fbpixel

Search icon
Search
3 συμβουλές για μια πετυχημένη αλλαγή καριέρας
LIFE & CAREER

3 συμβουλές για μια πετυχημένη αλλαγή καριέρας

Βάλτε στόχο και προχωρήστε


Σίγουρα κάποια στιγμή της ζωής σας σκεφτήκατε να αλλάξετε εργασιακό περιβάλλον και βρεθήκατε μπροστά στο ερώτημα «τι δουλειά να κάνω τώρα;» Στην Ελλάδα της κρίσης δε, μπορεί και να το αντιμετωπίσατε κατ’  ανάγκην, αν ο χώρος στον οποίον εργαζόσασταν για χρόνια ανήκει σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική ύφεση. Οι τρεις συμβουλές που ακολουθούν σίγουρα θα σας βοηθήσουν, να βγάλετε μια άκρη, στο νέο αυτό ξεκίνημα που επιχειρείτε ή καλείστε εκ των πραγμάτων να πραγματοποιήσετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Μην αγχώνεστε με τη σκέψη, ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής σας και ότι έχετε μόνο μία ευκαιρία, για να αλλάξετε επαγγελματική πορεία, οπότε και θα πρέπει να επιλέξετε σωστά, εδώ και τώρα. Το ψυχολογικό βάρος αυτής της σκέψης θα σας γεμίσει με άγχος, ειδικά αν βρεθήκατε σε αυτή τη θέση γιατί χάσατε την προηγούμενη δουλειά σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σημειώσετε σε μια λίστα τις ικανότητές σας, σε ποιους τομείς ή χώρους θα θέλατε να εργαστείτε και σε ποιες θέσεις. Όταν την ολοκληρώσετε, αφαιρέστε όσα σας φαίνονται λιγότερο ενδιαφέροντα ή και εφικτά και καταλήξτε το πολύ σε 2 – 3 επιλογές. Έτσι, όταν αρχίσετε να ψάχνετε για τη νέα σας δουλειά, θα κινηθείτε στοχευμένα, με βάση τη λίστα σας. Και μην ξεχνάτε, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη για το τι σας αρέσει, θέλετε και μπορείτε να κάνετε ανά πάσα στιγμή!

ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ

Για κάποιους η ριζική αλλαγή είναι επιλογή αλλά η αλήθεια είναι πως αν είστε ήδη σε μια δουλειά –πράγμα όχι και τόσο σύνηθες στα χρόνια της κρίσης- μάλλον δεν θα θέλετε να την χάσετε, μέχρι να βρείτε καινούρια. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε πλήρη αλλαγή καριέρας, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να αναβαθμίσετε τις γνώσεις σας ή να αποκτήσετε καινούριες σε έναν νέο τομέα, ίσως παρακολουθώντας ένα βραδινό μάθημα ή με σπουδές εξ’ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας. Το να μάθετε, επίσης, μία ακόμη ξένη γλώσσα, ειδικά αν είναι απαραίτητη στην αγορά που θέλετε να κινηθείτε, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να προσθέσετε όλες τις προηγούμενες θέσεις – συνεργασίες σας, γιατί θα πιστεύετε ότι έτσι θα ανεβάσετε τις μετοχές σας, ωστόσο το παραφορτωμένο, μακρύ βιογραφικό σημείωμα έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ιδανικό CV πρέπει να χωράει σε μία μόνο σελίδα (δύο το πολύ). Οι περισσότεροι εργοδότες δεν έχουν τον χρόνο να διαβάζουν περισσότερες σελίδες με κείμενα, και επικεντρώνονται σε ό,τι διαβάσουν στην πρώτη σελίδα. Φροντίστε, λοιπόν, αυτή να είναι σωστά γραμμένη, δηλαδή,  να σχετίζεται το περιεχόμενό της με την περιγραφή της θέσης του εργοδότη. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε σπουδές δημοσιογραφίας αλλά και οικονομικών. Το δεύτερο, όμως, για μια θέση υπεύθυνου τύπου σε εταιρία δεν λέει απολύτως τίποτα, όπως δεν λέει και το πρώτο, σε μια εταιρία που ψάχνει για λογιστή. Σταχυολογήστε, λοιπόν, τις πιο σημαντικές θέσεις από την εμπειρία σας και φροντίστε να είναι σχετικές με το αντικείμενο για το οποίο υποβάλετε το βιογραφικό σας.