fbpixel

Search icon
Search
TikTok: Οι αρνητικές επιδράσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων
LIFE & CAREER

TikTok: Οι αρνητικές επιδράσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων

Σχεδόν 6 στους 10 είναι καθημερινοί χρήστες της εφαρμογής, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της στον εγκέφαλο


Μια έντονα επιδραστική πλατφόρμα, η οποία μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οδηγώντας τους ανταγωνιστές της στη διαδικασία αντιγραφής ορισμένων από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά της. Το TikTok έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης για την πλειονότητα των νεαρών κοριτσιών και αγοριών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες του "The Guardian", η κοινώς αποκαλούμενη «γενιά του TikTok» προτιμά την πλατφόρμα από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σχεδόν 6 στους 10 εφήβους να την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. 

Το κεφάλαιο "views" και προβολή έχει γίνει μια προσωπική υπόθεση για τον καθένα τους, γεγονός που φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες προς την ψυχική τους ισορροπία και ανθεκτικότητα. Τον Μάρτιο, μέσα από ρεπορτάζ του "Waff 48", o Dr. David Barnhart, σύμβουλος σε θέματα ψυχικής υγείας του Behavioral Sciences of Alabama, απηύθυνε έκκληση προς το κοινό, τονίζοντας ότι όλες οι πλατφόρμες των social media μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο βλέπει τον εαυτό του. Αλλά οι χρήστες του TikTok εκτίθενται σε δεκάδες βίντεο μέσα σε λίγα λεπτά, ενεργοποιώντας, με αυτόν τον τρόπο, το κύκλωμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, οι teenagers μπορεί να εθιστούν στην εφαρμογή και μπορεί να αναζητούν συνεχή διέγερση. 

Η κορυφή του παγόβουνου

shutterstock-2029267856.jpg

Σύμφωνα με το ίδιο ενημερωτικό μέσο: «Ο Barnhart δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες εκτίθενται συχνά σε βίντεο που τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια για το σώμα, το άγχος που σχετίζεται με την εμφάνιση, τον εθισμό στην άσκηση και άλλα. Μπορούν να διαστρεβλώσουν την εικόνα του εαυτού μας.»

Πηγαίνοντας πίσω στο 2021 και σε μια εσωτερική έρευνα στο Instagram που δημοσιοποιήθηκε από την Frances Haugen, οι ανησυχίες για τον ψυχικό αντίκτυπο αυξήθηκαν. Όπως αναγράφει ο "The Guardian", συμπεριλήφθηκαν και τα αυξημένα ποσοστά διατροφικών διαταραχών μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, στοιχείο που προκάλεσε ευρείες εκκλήσεις για αυστηρότερη ρύθμιση της εφαρμογής. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, όλες οι παραπάνω λειτουργίες οφείλονται σε μια πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση: «Το TikTok βελτιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο για λεπτά και ώρες χρόνου προβολής, όπως έδειξαν τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν το 2021, αντί να δίνει προτεραιότητα σε μετρήσεις όπως τα κλικ και η δέσμευση που προτιμούσαν οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πριν. Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν μοναδικό αλγόριθμο και μια σελίδα προορισμού που σηματοδοτεί την πιο ακραία απομάκρυνση μέχρι στιγμής από μια χρονολογική σε μια αλγοριθμική ροή.» 

Τι σημαίνει όμως αυτό; Όπως καταγράφουν τα δημοσιογραφικά στοιχεία του "The Guardian", μελέτες δείχνουν ότι όταν απορρίπτονται οι χρονολογικές ροές προς όφελος του προτεινόμενου περιεχομένου, ο αλγόριθμος δίνει συχνά το έναυσμα για πιο ακραίες απόψεις. Μια έκθεση του 2021 έδειξε ότι πάνω από το 70% του εξτρεμιστικού περιεχομένου που βρέθηκε στο YouTube προτάθηκε στους χρήστες από τον αλγόριθμο. Και δίνει κίνητρο στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο που τραβάει την προσοχή και το οποίο λαμβάνεται από την τροφοδοσία.

Η δράση του γονέα

shutterstock-1701863377.jpg

Ανατρέχοντας στις χρήσιμες συμβουλές του councelor Barnhart, όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τύπου εθισμού, ο ίδιος έχει αναφέρει: «Η πλήρης απαλλαγή από την εφαρμογή δεν είναι η λύση. Αντίθετα, η ρύθμιση της χρήσης μας είναι το κλειδί. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι χρήστες στο διαδίκτυο παρακολουθώντας βίντεο, τόσο λιγότερο χρόνο περνούν αλληλεπιδρώντας με άλλους ανθρώπους από κοντά. Ο ίδιος ενθαρρύνει τον κόσμο να ασχοληθεί με τις εργασίες που βελτιώνουν τη ζωή του, πριν συνδεθεί στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιήσει το TikTok.» 

Όπως αναφέρει το "Waff 48": «Tο Instagram παρουσίασε έναν νέο τρόπο για να κρατήσει τους γονείς να εμπλέκονται στον χρόνο των παιδιών τους στην οθόνη. Πλέον μπορούν να θέτουν όρια στο χρόνο τους στην εφαρμογή. Το TikTok διαθέτει ένα παρόμοιο εργαλείο. Οι γονείς μπορούν να συνδέσουν τον λογαριασμό τους με τον λογαριασμό ενός εφήβου μέσω της λειτουργίας Family Pairing. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν τα σχόλια και τα άμεσα μηνύματα και να θέτουν χρονικά όρια.»