fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Για όλους όσοι έχετε παραμείνει στην πόλη, έχετε την ευκαιρία να χαρίσετε στους εαυτούς σας ιδιαίτερες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υποδέχεται την πιο ανέμελη εποχή με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές στα θερινά σινεμά μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

'Εκθεση «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Ταφικό ανάγλυφο μονομάχου

806126-5JNfz.jpg


Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο "Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις", μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του. Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Αφορμή για την παρουσίαση στο κοινό του ταφικού αναγλύφου μονομάχου αποτελεί η ταυτοποίηση της άγνωστης προέλευσής του, μέσω αρχειακής έρευνας. Το ανάγλυφο που έφερε τον αριθμό ΑΓ 1375 θεωρούνταν μέχρι το 2017 άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με δελτίο καταγραφής που εντοπίστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, βρέθηκε σε ανασκαφή στην οδό Κων. Μελενίκου, κοντά στο ανατολικό τείχος της αρχαίας Θεσσαλονίκης, και σε μεταγενέστερο χρόνο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι η διατήρηση της χρωματικής του διακόσμησης, γεγονός σπάνιο καθώς στα περισσότερα γλυπτά το χρώμα δεν σώζεται. Οι λεπτομέρειες της ένδυσης και του εξοπλισμού του μονομάχου, μάς μεταφέρουν στον πολύχρωμο κόσμο της αρένας και των μονομαχικών αγώνων που διεξάγονταν στη Θεσσαλονίκη τα ρωμαϊκά χρόνια. Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα "Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις" θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.

Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Διάρκεια έως: 30 Νοεμβρίου 2023.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «7 προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας» στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο

794391-nblhw.jpg

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «7 προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας» θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο. Η έκθεση αποτελεί την παρουσίαση επτά portfolios, από αντίστοιχα επτά μέλη της ομάδας, που εργάστηκαν για την ανάπτυξη της προσωπικής τους δουλειάς, την περίοδο 2022-23, μέσα από το εξειδικευμένο σεμινάριο φωτογραφίας Καλλιτεχνική Φωτογραφία ΙΙΙ, που έγινε από τον Τάσο Σχίζα με τηλεδιάσκεψη. Κάθε μέλος παρουσιάζει μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη δουλειά, που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου. Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας.

Info: Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο, Κομνηνών 24. Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10:00 έως τις 17:00. Διάρκεια: έως 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Κινηματογραφική προβολή "Meg 2: The Trench"

the-meg-gkW2e.webp
© Warner Bros. /Courtesy Everett Collection

Τα μέλη μιας παράτολμης ερευνητικής ομάδας βουτάνε στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και καταλήγουν να παλεύουν για τη ζωή τους όταν πέσουν πάνω σε μία επικίνδυνη αποστολή εξόρυξης. Σε έναν εφιαλτικό αγώνα ενάντια στον χρόνο, οι ήρωες μάχονται ενάντια σε γιγαντιαίους μεγαλόδοντες και στον αδίστακτο ανθρώπινο παράγοντα που καταστρέφει το περιβάλλον. Αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να σκέφτονται και να κολυμπούν πιο γρήγορα από τους αμείλικτους θηρευτές τους! Σκηνοθεσία: Ben Wheatley. Σενάριο: Jon Hoeber, Erich Hoeber, Dean Georgaris. Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Jing Wu, Shuya Sophia Cai, Page Kennedy, Sergio Peris-Mencheta, Skyler Samuels, Cliff Curtis.

Ιnfo: Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

ΤΡΙΤΗ

Κινηματογραφική προβολή "Barbie"

barbie-xjqps-6c8D0.jpg

Η ζωή στον κόσμο της Barbie απαιτεί να είστε το απόλυτα τέλειο πλάσμα, περιτριγυρισμένο από ένα απόλυτα τέλειο περιβάλλον. H καινοτόμα ματιά της Margot Robbie συνάντησε τη σκηνοθετική κσι σεναριακή προσέγγιση της Greta Gerwig σε συνεργασία με τον Noah Baumbach, δημιουργώντας μια νέα συνθήκη για τη διαχρονική κούκλα. Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Kingsley Ben-Adir, Ryan Gosling, Hari Nef, Emma Mackey, Ariana Greenblatt, Will Ferrel.

