fbpixel

Search icon
Search
Art in islands: Οι κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις στα ελληνικά νησιά
ARTS & CULTURE

Art in islands: Οι κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις στα ελληνικά νησιά

Οι πρωτοβουλίες που θα μας συστήσουν μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών


Ο τόπος που συνεχίζει να γεννά πολιτισμό, ακόμη και αν παραμένει αντιμέτωπος με τις πιο δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες. Η χώρα μας αποκαλύπτει ξανά τα πολύτιμα μυστικά της Τέχνης, χαρίζοντάς μας για ακόμη ένα καλοκαίρι την ξεχωριστή ευκαιρία να μυηθούμε σε ένα σύμπαν, γεμάτο με εμπνευσμένες δημιουργίες. Οι νησιωτικοί προορισμοί βρίσκονται στη σφαίρα του εθνικού, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί τους πολιτιστικούς τους χώρους και να έρθει σε επαφή με μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Οι δημιουργικές αυτές πρωτοβουλίες προβλέπεται να κατακτήσουν τον δικό τους χώρο στην καρδιά των φιλότεχνων, και όχι μόνο, επισκεπτών, προσφέροντάς τους χρόνο και χώρο για εξερεύνηση, παρατήρηση και φυσικά διασκέδαση.

Ας δούμε μαζί τις 5 εκθέσεις στα ελληνικά νησιά, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε φέτος...

«Ύδρα, μία Ποιητική Πραγματικότητα…» της Natacha Best στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

idra.jpg

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας προβάλλει πάντοτε το έργο σημαντικών ξένων καλλιτεχνών που κατοικούν στην Ύδρα. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενεί το φετινό καλοκαίρι, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, μία εξαίρετη καλλιτέχνιδα, την Natacha Best, η οποία μέσω των υπέροχων έργων της, μας παρουσιάζει την Ύδρα του φωτός και των χρωμάτων.

Η Natacha έχει εκθέσει για πάνω από σαράντα χρόνια στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Η εξαίρετη και ιδιαίτερη δουλειά της φιλοξενείται στα σπίτια πολλών συλλεκτών και φιλότεχνων. Το 2003 άρχισε να λειτουργεί κάθε καλοκαίρι τη δική της γκαλερί στην Ύδρα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη δουλειά και άλλων καλλιτεχνών. Από το 2006, είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Verena στην Ύδρα.

Info: Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, Μιαούλη 454. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 9:00-16:00 & 19:30-21:30. Διάρκεια: έως 30 Ιουνίου. 

Έκθεση "Good luck" της Εριέττας Βορδώνη στην Άνδρο

erietta-vordoni-good-luck-ekthesi-tis-gnostis-zografoy-kai-glyptrias-stin-andro.jpg

Στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου Aneroussa στο Μπατσί της Άνδρου, η ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη, μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε σ’ έναν ονειρικό κόσμο, όπου με τις συνθέσεις της παρακάμπτει το σκοτάδι και την ασχήμια, ξοδεύει απλόχερα φως και χρώματα, ισορροπημένα κι εναρμονισμένα, τα παντρεύει με θετικές σκέψεις, θετική ενέργεια, μνήμες και συναισθήματα, για να νοηματοδοτήσει και να πυκνώσει στον απροσδιόριστο χώρο-χρόνο μεταφορικές και συμβολικές συνδηλώσεις. Με αναφορές στην επικούρεια φιλοσοφία, με αυθόρμητη οραματική έκφραση, γέννημα εσωτερικής πάλης και στοχασμού πάνω στις ποιότητες της ψυχής και του πνεύματος. Η Εριέττα Βορδώνη συλλαμβάνει την ουσία της ζωής και δημιουργεί αυτόνομα, συνοπτικά σύμπαντα απρόβλεπτων επεισοδίων κι ανεπανάληπτων μαγικών συμπτώσεων. Σαν αποτέλεσμα προκύπτουν ποικίλα ζωγραφικά σύνολα κυρίως μεγάλων διαστάσεων πάνω σε πολυεπίπεδες διάφανες επιφάνειες plexiglass, με δύναμη υποβολής, με τη λυτρωτική επίδραση χαράς, αισιοδοξίας κι ευδαιμονίας. Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Αναγνωστόπουλος / Δημήτρης Πρωτοπαπάς.

Info: Aneroussa Beach Hotel (στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου), Μπατσί, Άνδρος. Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. Διάρκεια: έως 24 Σεπτεμβρίου.

