fbpixel

Search icon
Search
5 τρόποι να επενδύσετε στην καριέρα σας στο lockdown σύμφωνα με μία lifecoach
PSYCHOLOGY

5 τρόποι να επενδύσετε στην καριέρα σας στο lockdown σύμφωνα με μία lifecoach

Γιατί το «πώς» είναι στο χέρι σας


Παρατηρώντας την περίοδο που διανύουμε με μία πρώτη ματιά, πολύ γρήγορα κάποιος θα έλεγε ότι μέσα σε αυτό το απόλυτο pause της ζωής μας δεν υπάρχουν και πολλά να κάνει κάνεις. Όπως κάθε γεγονός, όμως, έτσι κι αυτό έχει δύο όψεις – την αρνητική και τη θετική την αδρανή και την κινητοποιημένη.

Η δεύτερη -αντίθετη- παρατήρηση έρχεται από την άλλη όψη, η οποία δείχνει ότι ναι μεν τα πάντα δείχνουν σε ακινησία κι αναμονή, αλλά αυτό ακριβώς τα κάνει εξαιρετικό έδαφος για χτίσιμο!

Πότε, άλλωστε, είναι πιο εύκολο να «χτίσεις»; Σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με φασαρία, εμπόδια και τον κίνδυνο να τραυματίσεις κάποιον περαστικό από διερχόμενα μπάζα ή σε ένα επίπεδο οικόπεδο στη φύση με καθαρό ουρανό, άδειες, ελεύθερες επιφάνειες κι ησυχία;

Το πώς θα διαχειριστείτε την παύση σας είναι δική σας απόφαση!
career-1.jpg

Κάποια στιγμή οι κρίσεις τελειώνουν κι αυτό με το οποίο μένουμε είναι η γνώμη για τον εαυτό μας ως προς το πως τις διαχειριστήκαμε. Πώς θα θέλατε να είναι αυτό; Η πανδημία έχει κάνει πασιφανές ότι δεν ήρθε για να πλήξει μόνο έναν τομέα της ζωής μας, αλλά το σύνολό της, παρόλα αυτά ο χώρος που αφιερώνουμε στην καριέρα, δείχνει να διαλύεται όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο.

Σε κάποιους χάνοντας τη δουλειά τους, σε άλλους μέσω μισθολογικών μειώσεων, με υποβιβάσεις σε χαμηλότερους ρόλους, ενώ πολλοί καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο την ανασφάλεια που βιώνεται μέσα από την ίδια την κατάσταση, αλλά κι εκείνη που τους «εμπνέει» το ίδιο το περιβάλλον εργασίας τους.

Αρχικά, ξεκινήστε βλέποντας την πανδημία μέσα από τη διαφορετική ματιά!

1. Δοκιμάστε μία πιο παραγωγική οπτική

Είναι γεγονός πως δεν θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε την τρέχουσα περίοδο αν διατηρήσετε την οπτική που μέχρι τώρα έχετε. «Για να αλλάξεις τα πράγματα, χρειάζεται να αλλάξεις συνήθειες κι οπτική», όλοι το γνωρίζουμε αυτό.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και προσπαθήστε για αρχή να εντοπίσετε τα θετικά στοιχεία της πανδημίας και του Lockdown κι αναρωτηθείτε το εξής κάθε φορά:

«Ποια ευκαιρία μου ανοίγεται;»

Πιθανόν, κανένας να μην πει «Τι ωραία που κάθομαι και δεν έχω δουλειά κι εισόδημα!» -γιατί αυτό δεν είναι θετική οπτική. Αυτή αναφέρεται στο πως βρίσκουμε τρόπους να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο και τον χρόνο.

2. Αυτοπαρατηρηθείτε και φτιάξτε skilllists

career-2.jpg

Ένα διάλειμμα είναι η ιδανική αφορμή για εργασιακή ενδοσκόπηση! Πάρτε μία κόλλα χαρτί και σημειώστε όλα όσα αισθάνεστε ότι κάνετε καλά και όσα θα θέλατε να βελτιώσετε. Φροντίστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας –κανείς δεν θα σας κρίνει.

