Είναι υπέροχο το συναίσθημα όταν παρατηρούμε πως η σύγχρονη αρχιτεκτονική ενός κτιρίου έχει ως κεντρική έμπνευσή της την τοπική παράδοση του τόπου της. Στο σημερινό μας ταξίδι στην Τουρκία και στη γοητευτική Αλικαρνασσό, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Bodrum Loft Hotel, το οποίο διακρίνεται για την αρχοντική του όψη και το άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό του πλάι στο κύμα. Η σχεδιαστική ομάδα της Tabanlioglu Architects κατάφερε να αξιοποιήσει με τον πιο αρμονικό και περίτεχνο τρόπο την τοπογραφία και την πλούσια βλάστηση της περιοχής, τις γωνίες του ήλιου, τους δροσερούς ανέμους και τις ενδιαφέρουσες κλίσεις του εδάφους, δομώντας ένα εξεζητημένο καλοκαιρινό θέρετρο.
The charming combination
To στοιχείο, το οποίο κατέχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη δομή, αλλά και στην αισθητική φιλοσοφία του ξενοδοχείου είναι η αρμονική συμβίωσή του με το φυσικό τοπίο, το οποίο το περιβάλλει. Η αρχιτεκτονική γλώσσα αναμειγνύεται με τη μοναδική τοπογραφία, ανταποκρίνεται και αναδιαμορφώνει χωρίς να διαταράσσει τις βασικές της ιδιότητες. Στους εκτενείς κήπους του παρατηρούμε τα κομψά πεύκα και ελιές, αναδεικνύοντας με λεπτότητα και διακριτικότητα την ομορφιά αυτής της γης.
Ένας καινοτόμος συνδυασμός ανοιχτών, ημι-ανοικτών και κλειστών τμημάτων αποτέλεσε τον πυρήνα του σχεδιασμού. Σε συνδυασμό με τη φύση, ο ήλιος και το αεράκι υποδέχτηκαν τις μονάδες σε μια ελεγχόμενη στάση, έναν φυσικό κλιματισμό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Όλα τα συγκροτήματα είναι τοποθετημένα για να αποτυπώνουν την απαράμιλλη θέα στη θάλασσα. Οι ισορροπίες του φωτός και της σκιάς, της δόνησης και της ηρεμίας, του sub-rosa και του communal έχουν εξασκηθεί στη φυσική ύπαρξη του έργου.
Respect for the past
Αντλώντας έμπνευση από τον τρόπο σύνδεσης των γειτονικών παλαιών πόλεων με τη γη και τα περίχωρά της, τη σχέση τους με τον ανθρώπινο και μη ανθρώπινο κόσμο, τις δημόσιες αντιδράσεις στις κλιματικές και φωτεινές συνθήκες, τα πρότυπα οικισμών και τις πολιτιστικές χρήσεις του δομημένου περιβάλλοντος, είναι μέθοδοι για την κατανόηση των «genius loci», ο σχεδιασμός επιδιώκει να εφαρμόσει στρατηγικές και προσεγγίσεις που συνδέονται με αυτούς. Το πνεύμα της γης ζει, μέσα στη διάταξη, τα κενά και τους διαδρόμους, τους ανοιχτούς χώρους και τις σχέσεις τους, την παράκτια χρήση και τις γενικές ιδέες οικισμού. Η σεμνότητα ήταν ο πυρήνας της σχεδιαστικής απόφασης με αναφορά στη στάση της τοπικής αρχιτεκτονικής και σεβασμό στην υπάρχουσα φύση, υποστηριζόμενη από τη χρήση τοπικών οικοδομικών υλικών.
The local materials
Η ανάμειξη του τεχνητού με το φυσικό ενισχύεται με τη χρήση υλικών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τοπική αγορά και χρησιμοποιούνται «ακατέργαστα», συμπεριλαμβανομένου του ξύλου και του καλαμιού, το οποίο με τη σειρά του θα παρέχει ένα δομημένο περιβάλλον που επιδιώκει χαμηλή συντήρηση και αισθητική διάβρωση. Το έργο, ενσωματωμένο στο σκηνικό του, είναι εμπνευσμένο για τον τρόπο που συνδυάζεται με το τοπίο. Οι πέτρες, που έχουν ανασκαφεί στην τοποθεσία, επανατοποθετούνται και χρησιμοποιούνται σε προσόψεις, πεζόδρομους, τοίχους αντιστήριξης και δομικά στοιχεία. Η υφή και το χρώμα του σκυροδέματος είναι άμεσο αποτέλεσμα αδρανών από την τοποθεσία, δεσμεύοντας τα κτίρια περισσότερο με το υπόβαθρό τους. Οι εγκαταστάσεις στην ακτή βρίσκονται πάνω στα βράχια, τα αγγίζουν αλλά δεν τα βλάπτουν και εκτείνονται μέχρι τη θάλασσα.
Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!
Source: ArchDaily
Photos: Cemal Emden, Marc Goodwin, Christopher Kennedy