fbpixel

Search icon
Search
Amber Heard: Ποιες είναι οι δύο ψυχικές διαταραχές με τις οποίες διαγνώστηκε;
PSYCHOLOGY

Amber Heard: Ποιες είναι οι δύο ψυχικές διαταραχές με τις οποίες διαγνώστηκε;

Η αναλυτική τοποθέτηση της κλινικής ψυχολόγου


Η νομική διαμάχη μεταξύ του γνωστού ηθοποιού, Johnny Depp, με την πρώην γυναίκα του, Amber Heard, δεν έχει τέλος. Η ιστορία ξεκίνησε από το 2016 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στις 12 Απριλίου του 2022, άρχισε η δίκη και από τότε καθημερινά εμφανίζονται στο φως νέα γεγονότα. Αποτελεί το no1 θέμα της επικαιρότητας και όλοι παρακολουθούν με πάθος τις εξελίξεις, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η ιστορία.

Καθ’όλη τη διάρκεια της δίκης, παρουσιάζονται στοιχεία από φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και βίντεο, προκειμένου να αποκαλυφθεί τελικά η αλήθεια. Αυτά τα ντοκουμέντα ανέλαβε να μελετήσει διεξοδικά, η Shannon Curry, μια κλινική ψυχολόγος με εξειδίκευση στην ιατροδικαστική ψυχολογία. Την ίδια την είχε προσλάβει η ομάδα του ηθοποιού, ώστε να εξεταστεί εάν η miss Heard πράγματι έπασχε από μετατραυματικό στρες, ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης κακοποίησης που αντιμετώπισε από τον Depp, όπως υποστήριζε στα λεγόμενά της.

Έτσι, λοιπόν, έπειτα από την εξέταση των στοιχείων που διέθετε στην κατοχή της, αλλά συμπεριλαμβανομένης και της 12ώρης συνεδρίας που πραγματοποίησε με την ηθοποιό και του τεστ που συμμετείχε (Multiphasic Personality Inventory), κατέληξε στα συμπεράσματά της. Την 9η μέρα του δικαστηρίου, καλέστηκε να καταθέσει. Η μάρτυρας αποτελεί ένα παράθυρο ελπίδας για την αθωότητα του Johnny Depp, καθώς δεν εντόπισε συμπτώματα PTSD. Αντιθέτως, διαπίστωσε πως η Amber Heard πάσχει από δύο μορφές διαταραχής προσωπικότητας: την οριακή και την ιστριονική.

Η αξιολόγηση της Curry για την ψυχική της κατάσταση:

2-TGvTc.jpg

Η ειδικός παρουσίασε τη διάγνωσή της και μίλησε για την συμπεριφορά της ηθοποιού. Στο λόγο της, ανέφερε τα επικείμενα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν όσοι εντοπίζονται με τις τρέχουσες διαταραχές προσωπικότητας. Ειδικότερα, ανέφερε πως τους κυριεύει «μεγάλος εσωτερικός θυμός», «αυταρέσκεια» και μάλιστα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στη χρήση βίας. Τους κυριεύει ένα διαρκές δράμα και αδυνατούν να δεχτούν το γεγονός της εγκατάλειψης ή της έλλειψης προσοχής από τους δικούς τους, γι αυτό και γίνονται απρόβλεπτοι. Παράλληλα, αυτά τα συναισθήματα δεν τους επιτρέπουν να διατηρούν πρέπον συντροφικές σχέσεις.

Αυτό παρατηρήθηκε και στη στάση της 36χρόνης, η οποία εμφάνιζε μια αρκετά δραματική περσόνα, ιδιαίτερα «αντιδραστική», όπως την χαρακτήρισε. Επιπλέον, συνήθιζε να εμπλουτίζει τις περιγραφές της, ειδικά στο ότι πάσχει από PTSD, όπου κατά την αξιολόγησή της, υπερέβαλλε αρκετά με σκοπό να το αποδείξει.