Info: Η ταινία "Barbie" προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ημέρες και τις ώρες προβολής.

Κινηματογραφική προβολή «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο»

801076-h9c1x.jpg

Στην ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο», o Ethan Hunt (Tom Cruise) και η IMF ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια. Έτσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο,καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ethan αναγκάζεται να θέσει την επιτυχία της αποστολής πάνω από όλους και όλα, ακόμα και από τις ζωές των ανθρώπων που αγαπά. Σκηνοθεσία: Christopher McQuarrie. Σενάριο: Bruce Geller, Erik Jendresen, Christopher McQuarrie
Πρωταγωνιστούν: Rebecca Ferguson, Tom Cruise, Hayley Atwell, Pom Klementieff, Vanessa Kirby, Simon Pegg κ.ά.

Info:
Η ταινία θα προβληθεί σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και ημέρες προβολής.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

2-yannis-behrakis-reuters-zmUnz.jpg
Καμπούλ, 2001 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

«Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Σε αυτά τα λόγια περικλείεται το πάθος για τη φωτοδημοσιογραφία και συγχρόνως το ήθος του κορυφαίου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη για το ρεπορτάζ και την είδηση. Τα ίδια λόγια αποτελούν τον βασικό άξονα αποτύπωσης γεγονότων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν, όπου ο ίδιος βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, και παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ως ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του. Επιμέλεια: Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Πιταράκης, φωτοδημοσιογράφος / Associated Press.

Info:
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη 11:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου 2023. Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Athens Photo World.

Περιοδική εικαστική έκθεση «Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

orfikoi-dialogoi-laigl.webp

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας Τρινακρία συνδιοργανώνουν τη νέα περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ορφικοί Διάλογοι» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ' του ΑΜΘ. Το project είναι εμπνευσμένo από τον Πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η περίπλοκη αφήγηση των δύο καλλιτεχνών, του Enzo Rovella και του Κωνσταντίνου Ντάγκα, ξετυλίγει την πλοκή της με αναφορές στο παρελθόν και μια ανανεωμένη πίστη στο μέλλον, με την επίγνωση του πόσο ατελές και επισφαλές είναι το πνεύμα της εποχής που ζούμε και πόσο ευάλωτη είναι η ακεραιότητα της ψυχής. Επιμέλεια: Francesco Piazza. Συντονισμός: Βασίλης Καραμπάτσας.

Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες και ημέρες λειτουργίας: 8:00 – 20:00 καθημερινά. Διάρκεια: έως 15 Σεπτεμβρίου.

Κινηματογραφική προβολή "The Amazing Maurice" (Μεταγλωττισμένο)

805320.jpg

Ένας απατεώνας γάτος, μερικοί πανέξυπνοι αρουραίοι, κι ένα τρελό κόλπο που τους μπλέκει σε μεγάλους μπελάδες: καλώς ήλθατε στην πιο απολαυστική περιπέτεια για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένη από την υπέροχη φαντασία των αδελφών Γκριμ και του σπουδαίου Τέρι Πράτσετ!

Ο Μορίς, ένας πανέξυπνος γάτος του δρόμου, έχει σκεφτεί την τέλεια απάτη για να βγάζει λεφτά: παρέα με έναν νεαρό αυλητή, τον Κιθ, πάνε από πόλη σε πόλη πείθοντας τους κατοίκους της να αναλάβουν να απομακρύνουν, με το αζημίωτο φυσικά, τους αρουραίους που δημιουργούν προβλήματα. Αυτό που δεν τους λένε, βέβαια, είναι ότι οι εν λόγω αρουραίοι είναι μέρος της απάτης: πρόκειται για φίλους τους, οι οποίοι εντελώς βολικά έπειτα από την παρέμβαση του Μορίς και του Κιθ "απαλλάσσουν" τους κατοίκους από την παρουσία τους… όπως κι από τα λεφτά τους!

