fbpixel

Search icon
Search
Καταστρέφει το νερό της βρύσης τα μαλλιά σας;
HAIR & NAILS

Καταστρέφει το νερό της βρύσης τα μαλλιά σας;

Γιατί πρέπει να το σκεφτείτε ξανά πριν μπείτε κάτω από το ντουζ


Η διατήρηση της λάμψης και της υγείας των μαλλιών μας γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Γνωρίζουμε ήδη σκληρό νερό, η ρύπανση, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η διατροφή συμβάλλουν ουσιαστικά στην τριχόπτωση. Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στο άμεσο περιβάλλον μας, έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να προσέξουμε την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούμε για τα μαλλιά μας.

Οι επιπτώσεις του σκληρού νερού (ή αλλιώς αυτού της βρύσης) στα μαλλιά μας μπορεί να είναι μόνιμες. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι γεμάτο με χλώριο, μεταλλικά άλατα, ασβέστιο και μια πληθώρα σωματιδίων σκόνης και άμμου. Ενώ γενικά λοιπόν συνιστάται να αποφεύγετε το σκληρό νερό για το λούσιμο των μαλλιών, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να πούμε είναι αναπόφευκτο.

Γι' αυτό παρακάτω, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε το πώς το νερό της βρύσης επηρεάζει τα μαλλιά σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση! 

Τι κάνει το σκληρό νερό στα μαλλιά;

shutterstock-131752451.jpg

Είναι γεμάτο με «ακαθαρσίες» όπως άμμος, υπολείμματα μετάλλων, βρωμιά και πολλά ακόμα - γεγονός που δυσκολεύει τον αφρισμό με σαμπουάν και σαπούνια. Το ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3) και το θειικό μαγνήσιο (MgSO4) είναι δύο τύποι αλάτων που κάνουν το νερό ιδιαίτερα σκληρό. Προκειμένου να απαλλαγεί από τα άλατα και τη βρωμιά, το σκληρό νερό υφίσταται επεξεργασία με χλώριο και άλλα χημικά απολυμαντικά για να καταστεί κατάλληλο για χρήση. Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από αυτά τα μεταλλικά άλατα, αφού έχει επιπλέον υπολείμματα χλωρίου και φθορίου.

    Όταν αυτό το επεξεργασμένο νερό συνδυάζεται με σαμπουάν, τα μέταλλα που υπάρχουν σε αυτό ενώνονται με το σαπούνι και σχηματίζουν ένα αλάτι. Αυτό το αλάτι αφήνει ένα υπόλειμμα στο τριχωτό της κεφαλής και στις ρίζες των μαλλιών, θέτοντας σε κίνδυνο την πορώδη ποιότητα του δέρματός σας. Το στρώμα που δημιουργείται στην επιφάνεια της τρίχας από αυτό το υπόλειμμα εμποδίζει την υγρασία να διεισδύσει στο τριχωτό της κεφαλής, καθιστώντας το ανθυγιεινό αλλά και επιρρεπές στο σπάσιμο των μαλλιών.

    Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την τριχόπτωση από το σκληρό νερό;

    Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε πόσο σκληρό είναι το νερό και αν η τρέχουσα ποιότητά του είναι μόνιμη. Μερικές φορές, μπορεί να έχει αυξημένα επίπεδα διττανθρακικών αλάτων. Αυτό μπορεί να κάνει το νερό που τρέχει στις βρύσες σας σκληρό, αλλά σε προσωρινή βάση, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με το βράσιμό του. Διαφορετικά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο ντουζ σας ή ένα νέο σύστημα φιλτραρίσματος νερού στην κύρια δεξαμενή σας. Αυτό όχι μόνο θα προστατεύσει τα μαλλιά σας από το σπάσιμο, αλλά θα συμβάλει και στην καλύτερη ποιότητα του δέρματος και των δοντιών σας.

    Θυμηθείτε ότι ο κύριος «ένοχος» για τα προβλήματα των μαλλιών είναι η συσσώρευση μετάλλων που δημιουργείται όταν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν διαύγασης (έχουν χαμηλό {pH 3-4}), μία φορά την εβδομάδα για να απαλλάξετε τα μαλλιά σας από τη συσσώρευση ορυκτών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια ειδική μάσκα επαναφοράς της τρίχας.

    shutterstock-437665963.jpg

    Γιατί το νερό της βρύσης δεν είναι υγιεινό για τα μαλλιά;

    Τα βαρέα μέταλλα από τις βρύσες μπορούν να εκτοξεύονται στο νερό σας «αθόρυβα» και να το καθιστούν επικίνδυνο για τα μαλλιά και τη συνολική υγεία σας. Αυτά τα βαρέα μέταλλα είναι ικανά να δρουν ως βιοκαταλύτες και να αλλοιώνουν τα μαλλιά σας σε κυτταρικό επίπεδο. Η αυξημένη ποσότητα φθοριούχου νατρίου και ασβέστη που υπάρχει στο νερό μπορεί να κάνει το τριχωτό της κεφαλής σας να φλεγμαίνει και να είναι πιο επιρρεπές στην απολέπιση. Η ξηρότητα συνδέεται επίσης με την παρουσία βαρέων μετάλλων, φθοριούχων ουσιών και αλάτων ασβέστη. Αυτές οι ακαθαρσίες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της μικροσκοπικοποίησης της τρίχας, η οποία καθορίζει την ηλικία της και μετέπειτα προκαλεί έντονη τριχόπτωση.

    Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει η συσσώρευση υπερβολικού χαλκού στις ίνες των μαλλιών;

    Εάν η βρύση σας είναι κατασκευασμένη από χαλκό και δεν έχει συντηρηθεί καλά, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα χαλκού στο νερό. Η συσσώρευση αυτού στις ίνες των μαλλιών έχει συσχετιστεί με την αργή ανάπτυξή τους, την καταστροφή τους και τις χρωματικές αλλαγές στις τρίχες. Ο χαλκός μπορεί να δράσει τόσο ως αντιοξειδωτικό όσο και ως προ-οξειδωτικό. Σε ελεγχόμενη ποσότητα μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά η περίσσεια μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα.

    shutterstock-534960631.jpg

    Πώς προστατεύω τα μαλλιά μου από το χλώριο του νερού της βρύσης;

    Το σκληρό νερό έχει συχνά αυξημένο επίπεδο χλωρίου που προστίθεται σε αυτό για την επεξεργασία άλλων ακαθαρσιών. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από αυτό είναι να χρησιμοποιείτε φρέσκο ή φιλτραρισμένο νερό. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό, αν είναι δυνατόν. Δεδομένου ότι το νερό της βρύσης είναι γνωστό ότι ξηραίνει τα μαλλιά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των leave-in conditioners, των ενυδατικών μασκών και των σαμπουάν χωρίς χημικά, για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιά.