Σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας, έστω και μια φορά να ανοίγει το ψυγείο ή το ντουλάπι και να σκέφτεται τι να τσιμπήσει ακόμα. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ αν όντως πεινάτε και θέλετε να δημιουργηθεί ένα αίσθημα κορεσμού ή αν πρόκειται περισσότερο για συναισθηματική πείνα; Πολύ συχνά, ακούμε τους διατροφολόγους να τονίζουν πως είναι ωφέλιμο να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα, ώστε να εφοδιαζόμαστε με την απαραίτητη ενέργεια και να αποφύγουμε τις έντονες λιγούρες. Ναι μεν η αξία του προγράμματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά τι γίνεται όταν το φαγητό αντί να το τρώμε εμείς μας τρώει αυτό; Αυτή είναι και η λεγόμενη συναισθηματική πείνα που προαναφέρθηκε!
Συναισθηματική πείνα
Γίνεται κάποιος να τρώει είτε από χαρά, είτε από λύπη, είτε λόγω άγχους, χωρίς να πεινάει στην πραγματικότητα; Αυτό χαρακτηρίζεται ως συναισθηματική πείνα και κατά τη διάρκεια αυτής μπορεί να παρατηρηθεί συχνά και υπερκατανάλωση φαγητού.
Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε αν πεινάτε πραγματικά ή αν όχι;
Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πότε τρώτε συναισθηματικά:
- Όταν περνάτε μια αγχωτική περίοδο και θέλετε να φάτε κάτι.
- Μην ξεχνάτε πως η αληθινή πείνα δεν επηρεάζεται από καταστάσεις, όπως ένας τσακωμός ή μια άσχημη μέρα στον εργασιακό σου χώρο.
- Η ανάγκη για τροφή έρχεται περίπου κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, οπότε δημιουργείται σχετικά αργά.
Ένα βασικό στοιχείο της συναισθηματικής πείνας είναι η επιθυμία κατανάλωσης ενός πολύ συγκεκριμένου τροφίμου, το οποίο στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό. Σε περίπτωση που δεν το φάτε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μπαίνεις ξανά και ξανά στην κουζίνα σου καταναλώνοντας άλλες τροφές, μέχρι να καταλήξετε σε αυτήν που επιθυμούσατε εξ αρχής.
Οι άνθρωποι οι οποίοι συνήθως ενδίδουν στην συναισθηματική πείνα μετά από μια δύσκολη μέρα ή ένα δύσκολο συμβάν, τείνουν να νιώθουν ενοχή, ντροπή και να είναι αναστατωμένοι με το επεισόδιο υπερφαγίας. Όλοι μπορεί να φάμε λίγο παραπάνω και μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, ειδικά σε γιορτές ή σε κάποια τραπέζια. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι υποκύπτουμε σε επεισόδια υπερφαγίας και συναισθηματικής πείνας. Είναι βασικό να μην μπερδεύουμε ένα περιστατικό υπερκατανάλωσης τροφής με την συναισθηματική υπερφαγία.
Τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να μην «πέσετε» ξανά στην παγίδα;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μικρά και συχνά γεύματα. Μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και να μειώσουν τα επίπεδα υπερφαγίας. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως όταν το στομάχι σας γουργουρίζει, τότε έχουν περάσει αρκετές ώρες κατά τις οποίες έχετε μείνει νηστικοί. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, οι οποίες απλά θα καλύψουν εκείνη την ώρα την πείνα σας, χωρίς ωστόσο να είναι θρεπτικές.
Κλείνοντας, καλό θα είναι να κάνετε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό σας, που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το είδος της πείνας σας. Αυτές είναι:
- Τρώω περισσότερο όταν βρίσκομαι σε φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση;
- Συνεχίζω να τρώω ακόμα και μετά από ένα γεύμα που με έχει χορτάσει;
- Όταν τρώω νιώθω να ηρεμώ;
- Τρώω για να επιβραβεύσω τον εαυτό μου;
- Για ποιο λόγο θέλω να φάω τώρα; Πεινάω;
- Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού και ορθού τρόπου ζωής και στη διαμόρφωση μιας καλύτερης διατροφικής συμπεριφοράς.