fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τη jewel designer, Κατερίνα Μακρυγιάννη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τη jewel designer, Κατερίνα Μακρυγιάννη

Και την πρόσφατη συνεργασία της με τον Christian Louboutin για τη συλλογή Greekaba


Έχει δημιουργήσει τη δική της Σχολή σε σχέση με το κόσμημα, με συλλογές που γίνονται άμεσα αναγνωρίσιμες και διέπονται από μια διαχρονική comfort θηλυκότητα. Η επαγγελματική σχέση της Κατερίνας Μακρυγιάννη ξεκίνησε με το τέλος των σπουδών της στο τμήμα θεάτρου του Πανεπιστήμιου Πατρών και της μετεκπαίδευσης της στο σχέδιο και την χαρακτική στη Φλωρεντία. Ήταν η καθοριστική στιγμή κατά την οποία διέβλεπε μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, τη δυνατότητα μέσα από το εργαστήριο των γονιών της, να συνδυάσει το θέατρο και το κόσμημα. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ώρες δουλειάς για να προσαρμοστεί σε αυτόν τον κόσμο και να αναπτύξει την δική της προσωπικότητα ήταν ατέλειωτες. Πολύτιμη ήταν η συμβολή του πατέρα και της μητέρας της, που αποτέλεσαν και τους μέντορες της. Το πείσμα της να ανακαλύψει τον δικό της «χαρακτήρα» και η σημαντική οικογενειακή προίκα της, την οδήγησαν στην απόφαση να προσπαθήσει να βγει εκτός των συνόρων της πόλης της, ακόμη και της Ελλάδας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην πορεία της έπαιξε η συνεργάτιδα της Μαρία Καστάνη που την βοήθησε στην υλοποίηση των ονείρων της...

Kόσμημα και Ελλάδα. Πώς το διαχειρίζεσαι και πώς έχει εξελιχθεί; 

    Αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Η παράδοσή μας στον τομέα των τεχνών, του κοσμήματος συγκεκριμένα, και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, είναι οι πρώτες σκέψεις μου όταν θέλω να δημιουργήσω ένα κόσμημα. Το γεγονός ότι ζω και δημιουργώ σε μια όμορφη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, τα Χανιά, είναι και αυτός ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της καριέρας μου. Το πιο σημαντικό σε έναν σχεδιαστή είναι να βρει την ταυτότητά του και να είναι αναγνωρίσιμη η δουλειά του. Θεωρώ πως με την πορεία μου μέχρι σήμερα, μέσα από ατέλειωτες ώρες δουλειάς, το έχω καταφέρει. Και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη μου επιτυχία. Πάντα ωστόσο, πορεύομαι με αισιοδοξία αλλά και αυτοσυγκράτηση.

    dsc7264.jpg

    Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες σου και ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

      Υπομονή, σεβασμός και ομαδικό πνεύμα, αξίες βασικές που με ακολουθούν στην προσωπική και την επαγγελματική μου πορεία! Λίγα μπορεί να καταφέρει κανείς μόνος του χωρίς ομάδα από ανθρώπους που σε εμπιστεύονται και σε στηρίζουν στην πορεία σου. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που έχω καταφέρει και δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις με την ομάδα μου που με βοηθούν να εξελίσσομαι.

      Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάς και σε εμπνέει για να σχεδιάζεις; 

        Η δυναμική, γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα που τολμάει με το στιλ της και επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική της στιλιστική πρόταση.

        Πως νιώθεις όταν βλέπεις γυναίκες στο εξωτερικό να φορούν κοσμήματά σου και πόσο πολύ σε εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σου εκτός συνόρων; 

          Νιώθω μεγάλη τιμή όταν επιλέγουν τα σχέδια μου ανάμεσα σε τόσους ταλαντούχους σχεδιαστές, και φυσικά μου δίνει αυτοπεποίθηση να συνεχίσω να δημιουργώ.

          Ποια θεωρείς την πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου; 

          Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορεί να παραδεχτώ ότι έχω πολλές σημαντικές στιγμές. Μέχρι πέρσι, θα έλεγα τη συνεργασία μου με τον Mario Testino το 2017, ο οποίος φωτογράφισε τις βεντάλιες μου για την Αγγλική Vogue. Φτάνοντας στο σήμερα αναμφίβολα η συνεργασία μου με τον οίκο Louboutin αποτελεί το σημαντικότερο «παράσημο» στην καριέρα μου.

          fw22-s1-konstantinella-crepe-satin-calf-crepe-satin-loubi-eye-specchio-lining-vers-multi-lin-multi-copy.jpg

          Μίλησέ μας για την πρόσφατη συνεργασία με τον Christian Louboutin. Πώς προέκυψε και τι ακριβώς κάνατε μαζί;

            Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Τίνα Δασκαλαντωνάκη μου ανακοίνωσε ότι θα με επισκεφτεί στο εργαστήριο μου μαζί με τον Yannick Flageul, Senior Designer Manager του οίκου Christian Louboutin και τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά με σκοπό να δουν τη δουλειά μου για μια ενδεχόμενη συνεργασία. Το project αφορούσε την κολεξιόν AW2223 με το όνομα Greekaba.