Αφού ετοιμάσετε τη λίστα σας, σημειώστε δίπλα από τις «δυνάμεις» σας τί χρειάζεται να κάνετε από εδώ και πέρα για να τις διατηρήσετε στο σημείο που είναι ή να τις ενισχύσετε ακόμα περισσότερο, ενώ δίπλα από τις αδυναμίες γράψτε όσα χρειάζεστε για να τις βελτιώσετε – είναι εξάσκηση, κάποιο σεμινάριο, ένα training με τον manager σας;

Όπως παρατηρείτε η λίστα δεν περιορίστηκε μόνο στη βελτίωση των αδύναμων στοιχείων σας, αλλά και στην παρατήρηση, διατήρηση ή ενίσχυση και των δυνατών.

Επιτυχία, βλέπετε, είναι να μπορείτε να την αναγνωρίσετε. Γιατί μόνο όταν αναγνωρίσετε τη δύναμή σας θα μπορείτε και να την αξιοποιήσετε.

3. Κάντε την έρευνά σας και προετοιμαστείτε

Όπως καμία ευρηματική ιδέα δεν ήρθε χωρίς έρευνα, έτσι και καμία «αποκάλυψη» στον τομέα που σας απασχολεί δεν θα έρθει αν δεν διερευνήσετε τις επιλογές, τα κενά, αλλά και τις ευκαιρίες (ναι, ξανά!).

Η έρευνα είναι σταθερό κομμάτι της εργασιακής μας πραγματικότητας σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμαστε –είτε είμαστε σε αναζήτηση εργασίας, είτε σε μετάβαση από ένα αντικείμενο σε ένα άλλο, είτε αν ψάχνουμε τρόπους να βελτιώσουμε την επιχείρησή μας.

Ανοίξτε τους ορίζοντές σας και μην περιοριστείτε μόνο στη google κι όσα σας προσφέρει το Internet. Η εργασία αφορά τους ανθρώπους και από αυτούς χρειάζεστε feedback.

Ερευνήστε ποιοι χώροι συνεχίζουν να κάνουν προσλήψεις αυτό το διάστημα ή ποιοι είναι στην απόλυτη αδράνεια αυτή τη στιγμή – πράγμα που σημαίνει ότι με το άνοιγμά τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο κενό σε ανθρώπινο δυναμικό και θα χρειαστεί να προβούν σε μαζικές προσλήψεις (π.χ. ο τουρισμός)!

Αφού εξετάσετε τις επιλογές σας, αναρωτηθείτε τι έχετε περισσότερο ανάγκη; Να δρομολογήσετε άμεσα τις κινήσεις σας για να διεκδικήσετε συνεντεύξεις ή να επενδύσετε ακαδημαϊκά στον εαυτό σας, ώστε να είστε έτοιμες με όσα εφόδια μπορείτε να αποκτήσετε για τη στιγμή των προσλήψεων;

Αν έχετε δική σας επιχείρηση -ή θέλετε να ξεκινήσετε ως ελεύθερη επαγγελματίας- εξετάστε τις επιλογές ως προς την επιβίωσή της πρώτα και μετά διερευνήστε τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί αυτή την περίοδο. Τί καλύτερο να συζητήσετε με έναν άνθρωπο -γνωστό ή άγνωστο- από τις ανάγκες του;

Μην πέσετε στην παγίδα να ρωτήσετε τους γύρω σας αν η ιδέα σας είναι καλή ή κακή. Αυτό δεν θα σας το απαντήσει υπεύθυνα κανένας. Η ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι τι είμαι διατεθειμένη να κάνω για αυτή μου την ιδέα;

4. Μείνετε online

career-3.jpg

Κι όταν λέμε online δεν εννοούμε στο Instagram, το Pinterest ή το TikTok –αν και γνωρίζουμε όλες πόσο τα απολαμβάνουμε! Μείνετε online και δικτυωθείτε, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να αρπάξετε μία ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί. Η απουσία κοινωνικοποίησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δυσκολεύει εξαιρετικά το έργο σας και το καταλαβαίνω.

Μένοντας, όμως, συνδεδεμένες με άτομα ή ομάδες που μπορεί να σας βοηθήσουν –εφόσον κι εσείς τα αξιοποιήσετε παραγωγικά- παραμένει μία σημαντική ευκαιρία για τον στόχο σας!

