fbpixel

Search icon
Search
Πώς να μειώσετε το άγχος σε 5 λεπτά
WELLNESS

Πώς να μειώσετε το άγχος σε 5 λεπτά

Κι όμως γίνεται!


Όλοι μπορούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το άγχος, αφού είναι αδύνατο να το εξαλείψουμε. Και όταν το κάνουμε, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στο μελλοντικό στρες και μετριάζουμε ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του χρόνιου στρες στην υγεία, όπως η υπέρταση, η άνοια, το άγχος και η κατάθλιψη, η μειωμένη μάθηση και μνήμη, ο διαβήτης και οι παθήσεις του εντέρου. Γι' αυτό κι εμείς ανακαλύψαμε μια καθημερινή πρακτική μείωσης του στρες, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε μόλις πέντε λεπτά. 

Box Breathing 

Αυτό το μοτίβο αναπνοής χρησιμοποιεί ίσες μετρήσεις (όπως οι τέσσερις ισοδύναμες πλευρές ενός κουτιού) καθώς εισπνέετε και εκπνέετε και κρατάτε την αναπνοή σας ανάμεσα σε κάθε μία. Για τέσσερις μετρήσεις το καθένα: Εισπνεύστε αργά, κρατήστε την αναπνοή σας, εκπνεύστε και κρατήστε την αναπνοή σας ξανά. Αυτός είναι ένας γρήγορος, ισχυρός τρόπος για να την χρησιμοποιήσετε για να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας. Και μπορείτε να τον επαναλάβετε όσες φορές θέλετε.

kelly-sikkema-1tlgfppfdza-unsplash.jpg

Πεντάλεπτος διαλογισμός

Βάλτε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά. Καθίστε όρθιοι, άνετα, σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα. Κλείστε τα μάτια σας. Εστιάστε στην αναπνοή σας καθώς εισπνέετε βαθιά, διαστέλλοντας την κοιλιά σας, και εκπνέετε αργά από το στόμα σας. Αν το μυαλό σας περιπλανιέται, χωρίς να το κρίνετε, επιστρέψτε απαλά την εστίασή σας στην αναπνοή σας.

Φυσιοθεραπεία

Αυτή η θεραπεία είναι για να «προσγειωθείτε» στη φύση, χρησιμοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις σας: Βρείτε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να αισθανθείτε, τρία πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε. Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε τα οφέλη της φύσης και της κίνησης και να κάνετε έναν 20λεπτο περίπατο στη φύση. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

priscilla-du-preez-9vhpckymsh0-unsplash.jpg

Φροντίστε τις προσωπικές σας σχέσεις

Κάντε σχέδια για να περάσετε χρόνο με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας. Όταν βρεθείτε μαζί τους, να είστε πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας, να ακούτε ενεργά και να απαντάτε με συμπόνια. Αυτό σας βοηθά να απελευθερώσετε τη γνωστή και ως «ορμόνη αγκαλιάς», ωκυτοκίνη, η οποία αντισταθμίζει τις βλαβερές συνέπειες της κορτιζόλης.

Διαλειμματική νηστεία

Μπορεί να μη σκέφτεστε τη νηστεία ως αγχολυτικό, αλλά η διαλείπουσα διατροφή μπορεί να βοηθήσει να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα - την ηρεμιστική κατάσταση ανάπαυσης και πέψης. Επιλέξτε την αναλογία που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Η αναλογία 16 προς 8 (περίοδος νηστείας 16 ωρών με «ανοικτό παράθυρο φαγητού» 8 ωρών) είναι βιώσιμη για πολλούς από εμάς.