fbpixel

Search icon
Search
25 Χρόνια Μεγαλείο: Αναδεικνύοντας τις πιο εξαίσιες μορφές Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει την πολυετή διαδρομή του
MAGAZINE

25 Χρόνια Μεγαλείο: Αναδεικνύοντας τις πιο εξαίσιες μορφές Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει την πολυετή διαδρομή του

Συνεχίζοντας να αποτελεί έμβλημα πολιτισμού για ολόκληρη την Ελλάδα, εμείς ανατρέχουμε στη σπουδαία ιστορία του


«Η φαντασία είναι η αρχή της δημιουργίας», τόνιζε με μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ο νομπελίστας λογοτέχνης George Bernard Shaw. Και η αλήθεια είναι πως το να καταφέρει κάποιος να σου μεταδώσει το μαγικό αυτό συστατικό -αντιπροσωπευτικό ενός φωτεινού, καλλιτεχνικού ταμπεραμέντου- συμβάλλει στο να αναπτυχθεί μια διαχρονικά πνευματική σύνδεση. Αυτό συνέβη και στη σχέση μου με το Μέγαρο!

Στα δεκατρία χρόνια μόνιμης διαμονής μου στη Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος των αναμνήσεών μου συνδέεται με την εμβληματική φύση του, η οποία μου χαρίζει απλόχερα την ευκαιρία να απολαμβάνω κάθε θέαμα με αδιάκοπο ενθουσιασμό. Έχοντας παρακολουθήσει αμέτρητες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, γνωρίζω καλά ότι, εδώ και 25 χρόνια, διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα: να «εμποτίζει» με εξέχουσα Τέχνη το πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης. 

swan-lake-02.jpg
Swan Lake, 2015


Μέσα από την παρουσία του, καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, αξιόλογοι Έλληνες δημιουργοί, μοναδικές εκδηλώσεις, όπερες, διάσημες ορχήστρες, αξέχαστες παραστάσεις, αλλά και εξεζητημένα εκπαιδευτικά προγράμματα και σπουδαίες εκδηλώσεις άλλων φορέων, έχουν θέσει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Φέτος τον Ιανουάριο, αυτή η διαδρομή συμπληρώνει 25 χρόνια, θυμίζοντάς μας τον καθοριστικό ρόλο του θεσμού στην εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο «φωτίζεται» η Τέχνη στην Ελλάδα!

Μετουσιώνοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι

aida-20161012-0009.jpg
“Aida” του Giuseppe Verdi, 2016. Photo credits: Amanda Protidou


Θα σας πάρω μαζί μου σε ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο, για να ανατρέξουμε στα μαγικά γκαλά και τις θρυλικές εκείνες παραστάσεις του Μεγάρου που κατάφεραν να κάνουν την καρδιά σας να σκιρτήσει... Για εμένα ομολογώ ότι «Το Τρίτο Στεφάνι» του 2012, με το αγαπημένο ερμηνευτικό duo των σπουδαίων ηθοποιών Νένας Μεντή και Φιλαρέτης Κομνηνού, αλλά και το συγκινητικό χορευτικό show του κορυφαίου Akram Khan “Τhe Jungle Book Reimagined” του 2023, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου ως οι πιο ολοκληρωμένες αισθητηριακές εμπειρίες που έχω βιώσει. 

Ρίχνοντας μια ματιά, λοιπόν, στο λαμπρό του παρελθόν και στα πρώτα του βήματα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000, με τα εγκαίνιά του να λαμβάνουν χώρα στις 2 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Μάιο, αυλαία σήκωσαν και επίσημα οι τακτικές εκδηλώσεις του.

akram-khan.jpg
Akram Khan, 2023. Photo credits: Amanda Protidou


Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, κάθε πρωτοβουλία ανεβάζει αυτόματα τον πήχη της πολιτιστικής ισχύος του, δίνοντας έμφαση στην πρωτοτυπία και στη συναισθηματική σύνδεση με το κοινό της πόλης - και όχι μόνο. Εμείς είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την Πρόεδρο του Μεγάρου, Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις δικές της σημαντικές στιγμές, αλλά και όσα στοχεύει η ίδια και η ομάδα της για την εξέλιξή του. 

