Δεν ξέρω πόσα λόγια χωρούν σε μια μόνο διαδικτυακή σελίδα για την Vivienne Westwood, ωστόσο θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο συνεπής γίνεται. Προκλητική, αμφιλεγόμενη για πολλούς και σίγουρα ανατρεπτική για άλλους, η Βρετανίδα σχεδιάστρια καθόρισε την punk αισθητική και αναδιαμόρφωσε τον χάρτη της μόδας - όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπροστά από την εποχή της κι εμπνευσμένη μέντορας για πολλούς νεότερους designers, η "punk Dame" όπως την αποκαλούσαν στη βιομηχανία έφυγε από τη ζωή εχθές το βράδυ, σε ηλικία 81 ετών.
Με μια λιτή αλλά περιεκτική ανακοίνωση στον λογαριασμό του οίκου στο Instagram η οικογένειά της έγραψε:
«Η Vivienne Westwood πέθανε σήμερα, ειρηνικά και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο Clapham, στο Νότιο Λονδίνο. Η Vivienne συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο. Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία που έφερε και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και θα συνεχιστούν και στο μέλλον», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
Επιπλέον, ο σύζυγός της και συνεργάτης της, Andreas Kronthaler, δήλωσε: «Θα συνεχίσω με τη Vivienne στην καρδιά μου. Δουλέψαμε μέχρι τέλους και μου έδωσε πολλά πράγματα να ασχοληθώ. Σε ευχαριστώ αγάπη μου».
Η Westwood έγινε γνωστή με τα στιλ punk και new wave κομμάτια της τη δεκαετία του 1970 και συνέχισε έκτοτε να ντύνει τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας. Ήταν επίσης διάσημη για τα edgy ανδρόγυνα σχέδιά της, τα μπλουζάκια με έντονα σλόγκαν και την «ασεβή» στάση της απέναντι σε κάθετι κατεστημένο. Υπήρξε από τους πρώτους σχεδιαστές που έφερε στις πασαρέλες της καίρια ζητήματα, όπως η περιβαλλοντική κρίση και το women empowerment.
Early Life
Η Westwood, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Vivienne Isabel Swire γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1941 στο Derbyshire και εργάστηκε ως δασκάλα δημοτικού, πριν δημιουργήσει ένα κατάστημα ρούχων Let It Rock στο King's Road στο Chelsea με τον τότε σύντροφό της - μάνατζερ συγκροτημάτων -Malcolm McLaren στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η μικρή boutique της υπήρξε στέκι πολλών από τα συγκροτήματα που έντυνε κατά καιρούς, ανάμεσά τους και οι Sex Pistols! Γεννημένη στο χωριό Tintwistle του Derbyshire το 1941, η οικογένειά της μετακόμισε στο Λονδίνο το 1957, όπου φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών για ένα 6μηνο.
Αυτοδίδακτη σχεδιάστρια, έμαθε πώς να φτιάχνει ρούχα ως έφηβη με πειραματισμούς πάνω σε πατρόν και σε μεταχειρισμένα κομμάτια, που έβρισκε στις αγορές, προκειμένου να κατανοήσει το κόψιμο και τη δημιουργία τους.
Σε βιογραφία της το 2014 είχε δηλώσει ότι, «Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη "υπακοή". Τίποτα δεν μου φαίνεται ενδιαφέρον, αν δεν έχει αυτό το στοιχείο!»
An Underground Tale
Η πρώτη επίδειξη της σχεδιάστριας έλαβε χώρα το 1981, για τη συλλογή «Pirates», και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την punk επαναστάτρια, καθώς την έκανε να ξεχωρίσει αμέσως στον κόσμο της μόδας. Ο κορσές της «Άγαλμα της Ελευθερίας» το 1987 ξεκίνησε από την ίδια ως τάση να φορά κάποιος τα εσώρουχα ως εξωτερικά ρούχα!
Ακόμα και όταν η αυτοκρατορία της Westwood εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων λιρών, η designer δεν έχασε ποτέ την ακτιβιστική της τάση. Το 1989 πόζαρε για το εξώφυλλο του περιοδικού «Tatler» ντυμένη ως Margaret Thatcher, με τίτλο που έγραφε: «Αυτή η γυναίκα ήταν κάποτε punk». Αργότερα δήλωσε στο «Dazed Digital» ότι «το κοστούμι που φορούσα το είχε παραγγείλει η Thatcher από την Aquascutum, αλλά το είχε ακυρώσει». Επιπλέον, η Vivienne έδειξε επίσης την επαναστατική της φύση όταν έλαβε το βραβείο OBE από τη βασίλισσα το 1992. Εμφανίστηκε χωρίς εσώρουχο - γεγονός που απέδειξε με μια περιστροφή της φούστας της για τους φωτογράφους.
Personal matters
Από τον πρώτο γάμο της, με τον Derek Westwood, η ίδια απέκτησε έναν γιο, τον Benjamin, ο οποίος γεννήθηκε το 1963 - ωστόσο το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια αργότερα. Η σχεδιάστρια πουλούσε κοσμήματα στο Λονδίνο, όταν γνώρισε τον φοιτητή Malcolm McLaren, ο οποίος έγινε συνοδοιπόρος της τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή. Απέκτησαν επίσης έναν γιο, τον Joseph Corré, μετέπειτα συνιδρυτή του brand εσωρούχων Agent Provocateur. Το ζευγάρι χώρισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η Westwood άρχισε σιγά-σιγά να χαράζει το δικό της μονοπάτι στον χώρο της μόδας. Τέλος, τον τρίτο σύζυγό της, Andreas Kronthaler, τον γνώρισε στη Βιέννη, παντρεύτηκαν το 1993 και έμειναν μαζί μέχρι και το τέλος!
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το Vivienne Foundation, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τη Westwood, τους γιους και την εγγονή της στα τέλη του 2022, θα ξεκινήσει επίσημα το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, «θα τιμήσει, θα προστατεύσει και θα συνεχίσει την κληρονομιά της ζωής, του σχεδιασμού και του ακτιβισμού της Vivienne.»