fbpixel

Search icon
Search
4-Day Workweek: Τα πρώτα θετικά δείγματα κι η εποχή της αλλαγής
LIFE & CAREER

4-Day Workweek: Τα πρώτα θετικά δείγματα κι η εποχή της αλλαγής

Τι διαφορετικό έρχεται στον κόσμο;


Ένα μεγάλο πείραμα, μία σημαντική αλλαγή για όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες, ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν σε μία νέα εποχή και σταδιακά, σε αυτήν αναμένεται να μπει κι η Ελλάδα. Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες -πλέον- με τη Μεγάλη Βρετανία να αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα και να δείχνει το δρόμο και σε πολλές άλλες χώρες. Τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά σε αυτή τη σημαντική αλλαγή κι όλα δείχνουν, ότι άπαντες θα κληθούν sooner or later να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο κόσμος δοκιμάζει κάτι διαφορετικό!

Η εποχή της εξέλιξης

shutterstock-1920061985.jpg

Ο Covid-19, άλλαξε σημαντικά τη ζωή όλου του πλανήτη, ωστόσο, αποτέλεσε κι αφορμή για πολλές και σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον. Υπήρξαν άνθρωποι που αναθεώρησαν αρκετά με φόντο την επαγγελματική τους ζωή και το μέλλον τους, συνειδητοποιώντας πως όσα περισσότερα προσφέρουν, αυτομάτως, άλλο τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και δεν υπάρχει η αναγνώριση που περίμεναν. Κάπως έτσι, τα social media κατακλύστηκαν από τον όρο «quiet quitting», την αθόρυβη παραίτηση, όπου οι employees κάνουν τα πλήρως απαραίτητα για τη δουλειά τους και τίποτα περισσότερο. Ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία, ξεκίνησαν να συμπεριφέρονται με άκρως ρεαλιστική σκέψη και κάπως έτσι, άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα στο εργασειακό «μέτωπο». Την ίδια στιγμή -ωστόσο- μπήκε στη ζωή μας ένα νέο δεδομένο.

Χώρες όπως η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία κι η Σκωτία, πήραν την απόφαση να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο εργασίας, που προβλέπει την ύπαρξη τεσσάρων εργάσιμων ημερών μέσα σε μία εβδομάδα, χωρίς να υπάρξουν περικοπές στους μισθούς, σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν. Τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά και σειρά πήρε η Μεγάλη Βρετανία, όπου πάνω από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρίες ξεκίνησαν να δουλεύουν τετραήμερο, χωρίς να περικοπούν οι μισθοί τους, στο μεγαλύτερο εργασιακό «πείραμα» διάρκειας έξι μηνών. Το πιλοτικό πρόγραμμα, προβλέπει πως οι συγκεκριμένοι employees θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο στο 80% του εργασιακού τους χρόνου, με μοναδική προϋπόθεση να πιάσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους. Πρόκειται αναμφίβολα για κάτι πολύ διαφορετικό, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες, που φαίνεται -πάντως- να εξετάζουν αυτή τη νέα σελίδα με θετική ματιά.

Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας 

shutterstock-387274792.jpg

Η Charlotte Lockhart, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του 4 Day Week Global, έκανε λόγο για ένα απόλυτα πετυχημένο πείραμα, με τα επίπεδα εσόδων και παραγωγικότητας, είτε να διατηρούνται, είτε -σε ορισμένες περιπτώσεις- να βελτιώνονται. Το άγχος, το αίσθημα κούρασης κι οι αϋπνίες μειώθηκαν αισθητά κι αυτό από μόνο του είναι υπεραρκετό, για να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις σε όλες τις πλευρές. Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε στη Μεγάλη Βρετανία σε συνεργασία του 4 Day Week Global και ερευνητών από το Cambridge, το Boston College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συμμμετέχουν περίπου 3.300 εργαζόμενοι από 70 διαφορετικές εταιρίες.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ ο Rupert Dunbar-Rees, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Outcomes Based Healthcare, σημείωσε πως: «Η τετραήμερη εργασία είναι πραγματικά το επιστέγασμα της προσπάθειας να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας και να σκεφτόμαστε πραγματικά τι κάνουμε και πώς το κάνουμε». Παράλληλα, είναι ενδεικτικό πως σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, στην οποία συμμετείχαν πάνω από τις μισές εταιρίες που παίρνουν μέρος στο πείραμα, το 88% δήλωσε ότι η τετραήμερη εργασία λειτούργησε καλά για την επιχείρηση, ενώ το 86% απάντησε πως είναι πιθανό ή πολύ πιθανό να διατηρήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ακόμη και μετά το τέλος του πειράματος. Η Ισλανδία, ήταν από τις πρώτες χώρες που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο και σύμφωνα με τις μετρήσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν πως το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας έχει οδηγήσει στην μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται -σίγουρα- για κάτι νέο, για κάτι καινοτόμο κι εντελώς διαφορετικό με όσα γνωρίζαμε όλοι μας. Οι employees μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο κι όντας πιο ξεκούραστοι, αυτομάτως γίνονται και πιο παραγωγικοί, με τις εταιρίες -από τη δική τους μεριά- να παίρνουν το 100% από τους εργαζομένους τους, προσφέροντάς τους όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να προχωρήσουν μπροστά. 

shutterstock-372904642.jpg

Είναι πράγματι αυτό το μέλλον; Είναι το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας αυτό που θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες; Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μάλλον δύσκολο να δοθεί απάντηση, ωστόσο, με τα πρώτα δείγματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά, τίποτα δεν αποκλείεται. Η εποχή της εξέλιξης είναι εδώ...