            Το θέμα της συλλογής ήταν η παρουσία της πολύχρονης φιλίας του Κ. Κακανιά με τον C. Louboutin. και τις εμπειρίες του δεύτερου στην Ελλάδα, μέσα από το συνδυασμό των έργων τους. Ακολούθησαν αρκετοί μήνες δειγματισμού και τροποποιήσεων προκειμένου να καταλήξουν στα τελικά σχέδια της συλλογής. H συμμετοχή μου αφορούσε τη δημιουργία υφασμάτινων χαντρών που θα κοσμούσαν όλες τις τσάντες της κολεξιόν και τη δημιουργία ενός βραχιολιού που ήταν και το μοναδικό κόσμημα της κολεξιόν. Επίσης, ένα βραχιόλι για τον αστράγαλο που θα τοποθετούνταν στο δέσιμο μιας γόβας με το όνομα Konstantinella και ένα μικρό διάκοσμο που τοποθετήθηκε σε ένα όμορφο πασούμι, με το όνομα Konstantimule. Τα δύο τελευταία σχέδια επειδή ήταν εξολοκλήρου χειροποίητα και πολύ απαιτητικά στην παραγωγή. O οίκος τα παρουσίασε ως limited edition με τη σχετική αρίθμηση στο εσωτερικό του παπουτσιού - στοιχείο που τα χαρακτήριζε ως μοναδικά.

            Μια τεράστια επιτυχία! Έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς και τι έπεται στη συνέχεια; 

              Νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων γι' αυτήν την ευκαιρία που μου δόθηκε, να γνωρίσω και να συνεργαστώ με έναν τέτοιο οίκο-«κολοσσό». Το κέρδος μου είναι η εμπειρία και η αυτοπεποίθηση που αποκόμισα για τις ικανότητες μου. Η συνέχεια για μένα περιλαμβάνει δημιουργία. Στόχος μου είναι να μην επαναπαύομαι ποτέ!

              Τι θέση έχει η Τέχνη στη ζωή σου; 

                Η τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι. Από τις πρώτες μου παιδικές αναμνήσεις είναι η εικόνα των γονιών μου, Νίκου και Εύας Μακρυγιάννη, να ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να με «μυούν» σε αυτές. Από μικρή, λοιπόν, με περιέβαλε ο κόσμος της τέχνης ο οποίος καθόρισε και την πορεία μου.

                dsc7313.jpg

                Τι άλλο σχεδιάζεις εκτός από κοσμήματα;

                  Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, με χαρά δημιουργώ χειροποίητα διακοσμητικά, τα οποία αποτελούν μια από τις παραδόσεις της οικογενειακής μου επιχείρησης στα Χανιά, η οποία είναι η βάση μου, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. 

                  Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα; 

                    Η ολοκλήρωση της συλλογής Καλοκαίρι 2023.

                    Τι να περιμένουμε στις επόμενες collections σου; 

                    Πολύχρωμα υφάσματα, πέτρες και παιχνιδιάρικο ύφος, όπως εύχομαι να είναι το επόμενο καλοκαίρι!

                    Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever; 

                      Μα φυσικά η κόκκινη μεταξωτή βεντάλια! Σήμα-κατατεθέν θεωρώ πλέον.

                      Υπάρχει η Ελλάδα στις δημιουργίες σου;

                        Αφού υπάρχει μέσα μου, στο DNA μου, στον τρόπο σκέψης μου και στην καθημερινότητά μου, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σχέδια μου.

                        k10e15rbw.jpg

                        Φοράς πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αξεσουάρ που επιλέγεις εδώ και χρόνια;

                          Αγαπημένα μου αξεσουάρ είναι τα «Silky Mini Fan» σκουλαρίκια μου, που μπορώ να τα συνδυάσω με οποιοδήποτε στιλ και να το αναδείξω. Καθώς και τα δύο μου δαχτυλίδια που δεν αποχωρίζομαι ποτέ, «Red Lips ring» και «Pinky ring».

                          Μια γυναίκα που θα ήθελες να φοράει κοσμήματά σου; 

                            Λατρεύω το στιλ της Cate Blanchett, θα ήταν ένα όνειρο να την δω στο κόκκινο χάλι με τις κόκκινες μεταξωτές βεντάλιες.

                            Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει...

                              Nότια Κρήτη, με τις μαγευτικές παραλίες και το ατέλειωτο γαλάζιο. Ζούμε σε ένα ευλογημένο μέρος!

                              Ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα. 

                                Ταυτίζεται με την έννοια του αρχαίου ελληνικού κάλλους! Η ισορροπία της εξωτερικής με την εσωτερική «ομορφιά», το «μέτρο» ως στάση ζωής, είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν «όμορφο» άνθρωπο.

                                Περιέγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

                                  Υπομονετική, αισιόδοξη, πεισματάρα.

                                  dsc7255.jpg

                                  Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

                                    Ζω εκ του ασφαλούς... 14 μέρες κατασκήνωση στο δάσος της αρχαίας Ολυμπίας.

                                    Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

                                      «Μη μετανιώνεις ποτέ για όσα έχεις κάνει, μόνο για όσα δεν έκανες.»

                                      Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

                                        Η ομάδα μου!

                                        Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... και θα τελείωνε...

                                          Με μια βουτιά στην θάλασσα!