fbpixel

Search icon
Search
Travel no go: Τι δεν πρέπει ποτέ να πίνετε στο αεροπλάνο
HEALTH

Travel no go: Τι δεν πρέπει ποτέ να πίνετε στο αεροπλάνο

Η προετοιμασία και η ενυδάτωση πριν την πτήση (και όχι κατά τη διάρκεια) είναι το μυστικό!


Έχετε κάνει κράτηση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές και το μόνο που απομένει είναι να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο; Έχετε πακετάρει τα καλοκαιρινά σας σύνολα και η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι έτοιμη και στόχος σας είναι να βγείτε από το αεροπλάνο με μια υπέροχη ενυδατωμένη λάμψη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό ενώ ταξιδεύετε πάνω από τα σύννεφα. Σωστά;

Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα ζητήσετε από τους αεροσυνοδούς ένα ποτήρι νερό. Σύμφωνα με έναν insider, το προσωπικό που εργάζεται στις πτήσεις αποφεύγει εντελώς να πίνει νερό, καφέ και τσάι για έναν πολύ κατανοητό λόγο.

tom-barrett-m0awnxnlamw-unsplash.jpg

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση ενός αεροσυνοδού στο Business Insider: "εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιρειών δεν πίνουν ζεστό νερό στο αεροπλάνο, που αυτό περιλαμβάνουν ο καφές και το τσάι. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019, 1 στα 8 αεροπλάνα δεν τηρεί τα πρότυπα του οργανισμού για την ασφάλεια του νερού.  

Το νερό στο αεροσκάφος ρυθμίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος για να διασφαλιστεί ασφαλές πόσιμο νερό στο αεροσκάφος. Η Ένωση Αεροσυνοδών CWA πίεσε για τη ρύθμιση αυτή πριν από 15 χρόνια. Ο κανονισμός παρέχει ευρεία διακριτική ευχέρεια στις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουν το νερό και να ξεπλένουν τις δεξαμενές. Η AFA δεν πιστεύει ότι ο κανονισμός αυτός προχωράει αρκετά μακριά ή ότι επιβάλλεται επαρκώς. Επιπλέον, μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε βακτήρια σε "υψηλό ποσοστό" του νερού που σερβίρεται στα αεροπλάνα.

Έτσι, στο μέλλον, προτιμήστε να αγοράζετε το ζεστό σας ρόφημα στο αεροδρόμιο πριν την επιβίβαση και όχι να περιμένετε μέχρι να βρεθείτε στο αεροπλάνο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε κάποια extra tips που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα όταν ταξιδεύετε!
shutterstock-1659767848.jpg

1. Πίνετε περισσότερο νερό

Η ενυδάτωση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε σας ταλαιπωρεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.  Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ροφήματα (και τα διουρητικά), όπως ο καφές και τα αναψυκτικά. Θα πρέπει να πίνετε ένα μπουκάλι νερό για κάθε ώρα που βρίσκεστε στον αέρα - τα αυξημένα διαλείμματα στο μπάνιο θα σας προσφέρουν μια επιπλέον ευκαιρία να τεντώσετε τα πόδια σας.

2. Πείτε «όχι» στο αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί διπλή «απειλή» για την ευεξία στο αεροπλάνο. Όχι μόνο δυσχεραίνει την απορρόφηση οξυγόνου από τα κύτταρα, γεγονός που θα επιδεινώσει τα συμπτώματα του υψομέτρου, αλλά αφυδατώνει επίσης ταχύτερα τον οργανισμό σας. Έτσι, αν αισθάνεστε αγχωμένοι για την πτήση, επιλέξτε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη αντί για ένα δυνατό ποτό.

slider-1-how-to-execute-the-in-flight-mask.jpeg
Image source: Into The Gloss

3. Ενυδατωθείτε

Η χαμηλή υγρασία στα αεροπλάνα μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα. Ενώ η υγρασία σε εσωτερικούς χώρους κυμαίνεται από 30 έως 65%, η υγρασία μέσα σε μια καμπίνα αεροπλάνου είναι μόνο 10 έως 20%. Ως αποτέλεσμα, εσείς και το σώμα σας θα αισθανθείτε καλύτερα αν έχετε πάρει μαζί μια καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα και οφθαλμικές σταγόνες όπως αλατούχο διάλυμα - ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής.

4. Προετοιμάστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η μπουκωμένη μύτη σε μια πτήση δεν είναι αποτέλεσμα της κακής ποιότητας του αέρα ή του ανακυκλωμένου αέρα - είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε έναν συνδυασμό υπερβολικών μικροβίων και της μειωμένης ικανότητας του σώματός σας να τα αντιμετωπίσει. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αγγίξει αυτό που αγγίζετε εσείς και όλοι αναπνέουν - μερικές φορές φτερνίζονται - στον ίδιο περιορισμένο χώρο για πολλές ώρες. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας μαντηλάκια μιας χρήσης, αλλά η καλύτερη άμυνά σας είναι να ξεκουράζεστε και να παραμένετε ενυδατωμένοι.

5. Λυγίστε τις γάμπες σας

Η ακινησία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της φλεβικής θρόμβωσης (DVT), που μερικές φορές αποκαλείται «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» στα ταξιδιωτικό λεξικό. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η πτήση αυξάνει επιστημονικά τον κίνδυνο DVT, αλλά η παρατεταμένη (πάνω από τέσσερις ώρες) ακινησία είναι ανθυγιεινή σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Ωστόσο, αρκεί να συσπάσετε τους μυς της γάμπας σας - για παράδειγμα, χτυπώντας τα πόδια σας, κάτι που κινεί επίσης τις κνήμες, τους μηρούς και τις αρθρώσεις του ισχίου - για να αρχίσει να ρέει το αίμα. Το περπάτημα προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου ή η χρήση της τουαλέτας είναι επίσης εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε τη ροή του αίματός σας.

joakim-honkasalo-ztocscxbqmi-unsplash.jpg

6. Κοιμηθείτε κοντά στο παράθυρο

Αν και δεν πρέπει να στηρίζεστε στον ύπνο στο αεροπλάνο για να ξεκουραστείτε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε jet lag. Αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε, επιλέξτε μια θέση στο παράθυρο. Όχι μόνο θα έχετε τον έλεγχο της σκίασης του παραθύρου και του ηλιακού φωτός, αλλά θα είστε και πιο απομονωμένοι.

7. Αναπνεύστε

Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές όταν τακτοποιηθείτε στο κάθισμά σας. Όχι μόνο οι τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού θα σας βοηθήσουν αν είστε αγχωμένοι ή νευρικοί για την πτήση, αλλά τον να βρείτε τον ρυθμό της αναπνοής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε σε ένα νέο υψόμετρο.

Happy traveling!