«Λανθάνουσα μνήμη ή διαρρεύσας χρόνος» του Νίκου Βαβάτση στην Πάτμο 

vavatsisphoto-1024x676.webp

«Αυτό που με εμπνέει είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Το ανθρώπινο πρόσωπο και η πληθώρα των εκφράσεών του ως καταγραφή συναισθημάτων. Έχοντας μια έντονη τάση για αφαίρεση και μέσα από επικαλυπτόμενες πινελιές, προσπαθώ να αναδείξω την πεπερασμένη μας ύπαρξη», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Ο ζωγράφος Νίκος Βαβάτσης μοιράζεται μαζί μας το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης με μια νέα έκθεση με τίτλο «Λανθάνουσα μνήμη ή διαρρεύσας χρόνος» στο νησί της Πάτμου.

Info: Kapopoulos Fine Arts, κεντρική πλατεία στη χώρα της Πάτμου. Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Ιουλίου από τις 20:30 έως  01:00. Διάρκεια: έως 23 Ιουλίου. 

Oπτικοακουστική εγκατάσταση – performance «Θαλασσογραφία σε κήπο» στη Δήλο

ahmed-saleh2.jpg
Ahmed Saleh


Ο πολιτιστικός οργανισμός Between the Seas και η επιμελήτρια Ακτίνα Σταθάκη προσκαλούν την Ελληνίδα εικαστικό, Κατερίνα Καρατζαφέρη, και τον Αιγύπτιο συνθέτη και μουσικό, Ahmed Saleh, να συνεργαστούν για πρώτη φορά σε µια µουσική και εικαστική σύµπραξη, με τίτλο «Θαλασσογραφία σε Κήπο», που χαρακτηρίζεται τόσο από τις κοινές οικολογικές ανησυχίες τους, όσο και από τις ετερόκλητες πολιτισμικές καταβολές τους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την συνδιαλλαγή δύο διαφορετικών πολιτισμικών αφηγημάτων για την προστασία και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτά παρουσιάζονται στη γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Καρατζαφέρη, που εμπνέεται από την ιαπωνική παράδοση Komomaki του 5ου αιώνα – και την ελληνική παραδοσιακή υφαντουργία· και παράλληλα, τη ζωντανή μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh, που έχει ως έναυσμα τις ακουστικές του μνήμες από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και τη δυστοπική προφητεία της βύθισης της σύγχρονης Αλεξάνδρειας, λόγω της ανερχόμενης στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής.

Info: Αρχαιολογικός χώρος Δήλου. Έναρξη: Δευτέρα 14 Ιουλίου. Διάρκεια: έως 15 Ιουλίου.  Ώρες λειτουργίας: Εικαστική και ηχητική εγκατάσταση: Όλες τις ώρες | Μουσική περφόρμανς: 18:30 (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)   *Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Grand Opening στη "Gallery Orlinski" στη Μύκονο 

mykonos.PNG


Η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα "Gallery Orlinski" άνοιξε ήδη τις πύλες της αυτό το καλοκαίρι στο κέντρο της Χώρας της Μυκόνου, από την Kapopoulos Fine Arts. Ο κορυφαίος διεθνής καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης Richard Orlinski εμπιστεύθηκε την δημιουργία της γκαλερί που είναι αφιερωμένη στο έργο του, και λειτουργεί στο πρότυπο των αντίστοιχων Galleries Orlinski που βρίσκονται σε μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου, όπως το Μαϊάμι, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Saint Tropez, την Courchevel 1850 στην Kapopoulos Fine Arts, με την οποία συνεργάζεται αποκλειστικά για την Ελλάδα. Η στη Μύκονο φιλοξενεί χαρακτηριστικά έργα με την υπογραφή του διεθνούς γλύπτη, με πρώτα τα περίφημα άγρια ζώα του. Γορίλες στο εντυπωσιακό μπλε του κοβαλτίου, λαμπερές αρκούδες, πολύχρωμοι δεινόσαυροι, εκτυφλωτικοί πάνθηρες και άλλα που μοιάζουν να το έσκασαν μόλις από το φυσικό τους περιβάλλον. Ο καλλιτέχνης δουλεύει με διάφορα υλικά και μέσα, δημιουργώντας κυρίως μονοχρωματικά τοτέμ, σε πέτρα, μάρμαρο, χρώμιο και γυαλισμένο μπρούντζο. Σε καθένα από αυτά τα γλυπτά η υφή και η αντίθεση των υλικών είναι μέρος της εργασίας, όπως και η ίδια η μορφή.

Info: Ματθαίου Ανδρόνικου 48, στο κεντρικό Ματογιάννι, Μύκονος. Grand Opening: 20 Ιουλίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή όλο το καλοκαίρι.

Κεντρική φωτογραφία: Gallery Orlinski By Kapopoulos Fine Arts