Μπορεί η περίοδός σας να είναι το κύριο γεγονός του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο μία από τις τέσσερις φάσεις που μπορούν να σας δώσουν μοναδικές πληροφορίες για την υγεία σας. Εδώ, θα βρείτε τις συμβουλές των ειδικών για την παρακολούθηση του κύκλου σας, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και πώς να επαναφέρετε τα πράγματα στη σωστή τους πορεία.
Ο κύκλος σας είναι μια καλή ένδειξη της υγείας σας
Σκεφτείτε τον έμμηνο κύκλο σας ως ένα ζωτικό σημείο. Όταν κάτι δεν πάει καλά, είναι ένα μήνυμα από το σώμα σας και πρέπει να σταματήσουμε να αγνοούμε αυτά τα μηνύματα ή να τα αντιμετωπίζουμε σαν να μην έπρεπε να υπάρχουν. Ο πόνος είναι ένα καλό παράδειγμα. Πολλές από εμάς έχουμε μάθει ότι ο πόνος είναι μέρος της περιόδου και πρέπει να τον αποδεχτούμε. Όμως δεν θα αποδεχόμασταν τον πόνο με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, όπως ο πονόδοντος ή η οσφυαλγία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να αντιμετωπίζουμε την περίοδο, την ωορρηξία και τον έμμηνο κύκλο μας σαν ένα ζωτικό σημείο μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε βοήθεια και υποστήριξη. Ξέρουμε τι είναι φυσιολογικό, τι όχι, και μπορούμε να ενεργήσουμε ανάλογα. Είναι ενδιαφέρον ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά τη συμπερίληψη του εμμηνορροϊκού κύκλου ως ένα από τα ζωτικά μας σημεία, στο ίδιο επίπεδο με τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος και την αρτηριακή πίεση.
Περιλαμβάνει περισσότερα ζητήματα από τη γονιμότητα
Ως γυναίκες, οι ορμόνες μας λειτουργούν σε έναν κύκλο περίπου 28 ημερών. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, λειτουργούν σε έναν 24ωρο ημερήσιο ρυθμό. Η σύνθετη φυσιολογία μας αλλάζει δραστικά κατά τη διάρκεια του μήνα και οι ορμόνες μας υπαγορεύουν τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση, την αθλητική απόδοση, τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου μας. Με το να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση του πού βρισκόμαστε στον κύκλο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δυνατά μας σημεία στα διάφορα στάδια και να βελτιστοποιήσουμε αποτελεσματικότερα την ενέργεια, την απόδοση και την ευεξία μας. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες αρχίζουν να συντονίζονται με τον κύκλο τους είναι η γονιμότητα, αλλά όλες οι γυναίκες θα πρέπει να συνδέονται με τον κύκλο τους. Τα οφέλη από τη συνεργασία με τον κύκλο σας εκτείνονται πολύ πέρα από τη γονιμότητα και τη σύλληψη.
Υπάρχουν τέσσερα στάδια στον κύκλο σας
Μετά την αιμορραγία σας, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ενεργητικές και ευδιάθετες. Αυτό οδηγεί στην ωορρηξία, ένα σύντομο και έντονο στάδιο κατά το οποίο είστε πιο γόνιμη. Εάν οι ορμόνες σας είναι ισορροπημένες, θα βιώσετε αυξημένη λίμπιντο σε αυτό το σημείο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας κορυφώνονται οι γνωστικές ικανότητες, νιώθουμε πιο κοινωνικοί και πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο. Λάβετε υπόψη την αυξημένη τραχηλική βλέννα και την αυξημένη επιθυμία για ερωτική συνεύρεση - αυτό είναι φυσιολογικό. Μετά την ωορρηξία, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερο ενεργητικές και αποτραβηγμένες, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο και να επιθυμείτε υδατάνθρακες. Εάν οι ορμόνες είναι ανισόρροπες, μπορεί να νιώσετε άγχος και χαμηλή διάθεση. Όταν πλησιάζει η περίοδός σας, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε σκεπτικισμό και την ανάγκη να κάνετε το ελάχιστο δυνατό. Ο έντονος πόνος και η δυσφορία με την αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας.
Είμαστε όλοι διαφορετικοί
Ο μέσος κύκλος διαρκεί μεταξύ 21-35 ημερών, με μια αιμορραγία που διαρκεί μεταξύ δύο και επτά ημερών. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο τις ημέρες που προηγούνται των πρώτων ημερών της αιμορραγίας σας, ωστόσο, ο πόνος αυτός θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμος και δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες. Ο όγκος της αιμορραγίας σας μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα, αλλά αν αντικαθιστάτε την σερβιέτα, το ταμπόν ή το κυπελλάκι σας κάθε ώρα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Παράλληλα, ένας κύκλος που διαρκεί περισσότερο από 35 ημέρες ή λιγότερο από 21 ημέρες είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ η κηλίδωση κατά τη διάρκεια του κύκλου σας (δηλαδή οποιαδήποτε αιμορραγία που εμφανίζεται εκτός των ημερών της εμμήνου ρύσεως) δικαιολογεί πάντα μια συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας. Όλες βιώνουμε την περίοδό μας με διαφορετικό τρόπο, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα μοτίβα σας.
Η περιεμμηνόπαυση θα επηρεάσει τον κύκλο σας
Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και μειώνονται άνισα και ως εκ τούτου, μπορεί να επιμηκύνουν ή να συντομεύσουν τον κύκλο σας. Η παρακολούθηση του κύκλου είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης - μπορεί να βοηθήσει να δείξει πού βρίσκεστε στη μετάβασή σας και μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να παρέχουν την απαραίτητη ορμονική υποστήριξη. Συχνά, η ωχρινική φάση γίνεται μεγαλύτερη και πιο έντονη, οπότε είναι σημαντικό να την παρακολουθείτε. Κατά την εμπειρία μου, η περιεμμηνόπαυση αναδεικνύει τις ανισορροπίες στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, οπότε η παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας μπορεί να προσφέρει μια πιο ομαλή εμπειρία και να σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα υγείας.
Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να συμβούν και σε άλλες περιόδους, επίσης
Τις περισσότερες φορές, η ακανόνιστη περίοδος προκαλείται από ανισορροπία των ορμονών, ιδίως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Για παράδειγμα, η αλλαγή αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών σας και να επηρεάσει τον κύκλο σας, ειδικά αν αλλάζετε σε χάπι με διαφορετικά επίπεδα οιστρογόνων ή/και προγεστερόνης. Τόσο ο υπολειτουργικός όσο και ο υπερλειτουργικός θυρεοειδής μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, ενώ το PCOS προκαλεί στις ωοθήκες την παραγωγή υψηλών ποσοτήτων ανδρικών ορμονών, επηρεάζοντας την κανονικότητα της ωορρηξίας. Ωστόσο, αν χάνετε τρεις ή περισσότερες περιόδους το χρόνο, αν η περίοδός σας ήταν πάντα τακτική και ξαφνικά γίνεται ακανόνιστη ή αν η περίοδός σας διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες, αξίζει να εξεταστείτε. Αλλά να είστε υπομονετικοί με τις ορμόνες σας, είναι ευαίσθητες και μπορεί να αλλάζουν συχνά.
Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών για έναν πιο υγιή κύκλο
Ελαχιστοποίηση του άγχους
Η εφαρμογή ισχυρών πρακτικών αυτοφροντίδας για τη θρέψη του νευρικού σας συστήματος μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον κύκλο σας. Ελαχιστοποιήστε τις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τον ύπνο, εξασκηθείτε στην επανορθωτική γιόγκα, κάντε σωστά διαλείμματα από τη δουλειά και εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη.
Κινηθείτε περισσότερο, αλλά όχι πάρα πολύ
Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβαρύνει τις ορμόνες - το σώμα μας είναι φτιαγμένο για καθημερινή δραστηριότητα. Επιπλέον, η λεκάνη χρειάζεται κυκλοφορία του αίματος και κίνηση για να παραμείνει υγιής. Πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά, περπατήστε περισσότερο, κάντε μια 15λεπτη προπόνηση HIIT, κάντε διατάσεις το βράδυ και πηγαίνετε μεγάλες βόλτες το Σαββατοκύριακο. Κρατήστε τα πράγματα σε ισορροπία - η ακραία άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία των ορμονών.
Τραφείτε καλά
Η καλή διατροφή είναι καύσιμο και φάρμακο για τις ορμόνες μας. Χρειαζόμαστε άφθονα καλά λιπαρά για τη δημιουργία ορμονών και λιγότερη εξευγενισμένη ζάχαρη, καθώς και πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Επίσης, συμπεριλάβετε άφθονες ορμονικές υπερτροφές - λιναρόσπορο, λαχανικά λαχανικών Brassica όπως το μπρόκολο και το λάχανο, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο και το ζωντανό γιαούρτι, και ωμό κακάο.
Πάρτε βιταμίνη D
Πιστεύεται ότι η βιταμίνη D υποστηρίζει τη λειτουργία των ωοθηκών, η οποία είναι απαραίτητη για έναν υγιή κύκλο.
Κοιμηθείτε νωρίς
Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγιή παραγωγή ορμονών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ωορρηξία.
Δουλέψτε με τον κύκλο σας
Κατανοήστε ότι μπορεί να νιώθετε κόπωση και πείνα σε διαφορετικά σημεία του κύκλου σας και εμπιστευτείτε το σώμα σας να σας πει τι χρειάζεται, ώστε να βελτιστοποιήσετε τον τρόπο λειτουργίας σας. Όταν ξέρετε ότι θα νιώθετε κουρασμένοι, επιλέξτε μια πιο ήπια προπόνηση και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Όταν πεινάτε περισσότερο, μαζέψτε τα γεύματα με υδατάνθρακες ολικής άλεσης και περισσότερα λαχανικά. Συχνά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την κούραση ή να αγνοήσουμε την πείνα, γεγονός που μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε ακόμα πιο εξαντλημένοι και να επηρεάσει ακόμα και τους επόμενους κύκλους.