fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Mε τον interior expert, Κωνσταντίνο Δελούδη
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Mε τον interior expert, Κωνσταντίνο Δελούδη

Με αφορμή τον εορτασμό της 50χρονης συνεργασίας του με την B&B Ιtalia


Διατηρώντας χρόνια τώρα τον πήχη ψηλά, το όνομα Δελούδης έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά σαν συνώνυμο με τα πιο υψηλής αισθητικής design brands στον χώρο του επίπλου. Ο Κωνσταντίνος Δελούδης με την ολοκλήρωση των σπουδών του τo 2007 στο Bentley College της Βοστώνης και στο SDA Bocconi School of Management, επέστρεψε στην Αθήνα κι έχοντας ως βάση την οικογενειακή επιχείρηση, δημιούργησε το βιβλίο “h”, ενός ελληνικού coffee table design book, το οποίο εκδόθηκε το 2009. Ο ίδιος μας μιλάει για τη δική προσωπική πορεία...

Μίλησέ μου για το coffee table book σου. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και τι ακολούθησε; 

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου παρουσιάσαμε φωτογραφικό υλικό 20 κατοικιών με τις υπογραφές γνωστών αρχιτεκτόνων και interior designers. Στη συνέχεια ακολούθησε η δημιουργία του online περιοδικού, Delood. Σκοπός μου ήταν να μπορέσω να μοιραστώ με τον κόσμο την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική, την εσωτερική διακόσμηση και την αισθητική, μέσα από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στιλιστικά περιβάλλον, το οποίο να μπορέσει ο κόσμος να χρησιμοποιήσει ως ανεξάντλητη πηγή ιδεών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ακολούθησε, εμπλουτίσαμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας με κορυφαίες οίκους όπως Knoll, Poliform, Louis Poulsen, Tribu, Thonet, Gebrüder Thonet, Artek, Muuto, Vipp, Cesar, Henge, Fendi Casa, Lasvit, Bocci, Ritzwell, Glass Italia και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ανοίξαμε showroom στην Κύπρο, μετακινηθήκαμε σε ένα υπέροχο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επιστρέψαμε στο κατάστημα στο Κολωνάκι, στον ίδιο χώρο, πλήρως ανακαινισμένο.

dscf9668-bw-gGFdj.jpg

Όλες οι συλλογές Δελούδης έχουν και πάντα είχαν κάτι το ξεχωριστό. Πόσο σημαντικό είναι να είσαι μέρος μιας κορυφαίας εταιρείας που δημιουργεί τάσεις στον χώρο του design και του επίπλου.

    Εξαιρετικά σημαντικό και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτό όμως ταυτόχρονα με κάνει να εργάζομαι σκληρά για να το διατηρήσω. Να είμαι καινοτόμος, πρωτοπόρος και να έχω όραμα και φιλοδοξίες για το μέλλον.

    Tι είναι hot αυτή τη στιγμή στον χώρο; 

      Αναμφίβολα η αναβίωση των icon μοντέλων, τα reeditions! Η επανέκδοση κορυφαίων μοντέλων, όπως για παράδειγμα, ο καναπές Camaleonda του Mario Bellini, η σειρά Capitol τoυ Pierre Jeanneret και ο καναπές Soriana των Afra και Tobia Scarpa.

      Ποιες συνεργασίες σας πιστεύεις ότι άφησαν εποχή και θεωρούνται μέχρι και σήμερα επίκαιρες; 

        Η συνεργασία με την ιστορική Cassina, την B&B Italia, τη Flos,τη Knoll, τη Herman Miller και μετά από 15 χρόνια ξανά με την ελβετική Vitra και την Cappellini.

        Τι έχεις αποκομίσει από τις ανθρώπινες σχέσεις με τους διεθνείς designers και τους κορυφαίους των διεθνών brands; 

          Πολύτιμα στοιχεία από όλους και ξεχωριστά από τον καθένα. Από τον Citterio την οργανωτικότητα, από τον Lissoni την αγάπη για τις καθαρές, minimal γραμμές και από την Patricia Urquiola, την αγάπη της για τη μόδα και τον τρόπο που αυτό επηρέασε την οπτική της ως Art Director της Cassina.

          Υπάρχουν κανόνες και μυστικά για να μη γίνονται λάθη; 

            Η σημασία του λάθους παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Είναι το μέσο που οδηγεί συχνά στην γνώση. Όπου δεν υπάρχει λάθος δεν υπάρχει μάθηση. Άλλωστε, “Faillure, is the road to success”.

