Η παχυσαρκία, εκτός από αισθητικό πρόβλημα, αποτελεί κι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, την «πανδημία του 21ου αιώνα», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η αντιμετώπισή της δεν είναι απλή, καθώς ο γιατρός έχει να επιλύσει πολλούς γρίφους, να καταρρίψει μύθους και να αναδείξει αλήθειες.
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι «γιατί παχαίνω»; Εκτός από το προφανές και χιλιοειπωμένο, δηλαδή, αύξηση της πρόσληψης τροφής και θερμίδων σε συνδυασμό με την ελάττωση της άσκησης, υπάρχουν και άλλες αιτίες.
Οι γενετιστές ερευνούν το DNA κι έχουν βρει γονίδια που πιθανώς προδιαθέτουν για παχυσαρκία. Προς το παρόν, όμως, η γενετική δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μπορούμε να επέμβουμε στο DNA και τα γονίδια και να αλλάξουμε την επίδρασή τους. Βέβαια, το ίδιο γενετικό υλικό είχαν και οι παππούδες μας πριν 50 χρόνια, αλλά λιγότερα κιλά, άρα σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή.
Παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να προσθέσουν μερικά κιλά στην περίοδο πριν τη διάγνωση. Φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, κάποια αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά και καταστάσεις, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και το στρες, επηρεάζουν το βάρος. Η διακοπή του καπνίσματος προσθέτει κιλά, αλλά υπάρχουν τρόποι αυτό να αποφευχθεί.
Η τροφική δυσανεξία δε θεωρείται αιτία αύξησης βάρους. Η παχυσαρκία δεν είναι αλλεργία και οποιαδήποτε απώλεια βάρους οφείλεται στους αυστηρούς διαιτητικούς περιορισμούς που επιβάλλουν τα προγράμματα που βασίζονται σε τεστ δυσανεξίας.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΑΝΗ ΜΥΛΩΝΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΣΒΑΝΙΑ
Διαβάστε περισσότερα στο GLOW 58