλάζει. Ακόμα και αν δεν είχαμε τον χρόνο για διακοπές, οι έξοδοι και οι συναθροίσεις τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται (ακόμα και στην εποχή του COVID-19) και μαζί με εκείνες και οι περιπτώσεις να φάμε ή να πιούμε κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο. Σε κάθε περίπτωση, έρχεται πάντα η στιγμή που θέλουμε να επιστρέψουμε σε μία πιο υγιεινή διατροφή, η οποία συνήθως συνεπάγεται την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Ποιο πρόβλημα προκύπτει;

Το πρόβλημα που συνήθως προκύπτει είναι ότι στο βωμό της επαναφοράς του βάρους, γίνονται ακραίες διατροφικές επιλογές. Τέτοιες είναι οι αυστηρές αποτοξινώσεις, η μονοφαγία και η υπερκατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων σκευασμάτων προς μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Τέτοιες ακραίες δίαιτες μπορούν όχι μόνο να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία, αλλά να εκτροχιάσουν την τυχόν απώλεια βάρους με το που ξεκινήσουμε να τρώμε ξανά φυσιολογικά.

eating.jpg

Ποια είναι η λύση;

Ο στόχος δεν είναι να πιεστούμε ψυχολογικά και σωματικά για να χάσουμε τα κιλά που επιθυμούμε και μετά δια μαγείας να τα ξαναβάλουμε, αλλά να κάνουμε τέτοιες διατροφικές επιλογές ώστε να προσφέρουμε ευεξία στον οργανισμό μας και εφόσον το επιθυμούμε, να φτάσουμε και σε ένα υγιές σωματικό βάρους με το οποίο νιώθουμε ευχάριστα. Απώτερος σκοπός είναι η καλύτερη υγεία, η οποία επιτυγχάνεται με μία ισορροπημένη διατροφή που επιτρέπει την κατανάλωση όλων των αγαπημένων μας εδεσμάτων, το καθένα στη σωστή συχνότητα.

Αν αποφασίσατε ότι τώρα είναι η ώρα για να κάνετε μερικές θετικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να φτάσετε στους στόχους σας πιο εύκολα, ευχάριστα και πρακτικά.

diet-tips.jpg

Let’s prioritize

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μία υγιεινή διατροφή, πρέπει να υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα. Γι’ αυτό λοιπόν παίρνουμε μολύβι και χαρτί (ή κάνουμε μία πρακτική λίστα στο κινητό μας) και γράφουμε όλα τα καλά τρόφιμα που θα προμηθευτούμε από την αγορά.

Ξεκινήστε με τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, συνεχίστε με δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα καλά λιπαρά όπως το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς και φυσικά το ελαιόλαδο. Συνεχίστε τη λίστα με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και καλές ζωικές πρωτεΐνες, όπως το ψάρι ή άλλες με χαμηλή λιπο-περιεκτικότητα. Έτσι η βάση της διατροφής σας θα απαρτίζεται από προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «nutrient dense» ή αλλιώς «θρεπτικά πυκνά». Σε αντίθεση με προϊόντα όπως τα γλυκά ή τα γαριδάκια, οι «θρεπτικά πυκνές» τροφές μας προσφέρουν μία ποικιλία ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών τα οποία βοηθούν στην πιο εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αντιθέτως, τα προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη προσφέρουν πολλές θερμίδες χωρίς να «γεμίζουν» το κενό των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Τα «απαγορευμένα»

Σας έχει τύχει να σας απαγορεύσουν κάτι που δεν είχατε ανάγκη, αλλά από εκείνη τη στιγμή να νιώσετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό;

Σίγουρα υπάρχουν τροφές που αγαπάμε, όπως ένα κομμάτι παραδοσιακό παστίτσιο ή το αγαπημένο μας κομμάτι σοκολάτας. Σίγουρα ξέρουμε ότι αν το τρώμε συχνά δεν θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο η απόλυτη απαγόρευση κάποιων εδεσμάτων μπορεί να έχει τα ίδια μη επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ο πλήρης αποκλεισμός ενός τροφίμου μπορεί να προκαλέσει τη μελλοντική υπερκατανάλωσή του. Γι΄ αυτό μπορείτε να οργανώσετε έτσι το πρόγραμμά σας, ώστε κάποια στιγμή να μπορείτε να απολαύσετε έναν πειρασμό, για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από εσάς και από τους στόχους που θα βάλετε.

3-lKL9p.jpg

Λέξη κλειδί: Ισορροπία

Αν ζούσαμε πάντα σε ιδανικές συνθήκες, θα ήταν εύκολο οι διατροφικές μας επιλογές να είναι πάντα υγιεινές, θα πίναμε αρκετό νερό και θα είχαμε χρόνο για συστηματική γυμναστική και καλό ύπνο. Ωστόσο στην πραγματικότητα μπορεί να τύχουν φορές που δεν υπάρχει η επιλογή μίας υγιεινής εναλλακτικής, όπως σε ένα κάλεσμα ή στο επίμονο κέρασμα ενός συνεργάτη. Μπορεί να αναγκαστούμε να αφήσουμε τη γυμναστική για μία ολόκληρη εβδομάδα λόγω άλλων υποχρεώσεων. Το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατάμε και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Δεν θα είναι όλες οι μέρες ιδανικές αλλά στοχεύουμε η πλειοψηφία αυτών, να είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που έχουμε σχεδιάσει. Εφοδιαστείτε με θετική σκέψη, επιμονή και υπομονή, επειδή η υγιεινή διατροφή δεν είναι περιστασιακή· είναι τρόπος ζωής και περιλαμβάνει τα πάντα.


9.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος