Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι το Παρίσι για να δείτε τα έργα του Pablo Picasso. Χιλιάδες από τις δημιουργίες του Ισπανού καλλιτέχνη είναι πλέον προσβάσιμες από οπουδήποτε με σύνδεση στο ίντερνετ, χάρη σε ένα νέο διαδικτυακό αρχείο που επιμελήθηκε το Μουσείο Πικάσο. Έχει ψηφιοποιήσει χιλιάδες έργα τέχνης, δοκίμια, ποιήματα, συνεντεύξεις και άλλα αναμνηστικά του σπουδαίου καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που δεν έχει δει ποτέ το κοινό πριν.
Αργότερα φέτος, το μουσείο σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο κέντρο μελέτης, το οποίο θα βοηθήσει τους ερευνητές και τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, το προσωπικό άρχισε να ψηφιοποιεί τις συλλογές του μουσείου πέρυσι, ξεκινώντας με περίπου 19.000 φωτογραφίες, αναφέρει το Radio France Internationale. Το μουσείο ελπίζει τελικά να ψηφιοποιήσει και να ανεβάσει επιπλέον 200.000 έγγραφα.
Η νέα πύλη επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν έργα τέχνης σε διάφορες κατηγορίες: φωτογραφίες, οπτικοακουστικά, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, 3D αντικείμενα, σχέδια, εκτυπώσεις, βιβλία, αρχεία και έγγραφα. Τα διαδικτυακά αρχεία έκαναν το ντεμπούτο τους παράλληλα με την έκθεση του μουσείου «Picasso: Consuming Images», η οποία άνοιξε νωρίτερα αυτό το μήνα. Η έκθεση εξερευνά τις πολλές πηγές έμπνευσης του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένων έργων του Rembrandt και του Henri Matisse, μαζί με καθημερινά αντικείμενα όπως περιοδικά, κόμικς και καρτ ποστάλ.
«Ο Πικάσο μεγάλωσε με μια πληθώρα νέων εικόνων και έργων που πήγε να δει αυτοπροσώπως στα μουσεία του Παρισιού», λέει η ιστορικός τέχνης Cécile Godefroy, επιμελήτρια της νέας έκθεσης, στο Agence France-Presse. Ως εκ τούτου, τα έργα τέχνης του Πικάσο «προέρχονται από ένα σύνθετο αμάλγαμα εικόνων πηγής», αναφέρει το μουσείο σε δήλωσή του. Η έκθεση διερευνά αυτές τις επιρροές μέσα από το πρίσμα τεσσάρων θεμάτων στα οποία επέστρεψε ο Πικάσο καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας: του ήρωα, του Μινώταυρου, του ηδονοβλεψία και του σωματοφύλακα.
Ιδρυτής του κινήματος του κυβισμού
Ο Πικάσο γεννήθηκε το 1881 στην Ισπανία, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανάπτυξη του κυβισμού δίπλα στον Γάλλο ζωγράφο Georges Braque. Το κίνημα σηματοδότησε την απόρριψη των ευρωπαϊκών συμβάσεων, εστιάζοντας στη δισδιάστατη και αφηρημένη εικόνα. «Οι κυβιστές ζωγράφοι απέρριψαν την κληρονομημένη ιδέα ότι η τέχνη πρέπει να αντιγράφει τη φύση ή ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να υιοθετούν τις παραδοσιακές τεχνικές της προοπτικής, της μοντελοποίησης και της συντόμευσης», σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. «Μείωσαν και έσπασαν αντικείμενα σε γεωμετρικές μορφές και στη συνέχεια τα επανευθυγράμμισαν μέσα σε ένα ρηχό, ανάγλυφο χώρο. Χρησιμοποίησαν επίσης πολλαπλά ή αντίθετα πλεονεκτικά σημεία».
Το περασμένο έτος σηματοδότησε την 50ή επέτειο του θανάτου του Πικάσο το 1973. Πολλά ιδρύματα - όπως το Kunstmuseum Pablo Picasso Münster στη Γερμανία, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Museo Picasso στην Ισπανία - διοργάνωσαν εκθέσεις γύρω από τον σπουδαίο Ισπανό ζωγράφο.
Για να δείτε τα έργα του κουρυφαίου ζωγράφου πατήστε εδώ.