Φυσικά, αντίθετη βρέθηκε η νομική ομάδα της Heard. Η δικηγόρος της, Elaine Bredehoft, της υπέβαλλε ερωτήσεις σχετικά με τον ενθουσιασμό της που θα λάμβανε μέρος σε αυτή τη δίκη, προσπαθώντας να θίξει την αξιοπιστία της. Η Shannon Curry, διατηρώντας τη γαλήνια στάση της, παρέμεινε σταθερή στις απόψεις της, επισημαίνοντας πως «Συγκέντρωσε βαθμολογία που συμφωνεί με αυτές τις διαγνώσεις. Παρουσιάζω την επιστήμη».

Τι είναι οι διαταραχές προσωπικότητας;

amber-heard.jpg

1. Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

    Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD‎) ή και μεταιχμιακή, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 18 ετών. Στην ουσία διαταράσσεται ολόκληρο το σύστημα του ανθρώπου, γι αυτό και τα συμπτώματά του έχουν αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. Οι οριακοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστες διακυμάνσεις στη διάθεση, στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά και στην εικόνα του εαυτού τους. Συγκεκριμένα, διακατέχονται από έναν έντονο φόβο εγκατάλειψης, παρορμητικότητα ως προς αρνητικές καταστάσεις, για παράδειγμα τζόγος, ενώ αδυνατούν να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις και από τη μια στιγμή στην άλλη ο έρωτας μετατρέπεται σε μίσος. Επίσης, παρουσιάζουν διαταραχή ταυτότητας και δεν απουσιάζει η πιθανότητα για να προβούν σε αυτοτραυματισμό και απόπειρα αυτοκτονίας, εάν δεν ακολουθήσουν μια αποτελεσματική θεραπεία.

    Η αιτία για την εμφάνιση οριακής διαταραχής μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι πιο συχνοί σχετίζονται με τους γενετικούς, τα νευρολογικά ελαττώματα και το ψυχικό τραυματισμό σε νεαρή ηλικία.

    2. Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

      Πρόκειται για την περίπτωση, όπου το δράμα είναι το κύριο θέμα στη ζωή τους, γι αυτό μπορεί να αποκαλεστεί και ως δραματική διαταραχή. Όσοι έχουν διαγνωστεί με την παραπάνω, χαρακτηρίζονται από την κραυγαλέα, ευέξαπτη και υπερδραστήρια συμπεριφορά τους. Ο στόχος τους είναι να βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο και όταν αυτό δεν συμβαίνει, καταφεύγουν σε οποιαδήποτε πράξη για να το πετύχουν. Μπορεί να φαίνονται γοητευτικά πρόσωπα, αλλά παράλληλα να αισθάνονται και υποτιμημένα, αντιδρώντας υπερβολικά.

      1-iTavy.webp

      Τα κύρια συμπτώματα αυτών των ανθρώπων είναι:

      • Προκλητικά σεξουαλική συμπεριφορά
      • Αμηχανία σε στιγμές που δεν είναι στο επίκεντρο της προσοχής
      • Υπερβολικό δράμα
      • Εύκολα επιρρεπείς
      • Αόριστος λόγος
      • Ρηχά συναισθήματα
      • Καταφεύγουν σε χειριστικές πράξεις
      • Θεωρούν σχέσεις πιο οικείες από το τι ισχύει

      Οι παράγοντες που την προκαλούν δεν έχουν οριστεί πλήρως, αλλά γίνεται λόγος για περιβαλλοντικούς και κληρονομικούς. Δηλαδή, τραύματα από την παιδική ηλικία, ακατάλληλοι διαπαιδαγώγηση με λάθος πρότυπα γονέων, ενώ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και η έλλειψη τιμωρίας με διαρκή προσοχή σε μικρή ηλικία.

      Έτσι, λοιπόν, με όλες αυτές τις εξελίξεις περιμένουμε με ανυπομονησία τι θα συμβεί στο μέλλον, καθώς η δίκη θα διαρκέσει για περίπου δύο μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποκαλυφθούν πολλές άγνωστες καταστάσεις μέσα από τις μαρτυρίες. Άραγε θα αποδοθεί δικαιοσύνη;