ikthxfkthm-exyskthks.jpg
H Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ευγενία Αλεξανδροπούλου- Αιγυπτιάδου


«
Ένα σημείο- σταθμός που οδήγησε το Μέγαρο στη σημερινή λάμψη του είναι σίγουρα η ανέγερση των κτιρίων μας, τα οποία πιστεύω ότι αποτελούν αρχιτεκτονικά στολίδια για τη Θεσσαλονίκη - τόσο το πρώτο που εγκαινιάστηκε το 2000, όσο και το δεύτερο που χτίστηκε το 2010 και απογειώνει αρχιτεκτονικά το Μέγαρο με μια πιο σύγχρονη αισθητική. Στην κυριολεξία, το Μέγαρο έλαμψε όταν το ξαναφωτίσαμε, το 2021. Τα κτίριά μας λούστηκαν με φως, αναδεικνύοντας την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την αρχιτεκτονική του Μεγάρου. Θα έλεγα οπωσδήποτε πως και οι μεγάλες διεθνείς παραγωγές είναι πλέον συνυφασμένες με την πορεία μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια παγκόσμια παραγωγή όπερας ή ένα musical του Broadway στη Θεσσαλονίκη. Δε θα μπορούσα να παραλείψω και την ίδρυση της MOYSA. Από το 2015, οπότε και
ιδρύθηκε, η πορεία της είναι μόνο ανοδική. Επίσης, τα μεγάλα συνέδρια, πανευρωπαϊκά ή και παγκόσμια, που διοργανώνονται στο γυάλινο κτίριο και συστήνουν τη Θεσσαλονίκη στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και οι Σύνοδοι Κορυφής που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί. Θεωρώ επίσης σταθμό και παρακαταθήκη την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου, που ανέφερα παραπάνω. Αλλά και η σχεδιαζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό, όπως και το υπερσύγχρονο κέντρο ηχογραφήσεων που θα αποκτήσουμε το επόμενο διάστημα»,
δηλώνει.

Και η Ιστορία συνεχίζεται...

23-abg-ebzbedg-at-fbebg-sbbedg.jpg
Θάνος Μικρούτσικος, 2010. Photo credits: Δημήτρης Ανδρίτσος


Η διαρκής εξέλιξη και η εστίαση στην ποιότητα συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο όσον αφορά στα επόμενα σχέδια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ήδη, οι περισσότεροι από εμάς μετράμε αντίστροφα για το φαντασμαγορικό musical “Fame” με ένα εξαιρετικό cast απευθείας από το Λονδίνο, το οποίο πρόκειται να μας συνεπάρει από τις 5 έως τις 11 Ιανουαρίου, αλλά και το θρυλικό “Slava’s snow show”, που θα φέρει από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου την πιο εντυπωσιακή χιονοθύελλα από την Αρκτική στη Θεσσαλονίκη!

Επόμενος σημαντικός στόχος

ghsddvnxpzvghthm-fvxksaksznom.jpg
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Χρίστος Γαλιλαίας


Τα νέα βήματα θέτουν σε πρώτο πλάνο εξίσου την κατάρτιση από την πλευρά των καλλιτεχνών, αλλά και την ανάπτυξη της συμπερίληψης, δείχνοντας τον σεβασμό των ανθρώπων του προς το κοινό. Όπως μας αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου, Χρίστος Γαλιλαίας: «Ο βασικός ιδρυτικός σκοπός του Μεγάρου είναι να προσφέρει στο κοινό εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Είναι εξαιρετικά σπουδαίο το γεγονός ότι είμαστε εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και επιχορηγούμαστε ετησίως από αυτό. Η έμπρακτη στήριξή του μάς επιτρέπει να καταρτίζουμε το πρόγραμμά μας με κριτήρια καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά, κι όχι εμπορικά. Στόχος είναι να εξελίσσεται και να διευρύνεται το πρόγραμμά μας, εντάσσοντας σε αυτό κι άλλες μορφές Τέχνης πέραν της μουσικής, που βέβαια συνεχίζει να αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των δράσεών μας. Στις βασικές μας επιδιώξεις είναι να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη - τομείς στους οποίους έχουμε να επιδείξουμε σημαντικά βήματα προόδου».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024