fbpixel

Search icon
Search
Gstaad: Ανακαλύψτε το μέσα από τα μάτια της Assouline αλλά και μιας jet setter Ελληνίδας δημιουργού
PEOPLE & MOMENTS

Gstaad: Ανακαλύψτε το μέσα από τα μάτια της Assouline αλλά και μιας jet setter Ελληνίδας δημιουργού

Ένα λεύκωμα για ένα πραγματικά μαγικό μέρος που αξίζει να γνωρίσετε


Στη νοτιοδυτική γωνία της Ελβετίας, φωλιασμένο ανάμεσα στα χιονισμένα βουνά των Ελβετικών Άλπεων, βρίσκεται το γραφικό, πολυτελές θέρετρο του Gstaad. Γεμάτο με αποκλειστικά ski clubs και ένα τζετ σετ με γούνινα outfits, είναι ο ορισμός του Alpine chic, που είναι εμφανής στο πολυτελές, οικογενειακό Gstaad Palace, στο εστιατόριο “The Eagle” μόνο για μέλη και στις high fashion μπουτίκ που πλαισιώνουν τον κεντρικό χώρο περιπάτου της πόλης. Αυτός ο συνδυασμός χλιδής και ησυχίας είναι που έχει προσελκύσει μια πληθώρα διασημοτήτων, όπως η Madonna, η Grace Kelly, ο Σταύρος Νιάρχος και η Julie Andrews, για να αναφέρουμε μερικούς.

4be5bbda-a6d5-4bd6-8e56-cdfd1bbaa407.jpeg

Ενώ η λάμψη και η αίγλη είναι σε αφθονία, η τοπική παράδοση και ο πολιτισμός είναι πάντα κοντά. Είτε πρόκειται για το Pinte Bar στο Hotel Olden που αποπνέει αυθεντική γοητεία είτε για μια φάρμα στα περίχωρα της πόλης που επιδεικνύει έναν γραφικό, ποιμενικό τρόπο ζωής, αυτό το εξαιρετικό λεύκωμα των εκδόσεων Assouline που κυκλοφόρησε πρόσφατα παρουσιάζει τις κομψές παραδόσεις και τους απροσδόκητους θησαυρούς του Gstaad.

a2843daf-ccc6-4fed-99a6-501bada4ec18.jpeg

Δεν υπάρχει τίποτα σε έλλειψη στο Gstaad. Είναι η φύση στα καλύτερά της που λαχταρά να εξερευνηθεί. Με 124 μίλια πίστες, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε σκι, σνόουμπορντ και έλκηθρο τους χειμερινούς μήνες και πεζοπορία, ποδηλασία, πόλο και γκολφ το καλοκαίρι. Το ημερολόγιο του Gstaad είναι γεμάτο με εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε, όπως το Swiss Open, το φεστιβάλ αερόστατων και το φεστιβάλ μουσικής Menuhin. Και μετά από μια κουραστική μέρα στις πίστες και εμπειρία όλων όσων έχουν μυηθεί σ' αυτό που προσφέρει το Gstaad, είναι η χαλάρωση με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα από ένα ποτήρι παλαιωμένο Charly's, που συνδυάζεται με χάζι στους stylish άνθρωπους κατά μήκος της Promenade.

Ο Geoffrey Moore που υπογράφει το λεύκωμα είναι ένας εστιάτορας που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Gstaad με τον πατέρα του, τον αείμνηστο ηθοποιό Roger Moore, ενώ παρακολούθησε το Institut Le Rosey στο Gstaad.

05180a34-dda2-4b2d-b5d9-71061912b39c.jpeg

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται στο βιβλίο και η Θέμις Ζουγανέλη, designer της Themis Z και μόνιμη κάτοικος του Gstaad τον χειμώνα όπως και το σερβίτσιο Peacock που σχεδίασε η ίδια με έμπνευση από τα φύλλα των δέντρων της γύρω περιοχής.

f56ca764-ddb1-43e8-afba-503b3edaded6.jpeg

Destination: Glam

Στο καντόνι της Βέρνης, δηλαδή στο γερμανόφωνο κομμάτι της χώρας, την ευρύτερη περιοχή Gstaad-Saanenalnd συναποτελούν δέκα χωριουδάκια-chalets. 

To Gstaad ξεπροβάλλει αγέρωχο σε υψόμετρο περίπου 1.050 μ., ωστόσο τα μικρότερα γειτονικά χωριουδάκια είναι ιδανικές επιλογές και για οικογένειες. Η περιοχή αναπτύχθηκε ραγδαία χάρη σε ένα συνδυασμό συγκυριών όπως η λειτουργία τμημάτων διεθνών σχολείων για γόνους εύπορων οικογενειών αλλά και η στήριξη των τοπικών επιχειρηματιών για επενδύσεις στις παρεχόμενες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Αθλητικά γεγονότα και ενδιαφέροντα πολιτιστικά events λαμβάνουν χώρα στον μικρό κατά τα άλλα αυτόν προορισμό. Ο κεντρικός του δρόμος Promenade είναι ο πιο διάσημος εμπορικός δρόμος της χώρας, με gourmet εστιατόρια, coffee shops, boutiques και galleries.
Χωρίς αυτοκίνητα, το γραφικό αυτό χωριό έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με ξύλινα chalets «πνιγμένα» στα άνθη και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ προσφέρει και μία από τις πιο εκτεταμένες πίστες ski στις Άλπεις.

Κατά τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να ανακαλύψετε μια σειρά αθλημάτων αλλά και μέχρι κινηματογραφικές προβολές, ενώ και το καλοκαίρι αποτελεί περιζήτητο προορισμό με ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών για hiking, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, γκολφ, κανό στον ποταμό Saane αλλά και το snow park Glacier 3000, στο βουνό Diablerets, για τους «κολλημένους» με το χιόνι.

Τέλος, αξίζει επίσης να μυηθείτε στις παραδοσιακές πτυχές της αλπικής ζωής είτε επισκεπτόμενοι κάποιο από τα πολυάριθμα τυροκομεία είτε παρακολουθώντας το τοπικό έθιμο Zuglete (ή Transhumance), με τους βοσκούς να οδηγούν το καλοκαίρι τα κοπάδια τους στα αλπικά λιβάδια! Α must-see!

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!

“Το Gstaad αποπνέει αίγλη, στιλ και είναι παραμυθένια όμορφο, όσο κανένα άλλο μέρος στη γη”.

— Ελίζαμπεθ Χάρλει