fbpixel

Search icon
Search
Ανακαλύψτε την παράδοση που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Κατάρ
CITY VIBES

Ανακαλύψτε την παράδοση που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Κατάρ

Ένα καράβι μήκους 40 μέτρων αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση μεταξύ των χωρών της Μεσογείου


H παράδοση της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και η σχέση της με τη θάλασσα ήταν πάντα ιδιαίτερη, αφού η πρωτεύουσα του Βορρά βρέχεται από αυτήν σχεδόν σε όλα τα σημεία της.

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, το ανήσυχο κοινό της πόλης έγινε μάρτυρας ενός άκρως ενδιαφέροντος πολιτιστικού event, που πραγματοποιήθηκε στην ειδυλλιακή παραλία της, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο με σκοπό να παρακολουθήσει τη διέλευση του περίφημου ξύλινου σκάφους Al Mubaraki, μήκους 40 μέτρων από το Κατάρ. Συνολικά, η συγκεκριμένη κίνηση, καθώς και το ίδιο το σκάφος -που αποτελεί ένα πλωτό Μουσείο, το οποίο αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα της θαλασσινής κληρονομιάς του Κατάρ- προωθεί, παράλληλα, τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA στη χώρα το 2022.

d844a1d7-00b7-45bd-8946-f1329cfd5c24.JPG
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης με τον καπετάνιο του σκάφους

Οι συνδέσεις μεταξύ της πόλης μας και της χώρας της Μέσης Ανατολής συναντούνται σε πολλά κοινά σημεία, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης: «Μετά την επίσκεψη μας στο Κατάρ διαπιστώσαμε, ότι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να αναπτύξουμε μεταξύ μας είναι σχέσεις πολιτιστικές, καθώς ο αραβικός πολιτισμός έχει πολλές σχέσεις με τον ελληνικό».

Πράγματι, πρόκειται για μια άμεση και στενή σύνδεση λόγω της αγάπης για τη θάλασσα, της ναυτιλίας, της ακούραστης εξοικείωσης με διαφόρων ειδών τεχνοτροπίες κατασκευής, της πληθώρας εμπορικών κινήσεων και φυσικά του τουρισμού. Φέτος, αλλά και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια φαίνεται πως το Κατάρ θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή, αφού αποτελεί την πρώτη αραβική πόλη, που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το 2022.

Στο πλαίσιο των εορτασμών του επόμενου Mundial, λοιπόν και δημιουργώντας την αντίστοιχη προώθηση του δυναμικού πολιτισμού του, το ανεξάρτητο κρατίδιο κατάφερε να «παντρέψει» το ελληνικό στοιχείο με τις ανατολίτικες επιρροές και να αναδείξει τις ομοιότητες των χωρών ολόκληρης της Μεσογείου. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κατάρ, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Νάαμα, σκοπός του ιστορικού πλοίου ήταν να «ταξιδέψει» τον πολιτισμό της χώρας ανά τον κόσμο.

All About History

84012741-31b2-426c-a9db-8709ad6609a1.JPG

Το καράβι Al Mubaraki κατασκευάστηκε το 1983 είναι μοναδικό στο είδος του και ταξιδεύει με ένα πλήρωμα 16 ναυτικών, οι οποίοι ήταν παρόντες και ξενάγησαν τους επισκέπτες του στη Θεσσαλονίκη. Το καράβι λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ναυτιλιακής κληρονομιάς του Κατάρ, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία ναυσιπλοΐας. Συνολικά, το σκάφος πρόκειται να διασχίσει 4.000 ναυτικά μίλια και θα επισκεφτεί εκτός της πόλης μας, το λιμάνι του Πειραιά, τη Μύκονο, την Κέρκυρα και από εκεί τους Άγιους Σαράντα, την Κροατία ενώ θα συνεχίσει στα λιμάνια της Νότιας και Βόρειας Ιταλίας.

e98aaf41-a6c4-47bb-97d4-3465fca7dac0.JPG
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κατάρ, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Νάαμα και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης με το πλήρωμα του σκάφους

Το ταξίδι αυτό που φέρει την ονομασία Fath Al Khair 4 και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Κατάρ "Κatara", θα ολοκληρωθεί αφού το καράβι επισκεφτεί συνολικά 11 λιμάνια της Μεσογείου, του Ινδικού Ωκεανού και του Αραβικού Κόλπου.

Κατά τη διάρκεια της άκρως εντυπωσιακής εκδήλωσης και υποδοχής του σκάφους στη Θεσσαλονίκη, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της πόλης μας και του Κατάρ, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της απευθείας αεροπορικής διασύνδεσης με την πρωτεύουσα του, Ντόχα, στο να έρθουν εγγύτερα οι δύο πλευρές. Μάλιστα, η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης συνεργατικών σχέσεων -ιδιαίτερα σε πολιτιστικό επίπεδο- κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο αραβικός πολιτισμός είναι εξαιρετικός και αντίστοιχος του ελληνικού.

Με τις σημαίες της Ελλάδας και του Κατάρ στο κατάρτι του και το πλήρωμα να χαιρετά θερμά όλους όσους έσπευσαν να το υποδεχθούν, το πλοίο-κειμήλιο της Ανατολής κατάφερε να συγκινήσει, αλλά και να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό των αραβικών χωρών. Παράλληλα αναδεικνύει την κουλτούρα των χωρών της Μεσογείου, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους, μέσω του διετούς ταξιδιού του.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της φαντασμαγορικής διέλευσης του σκάφους Al Mubaraki στη gallery.