            Οι διακρίσεις και η αναγνώρισή σας ως κορυφαίο κατάστημα στο είδος του, τι σημαίνει για σένα και τι εξασφαλίζει στο κοινό; 

              Χαρά και τιμή! Ταυτόχρονα όμως χρέος για τη διατήρησή του. Ο αγώνας του να παραμένεις στην κορυφή απαιτεί θυσίες και καθόλου εφησυχασμό. Η βαθιά μου επιθυμία, είναι να καταφέρουμε να μεταδώσουμε στο κοινό την εμπειρία μας και να το κάνουμε να συνεχίσει να μας εμπιστεύεται, γιατί κύριο μέλημά μας είναι να του εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ποιότητα.

              dscf9801.jpg

              Ποιους designers προτιμάς και ποιο είναι το αγαπημένο σου brand ever;

              Λατρεύω εκείνους που αποτέλεσαν ιστορία στο χώρο. Le Corbusier, Charlotte Perriand, Eero Saarinen, Eames και Harry Bertoia.

              Οι σωστές επιλογές σε έναν χώρο έχουν τη δυνατότητα να τον απογειώσουν. Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στον τρόπο που θα πρέπει να μελετηθεί;  

              “Less is more”. Η απλότητα δημιουργεί μαγεία. Επιλέξτε σε λίγα και καλά έπιπλα και όχι κομμάτια αμφιβόλου αξίας. Κομμάτια διαχρονικά σχεδιασμένα από υπέροχους αρχιτέκτονες, τα οποία έχουν βραβευτεί και αποτελούν σίγουρα all time classics. 

              Τι είδους events αναμένουμε να δούμε από εσάς στο προσεχές διάστημα; 

              Στις 27 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την επέτειο των 50 χρόνων συνεργασίας της εταιρείας μας με την B&B Italia, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα μας. Σε αυτό το event θα παραστούν οι Gilberto Negrini CEO του οίκου και ο αγαπημένος αρχιτέκτονας Piero Lissoni, ο οποίος είναι και Art Director της Β&Β.

              Στις 22 Νοέμβριου, επισφραγίζεται η χρονιά, με το grand opening του νέου μας showroom στο Κολωνάκι, το οποίο είναι Monobrand Cassina. Eπιστρέφουμε στον χώρο που ξεκίνησε ο πατέρας μου την ιστορία της επιχείρησης. Αποτελεί σημαντικό σημείο στην εξέλιξή μας. Προσκεκλημένη θα είναι η Patricia Urquiola, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Cassina.

              Τι νέο φέρνουν οι κορυφαίοι designers που θα έχετε ως προσκεκλημένους; 

              Όπως ανέφερα πιο πάνω περιμένουμε τον Piero Lissoni, ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μετά την Έκθεση στο Μιλάνο, το νέο καναπέ “Dumbo” και την Patricia Urquiola, η οποία θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο καναπέ, τον “Mon Cloud” και όλη της τη συλλογή.

              Τι άλλο υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια; 

              Μετά τον εορτασμό των 50 ετών της εταιρείας με το βιβλίο που σφράγισε την πορεία μας, το event του Σεπτεμβρίου και τα εγκαίνια του νέου καταστήματος στο Κολωνάκι το Νοέμβριοι, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τη συνεργασία μας με τη Vitra... Πιστεύω ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας σε κάθε επίπεδο.

              dscf9830.jpg

              Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα;

              Η ευγένεια. 

              Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σου χώρος; 

              Το γραφείο μου. 

              Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

              Την περίοδο της κρίσης αποφάσισα να διατηρήσω την επιχείρηση χωρίς την παραμικρή μείωση ούτε καταστημάτων, ούτε προσωπικού, ούτε ποιότητας.

              Φεύγεις ταξίδι, ποιοι είναι οι τρεις ιδανικοί προορισμοί. 

              Μιλάνο, Παρίσι, Μύκονος. 

              Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια; 

              Εύχομαι μόνο να έχω υγεία! 

              Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

              Καλύτερα να αποτυγχάνεις πρωτοτυπώντας παρά να πετυχαίνεις μιμούμενος. 

              Κάτι για το οποίο είσαι περήφανος...

              Για την οικογένειά μου! 

              Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!