Το διαμέρισμα του Le Corbusier στο Παρίσι, όπου έζησε απο το 1934 εώς το 1965, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό αφού πρώτα ανακατασκευάστηκε. Το refresh του χώρου πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του Le Corbusier Foundation που τώρα επιτρέπει στο κοινό να βιώσει την εμπειρία του να επισκεφθεί το προσωπικό studio του κορυφαίου αρχιτέκτονα και να δει από κοντά προσωπικά αντικείμενά του, καθώς και τις κατασκευαστικές λύσεις που πραγματοποίησε για την κατοικία του, σε συνεργασία με την ξαδέρφη και συνάδελφο Pierre Jeanneret.
Όσον αφορά στoν σχεδιασμό του διαμερίσματος στο κτίριο Immeuble Molitorat στην οδό 24 rue Nungesser et Coli, που βρίσκεται έξω από το Παρίσι, κοντά στην Boulogne, ο Le Corbusier ουσιαστικά ένωσε τον 7ο και τον 8ο όροφο για δική του χρήση, ενώ σχεδίασε και έναν κήπο στο rooftop. Δημιούργησε ένα ιδανικό, οικογενειακό περιβάλλον για τον εαυτό του, την σύζυγό του Yvonne Gallis, την οποία γνώρισε το 1922, όπως επίσης για την οικονόμο του και τον σκύλο του Pinceau. Ήθελε τον κατάλληλο χώρο για να ζωγραφίζει, να γράφει και θα ήταν γενικά δημιουργικός. Μετακόμισαν όλοι στο διαμέρισμα το 1934, η Yvonne μέχρι το θάνατό της το 1957 και ο Le Corbusier μέχρι το 1965, όταν έφυγε κι ο ίδιος από τη ζωή.
Σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές θεωρίες, το οικοδόμημα έχει πολλές ανέσεις και θεωρείται προοδευτικό για τα χρόνια που κατασκευάστηκε, με διπλά εφαρμοσμένα τζάμια. Οι χώροι είναι γεμάτοι φως, μέσω της οροφής, του φεγγίτη και το υλικό του γυαλιού από το Saint-Gobain Nevada. Υπάρχει προσωπικό ασανσέρ, κεντρική θέρμανση, πλυντήριο και στεγνωτήριο, γκαράζ και δωμάτιο υπηρεσίας στο ισόγειο.
Σημαντική καινοτομία για την εποχή του, είναι ότι πρόκειται για το πρώτο κτίριο που έχει απόλυτα γυάλινη οροφή και ανήκει στα 17 κτίρια που σχεδίασε ο περίφημος δημιουργός και αποτελούν Πολιτισμική Κληρονομιά της UNESCO. Συγκεκριμένα το διαμέρισμα αποτελεί μέρος του Le Corbusier Foundation και είναι γνωστό με το όνομα Maison des Illustres. Ανακυρήχθηκε ιστορικό μνημείο το 1972 κι ολόκληρο το κτίριο ακολούθησε το 2017.
Η ανακατασκευή έδωσε νέα πνοή στο διαμέρισμα με τους αυθεντικούς χρωματιστούς τοίχους και τα patterns στο πάτωμα. Τα έπιπλα αναπαλαιώθηκαν, όπως ο καναπές και η Grand Confort πολυθρόνα, που προέκυψε από τη σχεδιαστική συνεργιασία του Le Corbusier, του Pierre Jeanneret και της Charlotte Perriand. Επίσης και τα αυθεντικά έργα τέχνης των Fernand Léger, Alberto Magnelli, Henri Laurens και Jacques Lipchitz είναι άξια αναφοράς και πολύ εντυπωσιακά. Στην τραπεζαρία το μαρμάρινο τραπέζι σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και συνδυάστηκε από 4 Thonet πολυθρόνες κι ένα κόκκινο χαλί που φτιάχτηκε στην Αλγερία.
Στο στούντιο διατηρούνται ανέπαφες οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όπως η 12μετρη κυκλική αψίδα και ο εκτεθειμένος τοίχος από τούβλα, που ενέπνεε τον εμβληματικό designer σε καθημερινή βάση, αλλά και τα ξύλινα πάνελ, που σχεδιάσε για να μειώνει το ποσοστό του φωτός που έμπαινε στο studio και συχνά τον ενοχλούσε.
Πολλά στοιχεία του διαμερίσματος είναι μοναδικά και σχεδιασμένα από τον ίδιο, αλλά υπάρχουν και πολλά που φέρουν την υπογραφή άλλων καταξιωμένων ονομάτων του χώρου. Ένα γεωμετρικό γυάλινο παράθυρο για παράδειγμα, φτιάχτηκε στο Reims, και σχεδιάστηκε από την καλλιτέχνη Brigitte Simon. Προστέθηκε στο διαμέρισμα το 1949.
Συνολικά, το σπίτι είναι μια ευκαιρία να καταλάβουμε το όραμα του αρχιτέκτονα όπως και τον ρόλο που έπαιξε η προσωπικότητά του στον εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό του προσωπικού του χώρου.
About:
Ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris (6 Οκτωβρίου 1887 - 27 Αυγούστου 1965), γνωστός ως Le Corbusier, ήταν Ελβετός αρχιτέκτονας, διάσημος για τη συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός. Ήταν πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου και αφιερώθηκε στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των πόλεων. Η σταδιοδρομία του είχε διάρκεια πέντε δεκαετιών, περιλαμβάνοντας κτίρια που κατασκευάστηκαν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, την Ινδία, τη Ρωσία, και μια κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν επίσης πολεοδόμος, ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας και σχεδιαστής επίπλων.