Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 7 διαφορετικοί τύποι πλαστικών; Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει το τριγωνάκι της ανακύκλωσης, ειδικά στα πλαστικά μπουκάλια. Αυτά ονομάζονται SPI Codes (Society of Plastics Industry) και μας βοηθάνε να ανακυκλώνουμε πιο σωστά. Ο αριθμός μέσα σε αυτό μάλιστα μας δείχνει τον τρόπο που θα ανακυκλωθεί το αντικείμενο και αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν από την ανακύκλωσή του.
Δυστυχώς, δεν ανακυκλώνονται όλα όσα πετάμε στους μπλε κάδους. Υπολογίζεται ότι ανακυκλώνεται μόνο το 24% των πλαστικών μπουκαλιών, το 16% των απορρυπαντικών, το 1% των σωληνώσεων, το 13% από τις πλαστικές σακούλες, το 2% από τα πλαστικά καλαμάκια, το 5% από τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και το 1% των food containers. Οι τύποι 1 (PETE) και 2 (HDPE), που εμπεριέχουν προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και ανακυκλώνονται περισσότερο από τους υπόλοιπους, γιατί είναι πιο εύκολο να λιώσει το πλαστικό τους και να δημιουργηθεί κάτι καινούριο. Οι υπόλοιποι 5 τύποι πλαστικού είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω των χημικών ενώσεών τους, του χρώματός τους και των σχημάτων τους.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά και τους 7 τύπους πλαστικών, που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε!
1. PETE (Polyethylene Terephthalate)
Το συναντάμε κυρίως στα συνηθισμένα πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και στις συσκευασίες καρυκευμάτων, όπως επίσης και στις πολυεστερικές ίνες. Απελευθερώνει χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν ενδοκρινική διαταραχή, αλλά και τοξικό αντιμόνιο. Αυτό το πλαστικό ανακυκλώνεται και μπορούν να φτιάξουν από αυτό σωσίβια, γέμιση μαξιλαριών, πανιά σκαφών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και δοχεία αποθήκευσης.
2. HDPE (High-Density Polyethylene)
Το συναντάμε σε μπουκάλια γάλακτος και χυμών, απορρυπαντικών, σαμπουάν, στις σακούλες του super market, στα πλαστικά καπάκια και στο εσωτερικό των κουτιών από δημητριακά. Τα πρόσθετα και τα μαλακτικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πλαστικά δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Αυτό το πλαστικό ανακυκλώνεται και μπορούν να φτιάξουν από αυτό πλαστικά κιβώτια και περιφράξεις.
3. PVC (Polyvinyl Chloride)
Το πλαστικό αυτό μπορεί να είναι εύκαμπτο ή άκαμπτο, δεν ανακυκλώνεται και είναι το πιο τοξικό πλαστικό! Το συναντάμε σε σωληνώσεις, διάφανες συσκευασίες τροφίμων, σε περιτυλίγματα, τραπεζομάντηλα, δάπεδα βινυλίου, έπιπλα, ρούχα, σε κουρτίνες μπάνιου, ακόμα και σε παιδικά παιχνίδια. Χάρη στις φθαλικές ενώσεις (πλαστικοποιητές), στα καρκινογόνα και στις διοξίνες, συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα, διαβήτη, τοξικότητα στα όργανα και καρκίνους. Ανακυκλώνεται ανά περιπτώσεις.
4. LDPE (Low-Density Polyethylene)
Το συναντάμε σε χαρτοκιβώτια γάλακτος, σακούλες ψωμιού, ποτήρια ποτών, στις τσουλήθρες, σε squeezable μπουκάλια όπως της κέτσαπ, σε πλαστικές μεμβράνες και σε σακούλες σκουπιδιών. Πρόκειται για ένα σχετικά μη αντιδραστικό χημικό, το οποίο αποσυντίθεται πολύ αργά και αποτελεί βάρος στον πλανήτη για αιώνες. Ανακυκλώνεται ανά περιπτώσεις.
5. PP (Polypropylene)
Το συναντάμε στα κυπελλάκια γιαουρτιού, στις συσκευασίες delivery, σε έπιπλα, χαλιά, σε ιατρικό κι εργαστηριακό εξοπλισμό, σε πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης, σε βαλίτσες, σε πάνες και στις σακούλες που αποθηκεύουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα. Συνήθως δεν ανακυκλώνονται.
6. PS (Polystyrene or Styrofoam)
Το συναντάμε σε φλιτζάνια καφέ μιας χρήσης, πλαστικά κουτιά τροφίμων, take out containers, δίσκους κρέατος στα super markets, συσκευασίες φιστικιών, σε πλαστικά μαχαιροπίρουνα. To πλαστικό αυτό απελευθερώνει εξαιρετικά τοξικά βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Συνήθως δεν ανακυκλώνονται.
7. OTHER (polycarbonate, polylactide, acrylic, acrylonitrile butadiene, styrene, fiberglass, and nylon)
Το συναντάμε σε όλα τα υπόλοιπα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία δεν ανήκουν στις παραπάνω έξι κατηγορίες, όπως τα μπιμπερό, σε CD και DVD.
Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τα πλαστικά μας, τόσο πιο σωστή ανακύκλωση θα κάνουμε. Οπότε από εδώ και πέρα, ας κοιτάμε πιο προσεκτικά τα πλαστικά προϊόντα που αγοράζουμε.