Το θέατρο αποτελεί μια μορφή εκπαίδευσης αλλά και ψυχαγωγίας που πραγματικά μας είχε λείψει. Το θεατρικό σανίδι «ζωντανεύει» ξανά και μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε καινούρια μονοπάτια μέσα από ερμηνείες που αξίζει να απολαύσουμε. Σπουδαίοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε νέα αλλά και κλασικά έργα, ενώ ο πρώτος επίσημος μήνας του χειμώνα κάνει τον παλμό της πρωτεύουσας να χτυπά σε άκρως καλλιτεχνικό τέμπο. Εμείς συγκεντρώσαμε τις 5 καλύτερες παραστάσεις που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στην Αθήνα, ακόμα και αν βρεθούμε εκεί για ένα mini getaway μας.
Enjoy!
Masterclass
Το "Masterclass" του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, θα συνεχίσει το ταξίδι του στην πρωτεύουσα για 4η χρονιά, αυτήν τη φορά στο ιστορικό Θέατρο Παλλάς, σε συνεργασία με τις Θεατρικές Σκηνές, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του αείμνηστου παραγωγού της παράστασης, Μιχάλη Αδάμ. Από σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, η Μαρία Ναυπλιώτου θα ζωντανέψει ξανά τον μύθο της συγκλονιστικής Ελληνίδας, που υπήρξε η μεγαλύτερη Φωνή του εικοστού αιώνα, τη Μαρία Κάλλας. Η ηθοποιός ενσαρκώνει τη μεγάλη ντίβα στην ακμή και την ωριμότητά της, μέσα στο σύγχρονο υποκριτικό πνεύμα, σ' ένα διάλογο γενεών με το αρχέτυπο πρότυπο της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Info: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Από 8 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30.
Θηλιά
Το ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον, "Θηλιά", ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνά σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Μαροσούλη. Η υπόθεση την οποία με μαεστρία είχε μεταφέρει στον κινηματογράφο ο δεξιοτέχνης του είδους, Άλφρεντ Χίτσκοκ, ακολουθεί δυο φίλους που έχουν μόλις δολοφονήσει έναν γνωστό τους -χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο- παρά μόνο για την ηδονή του κινδύνου. Κρύβουν το πτώμα μέσα σ’ ένα μπαούλο για να το μεταφέρουν αργότερα στην Οξφόρδη. Μέχρι τότε, όμως, προσκαλούν τη μητέρα του και μερικούς επιλεγμένους φίλους τους για να δειπνήσουν πάνω στο μπαούλο. Οι δυο φίλοι πιστεύουν πως έχουν κάνει το τέλειο έγκλημα: «χωρίς πάθος, χωρίς κίνητρο, χωρίς λάθη και χωρίς ίχνη, διέπραξαν φόνο αναίμακτο κι αθόρυβο». Κατά τη διάρκεια του δείπνου ωστόσο, η προκλητική συμπεριφορά του ενός εκ των δυο και το άγριο μεθύσι του άλλου κινούν τις υποψίες ενός εκ των καλεσμένων. Παίζουν οι: Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρης Αγγέλου, Βαγγέλης Ψωμάς, Γιάννης Σίντος, Ελένη Κρίτα και Παντελής Καναράκης.
Info: Θέατρο Αθηνά, Πατησίων και Δεριγνύ 10, Κυψέλη, Από 8 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Γυάλινος Κόσμος
Στον εύθραυστο κόσμο του Tενεσί Ουίλλιαμς και των ανθρώπων που βρίσκονται σε διαρκή φυγή θα βρεθούν δυο μεγάλοι σταρ του θεάτρου, ο Ίβο βαν Χόβε και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, οι οποίοι επιστρέφουν στη Στέγη. To διάσημο έργο διαδραματίζεται τη δεκαετία του '30, κατά την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Ίβο Βαν Χόβε, «Ο Ουίλλιαμς ως συγγραφέας έχει σαφή συνείδηση του ιστορικού φαινομένου. Ο ήρωάς του που θέλει να γίνει συγγραφέας έχει επίσης αυτή τη συνείδηση. Ξέρει ότι ο κόσμος σιγά-σιγά αποκτηνώνεται. Εξάλλου μοιάζει και με τον δικό μας. Αισθανόμαστε καθαρά μια όλο και μεγαλύτερη σκληρότητα. Δεν ακούμε πλέον σχεδόν καθόλου τις γνώμη των άλλων, εκφράζουμε τη δική μας άμεσα, αντιδρούμε αυτοστιγμεί, ενστικτωδώς, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι επικίνδυνο. Ένας τέτοιος κόσμος, όπου η βία γίνεται τόσο εύκολη, όπου κανείς δεν καταλαβαίνει πλέον αληθινά τον άλλον, βρίσκεται πολύ κοντά στον πόλεμο.» Η σκηνή μετατρέπεται σε μνήμη. Κατοικείται από τρία πρόσωπα: μια μητέρα, την Αμάντα, και τα δύο παιδιά της, τη Λόρα και τον Τομ. Η Αμάντα ακόμα φαντάζεται πως είναι μια ευγενής κυρία του Νότου. Ο Τομ φροντίζει την οικογένεια και πηγαίνει σινεμά με κάθε ευκαιρία. Η Λόρα περνάει ατέλειωτες ώρες με τα γυάλινα ζωάκια της.
Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος - Κουκάκι, Στις 13 Νοεμβρίου, ώρα 14:30 & 20:30 και 14 Νοεμβρίου, ώρα 20:30.
Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη
Το έργο της Μιμής Ντενίση "Κι από Σμύρνη, Σαλονίκη" - "Σμύρνη μου αγαπημένη" #2, επανέρχεται στη σκηνή του Θέατρον, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από τον Νοέμβριο. Η υπόθεση του έργου που κέρδισε κοινό και κριτικούς τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθεί την αρχόντισσα της Σμύρνης, Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της, που καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξή τους από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες. Παίζουν οι: η Μιμή Ντενίση, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ελευθερίου, κ.ά.
Info: Ελληνικός Κόσμος - Θέατρον, Πειραιώς 254, Από 12 Νοεμβρίου, Τετάρτη & Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30.
Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Μέσα από μια έξυπνη κι επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον 6ο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως τυχαίος! Ο δαιμόνιος δραματουργός του έργου Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από αυτό, τη δολοφονία του "αναρχικού σιδηροδρομικού" Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Τη σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία έχει κάνει ο Γιάννης Κακλέας, ενώ πρωταγωνιστή ο ταλαντούχος Πάνος Βλάχος. Επίσης παίζουν οι: Φοίβος Ριμένας, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ιφιγένεια Αστεριάδη, κ.ά.
Info: Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Από 19 Νοεμβρίου, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή στις 20:00.
Κεντρική Φωτογραφία: Πάνος Βλάχος στον «Τυχαίο θάνατος ενός αναρχικού».