· Βελτιώστε το LinkedIn profile σας και χρησιμοποιήστε το!
Αναζητήστε ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο που σας ενδιαφέρει και συνδεθείτε μαζί τους. Συνομιλήστε σε messages ή μέσα από σχόλιά σας σε αναρτήσεις. Κάντε αισθητή την παρουσία σας και δείξτε ότι είστε ανοιχτή σε νέες επαγγελματικές προτάσεις.

· Γίνετε μέλος σε ομάδες
Υπάρχουν αναρίθμητα groups είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε σε websites που λειτουργούν ως κοινότητες. Χρησιμοποιήστε τα για να συστηθείτε, να παρουσιάσετε τι κάνετε, που ζείτε, τους επαγγελματικούς σας στόχους αλλά και για να πάρετε πληροφορίες για χώρους που σας ενδιαφέρουν και να συνδεθείτε με άλλους εργαζομένους ή επαγγελματίες που μπορείτε να ανταλλάξετε ιδέες, απόψεις και πολύ πιθανόν και δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης -γιατί όχι;

· Στείλτε emails ή dm σε παλιούς συναδέλφους
Τι καλύτερο από το να συνδεθείτε ξανά με παλιότερους συναδέλφους ή συνεργάτες; Να μάθετε τα νέα τους, αλλά και να επικοινωνήσετε τους στόχους σας, την αλλαγή που θέλετε να κάνετε και να πάρετε το input τους.

· Μείνετε online, αλλά μην ξεχάσετε να ακούτε.
Αν το να «κερδίσετε» από όλη αυτή την προσπάθεια γίνει αυτοσκοπός σας, υπάρχει μία σημαντική περίπτωση να μην τα καταφέρετε. Όχι γιατί δεν είστε ικανή, ούτε γιατί είστε άτυχη, αλλά γιατί στην προσπάθειά σας να «πάρετε», ξεχάσατε να δώσετε. Τί; Χώρο. Χώρο για να μάθετε, για να ακούσετε, για να σκεφτείτε διαφορετικά.

Η επικοινωνία με όλους τους παραπάνω τρόπους δεν πρέπει να έχει στόχο απλά να πάρετε αυτό που θέλετε και να συνεχίσετε σαν να μην έγινε ποτέ. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να ανοίξετε το μυαλό σας σε νέες πληροφορίες και νέα μάθηση, για να μπορέσουν να ανοίξουν και τα μάτια σας για κάθε νέα δυνατότητα.

Αν τα μάτια μείνουν κλειστά, τότε θα βρεθείτε στο ίδιο σημείο που ξεκινήσατε.

5. Κάντε coaching

career-4.jpg

Κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να βρούμε τον ρυθμό που μας ταιριάζει, άλλες απλά χάνουμε την κινητοποίησή μας στον δρόμο ή συχνά δεν έχουμε την αυτοπεποίθηση να το κάνουμε. Κάπου εκεί, έρχεται το coaching για να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε όλες τις παραπάνω δυσκολίες και να σας βοηθήσει μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα:

  • Να ανακαλύψετε τις δυνατότητές σας
  • Να εκπαιδευτείτε σε δεξιότητες όπως η προσαρμοστικότητα, η επικοινωνία, η αυτό-αποτελεσματικότητα, η ηγεσία
  • Να μάθετε πως να χρησιμοποιήσετε κάθε χρήσιμο διαπροσωπικό ή επαγγελματικό skill
  • Να φτιάξετε το δικό σας «πλάνο δράσης» με όλα τα βήματα για να καταφέρετε όσα επιθυμείτε
  • Να εντοπίσετε ποια είστε και που θέλετε να φτάσετε
  • Να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε τα πιθανά εμπόδια του σχεδίου σας

Αν έχετε φτάσει μέχρι αυτό το σημείο, έχετε ήδη αποκτήσει μερικές ιδέες για τα επόμενά σας βήματα. Το ποιο θα επιλέξετε ή με ποιο θα ξεκινήσετε είναι δική σας απόφαση. Φροντίστε απλά, να είναι τέτοια -γιατί από μία απόφαση ξεκινούν όλα...

Ευτυχώς δηλαδή. Διαφορετικά τίποτα δεν θα άλλαζε, τίποτα δεν θα έφτιαχνε και η πραγματικότητα έρχεται πάντα να μας διαψεύσει.

Infο

Σπαθάρη Μαίρη

Organizational & Personal Growth Coach

Τηλ.: 6932846037

www.maryspathari.gr