Όταν, όμως, η παρέα φτάσει στην πόλη του Μπαντ Μπλιντς, το κόλπο τους αχρηστεύεται, αφού βρίσκουν να συμβαίνουν περίεργα περιστατικά: κάτι πολύ σκοτεινό τούς περιμένει στους υπονόμους… Όμως, ό,τι κι αν είναι, υπολογίζουν χωρίς τον Απίθανο Μορίς και την παρέα του! Σκηνοθεσία: Κώστας Αποστολίδης. Σενάριο: Τέρι Ρόσιο. Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ. Με τις φωνές των: Μυρτώ Ναούμ, Κώστα Αποστολίδη, Τάσο Νταπαντά, Τάκη Σακελλαρίου, Φασόλη Βαγγέλη Χαλκιαδάκη, Ελένη Μπίκου, Κώστα Τερζάκη, Ράφαελ Αριστοτέλους, Μυρτώ Κάζη.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

ΠΕΜΠΤΗ

Έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών» στο Βυζαντινό Μουσείο

foiniks-aghon-1-scaled-ez0yx.jpg

Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων στη συμβολή τους στην αειφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Στην έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ», σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

1. «ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.

2. «ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Info:
Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2. Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

Έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη

3-mikhail-larionov-a-768x575-h8yez.jpg

Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις «50+1 ιστορίες» που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών. Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Info:
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη. Από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 12 Νοεμβρίου 2023.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Περιοδική έκθεση «Χρόνος Μέλλοντας. Έργα από τις συλλογές του MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

797347-fklfm-ibh8m.jpg

Θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, η μνήμη και ο χρόνος, μέσα από την οπτική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οργανωμένα σε ενότητες όπως η ροή του χρόνου, το καινούργιο, το άγνωστο, το φαντασιακό, το ονειρικό και τα νέα υλικά παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Χρόνος Μέλλοντας. Το Μέλλον συνεχίζει και λειτουργεί ως βασική θεματική και στη συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα με το Inspire Project 2023 στον ίδιο χώρο, και δίνει την αφορμή για μια εκ νέου διερεύνηση έργων των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.

H έκθεση προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συνεχή αναζήτηση της καλλιτεχνικής κοινότητας για έμπνευση στραμμένη στην ανθρώπινη επινόηση της έννοιας του Μέλλοντος.Τα έργα τέχνης των συλλογών του Μουσείου αποκαλύπτονται σε χρόνο μέλλοντα και συνεχίζουν να αναδύονται με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε μέσω εκθέσεων, δημοσιεύσεων και έρευνας. Αυτές οι παρεμβάσεις εξερευνούν τις πολυεπίπεδες αφηγήσεις και τις κρυφές πτυχές της κοινωνικο-υλικής ιστορίας μας. Χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα του παρόντος και κάνοντας εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες για το μέλλον, οι μνήμες του παρελθόντος ανακαλούνται, εκτίθενται και ερμηνεύονται εκ νέου. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου των Ξύδη, Απέργη και Ίολα, με ειδική σήμανση που τα ενώνει με τη θεματική του Μέλλοντος, δημιουργώντας μια ενοποιημένη περιήγηση για τον επισκέπτη.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελητής MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελήτρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αρχιτεκτονικός και γραφιστικός σχεδιασμός: Loopo Studio

Info:
Μomus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo. Hμέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00 και Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου.

