Πριν από μερικά χρόνια, το δανέζικο brand με κουζίνες και αξεσουάρ σπιτιού Vipp δημιούργησε ένα πρωτότυπο καταφύγιο plug-and-play σε μια δασική έκταση στη Σουηδία για να εισαγάγει τους πελάτες του στις ιδιότητες των προϊόντων του. Έγινε μάλιστα τόσο δημοφιλές που το brand Vipp αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά μονοκατοικιών «ξενοδοχείων», φαινομενικά για να επιτρέψουν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις απολαύσεις των πολυτελών κουζινών τους πριν κάνουν την επένδυση και προχωρήσουν σε κάποια αγορά. «Εμπνευστήκαμε από την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου πάντα δοκιμάζετε πριν επιλέξετε το τελικό μοντέλο», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Vipp, Kasper Egelund. Αλλά, προσθέτει, ότι πρόκειται επίσης για «μια προσφορά στους ανθρώπους να δοκιμάσουν μια εξαιρετική εμπειρία» με εξαιρετικό σχεδιασμό.
Το πρώτο ξενοδοχείο «Vipp» άνοιξε το 2017 σε μια σοφίτα 400 τ.μ. πάνω από την έδρα της Κοπεγχάγης της εταιρίας, με εσωτερικούς χώρους σχεδιασμένους από τον David Thulstrup, τον δανό interior designer που ήταν γνωστός για τη δουλειά του στο εστιατόριο Noma του René Redzepi. «Η δουλειά που έκανε ο David στον Vipp Loft ήταν εξαιρετική», λέει ο Egelund. «Aντιλήφθηκε πλήρως το όραμά μας για το ξενοδοχείο και είχε την ικανότητα να το ξεδιπλώσει».
Γι 'αυτό και το Vipp τον εμπιστεύτηκε και στο επόμενο έργο του, το Vipp Chimney House. Η αποστολή αυτή τη φορά ήταν η αποκατάσταση ενός πλήρους αντλιοστασίου του 1902, με τη δική του καμινάδα ύψους 35 μ., κοντά στο λιμάνι στο βόρειο τμήμα της Κοπεγχάγης. Για να μετατρέψει το κτίριο σε κατοικία δύο υπνοδωματίων, ο Thulstrup και η ομάδα του πρόσθεσαν έναν δεύτερο όροφο κι έβαλαν ένα μονολιθικό κιβώτιο από σκυρόδεμα στο πλαίσιο του παλαιού πλαισίου από τούβλα ανοίγοντας το κτίριο με μεγάλα παράθυρα μέσα από τις αρχικές καμάρες, ώστε να μπορεί να «διαβάζεται το κτίριο από το εσωτερικό προς το εξωτερικό και αντίστροφα», εξηγεί ο Thulstrup.
Μέσα σε αυτά, τα διάφορα υλικά, χρώματα κι έπιπλα επιλέχθηκαν και σχεδιάστηκαν για να συμπληρώσουν τα προϊόντα της Vipp -συγκεκριμένα την ολόμαυρη κουζίνα με επικάλυψη από γραφίτη. Συνολικά, το Chimney House έχει τα χαρακτηριστικά ενός σπιτιού από το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να φύγει κανείς.
Αυτό που κάνει αυτό το έργο να ξεχωρίζει είναι η ριζική ανακαίνιση που έχει μεταμορφώσει ένα κτίριο που μνημονεύθηκε σαν ερειπωμένη κληρονομιά σε ένα υπόδειγμα σύγχρονου μοντέλου ζωής, χάρη στην τολμηρή αρχιτεκτονική παρέμβαση του SDT. Αυτό αφορούσε τα πάντα, από τον όγκο του κτιρίου και την εσωτερική διαμόρφωση, μέχρι τις παραμικρές λεπτομέρειες, όπως ειδικές χειρολαβές και προσαρμοσμένα σχεδιασμένα, μοναδικά κομμάτια επίπλων, όπως και τη σχολαστική αποκατάσταση της μνημειακής καμινάδας.
Η πιο δραματική χειρονομία της ανακαίνισης είναι αναμφισβήτητα η εισαγωγή ενός νέου ανώτερου επιπέδου. Δημιουργήθηκε με την εξώθηση της κεκλιμένης οροφής του αρχικού κτιρίου, ενώ ο νέος όγκος ενσωματώνεται αρμονικά στην αναπαλαιωμένη δομή από τούβλο και ωστόσο ξεχωρίζει στη μαύρη επένδυση από χάλυβα, ξεκινώντας έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος που αναδεικνύει το interior design.
Ο μαύρος χάλυβας χρησιμοποιείται επίσης για το πιο δραματικό στοιχείο μέσα στο σπίτι, δηλαδή η σκάλα σχήματος U που χωρίζει το ανοιχτό ισόγειο σε τραπεζαρία και ζώνη διαβίωσης καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως κουφώματα και πόρτες. Κάτι που αντικατοπτρίζει την αισθητική του ματ μαύρου σύμπαντος του Vipp, και κυρίως της κομψής, ολοκαίνουριας κουζίνας υψηλού επιπέδου που φυσικά δε μπορούσε να λείψει από το Chimney House.
Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες
Φωτογραφίες: Hampus Berndtson