fbpixel

Search icon
Search
5 τροφές που βοηθούν στη μείωση των ρυτίδων
WELLNESS

5 τροφές που βοηθούν στη μείωση των ρυτίδων

Εντάξτε τες στο πιάτο σας και δείτε τη διαφορά στην επιδερμίδα σας


Μπορεί μέχρι πρότινος να νομίζατε ότι μόνο το κάπνισμα και το αλκοόλ βλάπτουν την επιδερμίδα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένες «λανθασμένες» τροφές, όπως το junk food ή τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα, που δημιουργούν ρυτίδες και αλλοιώνουν την όψη υγείας του δέρματος. Ό,τι βάζετε στο πιάτο σας έχει σημασία. Κάντε, λοιπόν, τις καλύτερες δυνατές διατροφικές επιλογές, ώστε να καταπολεμήσετε το στρες και τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται στο σώμα και σας φορτώνουν με περιττά χρόνια χωρίς λόγο.

Μύρτιλα

Είναι γνωστά και ως blueberries και είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το μπλε τους χρώμα), που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, το δέρμα σας παραμένει σφριγηλό, λαμπερό και νεανικό, τα κύτταρα αναδομούνται και η διαδικασία της γήρανσης επιβραδύνεται. Επίσης, περιέχουν β-καροτένιο, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Α, C και Ε. Καλό είναι να καταναλώνετε κάθε μέρα μισή κούπα φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλα. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε σε κέικ, σπιτικά μπισκότα βρώμης, γιαούρτι ή δημητριακά.

blueberries2.jpg

Kale

Το μέχρι πρότινος άγνωστο kale αποτελεί μια ποικιλία λάχανου και, όπως τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και αυτό είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, 2 τύπους αντιοξειδωτικών που πολλές έρευνες συνδέουν με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτό το είδος λάχανου, επίσης, περιέχει μέταλλα και σίδηρο, που μεταφέρει οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα φλιτζάνι από το συγκεκριμένο λάχανο περιέχει μόλις 33 θερμίδες, οπότε σίγουρα θα γίνει αγαπημένο σας λαχανικό και γι' αυτόν τον λόγο. Φροντίστε, λοιπόν, να προσθέσετε μία κούπα από kale στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Plus: Χρησιμοποιήστε το, όπως και όλα τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε σαλάτες.

kale.jpg

Κόκκινες πιπεριές

Τα λαχανικά κόκκινου ή σκούρου πορτοκαλί χρώματος είναι ενισχυμένα με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και Ε, καθώς και με βιοφλαβονοειδή. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να ενυδατώνουν και να θεραπεύουν την επιδερμίδα. Όσο για τις αγαπημένες κόκκινες πιπεριές, οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Καταναλώστε ένα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά, εάν δε σας αρέσουν οι πιπεριές, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας και άλλα χρωματιστά λαχανικά, όπως καρότα και παντζάρια.

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία κρατούν μακριά τις ρυτίδες συμμετέχοντας στη σύνθεση της προστατευτικής κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Επιπλέον, αυτά τα οξέα είναι υπεύθυνα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα ως φραγμός για τις επιβλαβείς ουσίες, αλλά και ως πέρασμα για τα θρεπτικά συστατικά έξω και μέσα από το κύτταρο. Plus, ο σολομός διαθέτει μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την ανθεκτικότητά του. Μπορείτε να καταναλώνετε σολομό ακόμα και κάθε μέρα σε σάντουιτς ή σαλάτες. Διαφορετικά, μπορείτε να τον επιλέξετε 1-2 φορές την εβδομάδα ως κυρίως γεύμα, συνοδεύοντάς τον με ζυμαρικά ή ρύζι.

salmon.jpg

Ντομάτες

Το αγαπημένο λαχανικό της χωριάτικης σαλάτας είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Ακόμη, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ­δράση, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτι­κότητας σε λυκοπένιο, μια χρωστική ένωση που προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Ιδανικά, μπορείτε να καταναλώνετε μισό φλιτζάνι ψημένης ντομάτας την ημέρα, αφού η απορρόφηση του λυκοπενίου είναι υψηλότερη, όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Ακόμη, μπορείτε να ετοιμάζετε μία σαλάτα με ντομάτα, φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη για extra γεύση.