Ομαδική έκθεση «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

301496374-496383389158578-5971223553457536830-n-7k7pr.jpg

Μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ; Μπορούν οι ερωτικές αναφορές της ποίησης να μεταφραστούν σε εικόνες; Η έκθεση με τον ιδιαίτερο τίτλο/στίχο «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με τη συνεργασία του Thessaloniki Comic Convention φιλοξενεί τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα όπως αυτές αποτυπώνονται από 26 καλλιτέχνες, δημιουργούς
κόμικ, illustrators και γραφίστες.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα που κατατέθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, ώστε να αποδοθούν καλλιτεχνικά στο χαρτί ερωτικές στιγμές από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση. Ο συνδυασμός αυτός, πρωτότυπος για την συγκεκριμένη κοινότητα δημιουργών, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ερωτικής εικονογραφίας. Μέσα από αναφορές σε κείμενα της Anne Carson, του E.E. Cummings, του Ocean Vuong, της Sarah Cane, του Μάριου Χατζηπροκοπίου, αλλά και άλλα που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί των κόμικ, στην έκθεση παρουσιάζεται μια νέα ερωτική εικονογραφία, έξω από στερεότυπα και συμβατικές προσεγγίσεις του ερωτικού στοιχείου.

Info: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Σεπτεμβρίου. 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

765363-92eqv.jpg

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) από τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά.

Ο Γιάννης και ο Μίλτος Μανάκια, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, θα διατρέξουν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας αλλά και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδοτούν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα.

Καλλιτέχνες: Γιάννης Μανάκια, Μίλτος Μανάκια
Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Φανή Τσατσάια
Βοηθός ερευνήτρια: Σύλια Φασιανού

Info:
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Διάρκεια έως: 31 Δεκεμβρίου 2023.

Έκθεση «60 χρόνια|60 στιγμές» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

736662-pcdu7.jpg

Μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου. Η εκθεσιακή αφήγηση ακολουθεί μια χρονογραμμή που ξεκινά από την αρχή αυτής της διαδρομής και διανύοντας 60 σταθμούς φτάνει στο σήμερα. Πάνω της υφαίνεται ένας σύνθετος ιστός που με προβολές και αναδρομές στον χρόνο διευρύνει κάθε φορά το κάδρο και συμπλέκει το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δυναμικό.
Εμβληματικές εκθέσεις που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, σημαντικές ανασκαφές που άλλαξαν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μακεδονίας, τυχαία ευρήματα που έγραψαν ιστορία, δωρεές συλλεκτών και παραδόσεις πολιτών που πλούτισαν τις συλλογές του μουσείου, εκθέσεις σε περιοδεία και εκτός συνόρων, καινοτόμα εργαλεία στην προστασία, τη συντήρηση και την αρχαιομετρική έρευνα, επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς, πειραματικά εργαστήρια, συναντήσεις επιστημονικού διαλόγου, σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις, εμπειρίες διάχυτης νοημοσύνης, διαδικτυακές δράσεις, και πολλά άλλα, που όλα μαζί συνθέτουν τον κόσμο ενός σύγχρονου μουσείου, ενός μουσείου για όλους.

Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Καθημερινά: 08:00 - 20:00. Διάρκεια: έως 31 Οκτωβρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Project Ship of tolerance στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ship-of-tolerance-2-orhhm-lxhs5-d4pez.jpg

Ένα τεράστιο, ξύλινο πλοίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμο να… «σαλπάρει», έχοντας για πανιά του τις ζωγραφιές και τις φωνές παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Το διεθνές project με τίτλο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο λιμάνι της πόλης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό.

To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Info:
Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση προβλέπεται να είναι διαθέσιμη προς το κοινό μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Μουσική εκδήλωση «Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια αποκάλυψη» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

805151.jpg

Ο Γιώργος Μουλουδάκης, η Σοφία Χιλλ και το Studio 19st παρουσιάζουν την παράσταση πολυμέσων με τίτλο «Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια αποκάλυψη» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Με εκκίνηση την Αποκάλυψη του Ιωάννη και με ψηφιακές μεταλλάξεις πορτραίτων Φαγιούμ, ψηλαφεί το ψυχικό τραύμα της εξακολουθητικά επικείμενης μες στους αιώνες καταστροφής, που στις μέρες μας βαφτίζεται κλιματική κρίση.

Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,  Λεωφ. Στρατού 2. Κυριακή 20 & Δευτέρα 21 Αυγούστου στις 21:15.

Enjoy the new week!