Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική στην Αγγλία και μετά εργάστηκε σε ένα τυπογραφείο στην Αθήνα -ήταν περίπου 21 ετών και σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες διαφημιστικές εταιρείες, μέχρι που γύρισε πάλι στο Λονδίνο, για να συνεχίσει τις σπουδές της και να πάρω το μεταπτυχιακό της. Εργάστηκε στην Unilever για ένα διάστημα και μετά την προσέλαβε η IBM. Δύο από τους μέντορές της στην IBM Αγγλίας ήταν αυτοί που την ενέπνευσαν να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να αποκτήσει κι άλλη διεθνή εμπειρία. Πήρε μετά από σχεδόν ένα χρόνο την μεταναστευτική βίζα και μεταφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία της IBM στην Νέα Υόρκη. Η πιο δύσκολη απόφαση που έχει πάρει μέχρι σήμερα όπως λέει η ίδια η Ράνια Σβορώνου. Σήμερα, είναι Διευθύντρια Σχεδιασμού στην IBM ΝΥ και διαχειρίζεται διαφορετικές ομάδες και πελάτες σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στο κομμάτι του ψηφιακού και σχεδιαστικού μετασχηματισμού και στρατηγικής της εταιρείας.
Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει σήμερα το design, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε;
Το design για μένα δεν ήταν ποτέ απλώς μία επιλογή. Ήταν και είναι τρόπος ζωής. Από μικρή ηλικία ζωγράφιζα και είχα μεγάλη αγάπη για την τέχνη. Δεν πρόσεχα πολύ στα μαθήματα γιατί ήθελα να ζωγραφίζω τις σελίδες και το θρανίο μου. Σύντομα όμως, συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να γίνω καλλιτέχνης, οπότε αγάπησα το design, και στα 15 μου ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω Ήθελα να γίνω γραφίστρια. Σε ηλικία 17 ετών είχα την ευκαιρία να πάω στην Αγγλία να σπουδάσω για να ακολουθήσω τα όνειρα μου καθώς στην Ελλάδα ειδικά 15-20 χρόνια πριν, δεν έπαιρναν –δυστυχώς– πολύ στα σοβαρά την γραφιστική ως καριέρα. Έφυγα γιατί γνώριζα ότι το design στη Βρετανία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αν και με πονούσε να αφήσω τη χώρα μου. Αλλά αν πάρεις την απόφαση από μικρή ηλικία, σκληραγωγείσαι και μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι, όσο και εάν αυτό είναι δύσκολο.
Τι αγαπάτε περισσότερο να κάνετε εντός κι εκτός δουλειάς;
Εντός δουλειάς αγαπώ να είμαι με την ομάδα μου και να δημιουργούμε. Λόγω Covid-19 όπως γνωρίζουμε τα πράγματα αλλάξαν, και δεν μπορούμε να είμαστε στο στούντιο σχεδίασης, αλλά και πάλι το να επικοινωνώ και να δημιουργώ με την ομάδα μου είναι ακόμα το αγαπημένο μου κομμάτι. Εκτός δουλειάς, πλέον μια βόλτα στο πάρκο είναι αυτό που χρειάζομαι καθημερινά. Είναι απίστευτο το πως αλλάξαν οι ζωές μας τον τελευταίο χρόνο.
Περιγράψτε μας τη δουλειά σας κι ένα από τα πιο σημαντικά projects που έχετε ολοκληρώσει.
Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου με την ομάδα μου, είναι η επίλυση και εκτέλεση ενός ψηφιακού μετασχηματισμού μίας εταιρείας, από το όραμα έως το τελικό αποτέλεσμα.
Ένα από τα αγαπημένα μου projects ήταν πριν από 4 χρόνια όπου ηγήθηκα και ολοκλήρωσα τον σχεδιασμό της "BPme: Pay for Gas" –μιας καινοτόμου εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται σε πάνω από 7 χώρες από περίπου 1.000.000 ανθρώπους.
Πώς είναι το συναίσθημα όταν έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσετε ένα όνειρο ζωής και πότε το νιώσατε αυτό;
Έχω πολλά όνειρα να πραγματοποιήσω ακόμα καθώς ανεβάζω τον πήχη πάντα πιο ψηλά. Ένιωσα όμως μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια όταν έμαθα πως ήμουν η νικήτρια στην κατηγορία του design των φετινών Greek International Women Awards, ένας θεσμός κυρίως για την Ελληνίδα επαγγελματία του εξωτερικού που διαπρέπει παγκοσμίως.
Μιλήστε μας για τη στροφή σας στην τεχνολογία. Πώς νοιώθει μια γυναίκα σε σημαντική θέση στον τομέα αυτό και μάλιστα σε μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες στον πλανήτη;
Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τεχνολογία. Είχα και έχω μεγάλη αγάπη για τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και από νωρίς κατάλαβα ότι για να μπορέσω να έχω παγκόσμιο αντίκτυπο μέσω του σχεδιασμού, η τεχνολογία ήταν και είναι ένας από τους καλύτερους τομείς για να το κάνω. Mε το να είμαι σε μία ισχυρή εταιρεία τεχνολογίας και μέσω του ρόλου μου, μπορώ και σχεδιάζω περισσότερα ψηφιακά προϊόντα ανά τον κόσμο εστιάζοντας πάντα στην βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νοιώθετε μία από αυτές; Έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε;
Σίγουρα υπάρχουν, και σε όλους τους τομείς. Εξαιρετικό παράδειγμα είναι η αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος CEO και ιδρύτρια της κινητής εφαρμογής «Bumble», Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ, η οποία έγραψε ιστορία πριν από 2 μήνες ως η νεότερη γυναίκα CEO (31 ετών) βάζοντας την εταιρεία της στο χρηματιστήριο, με το μωρό της στην αγκαλιά.
Το να «σπας» όμως οποιαδήποτε γυάλινη οροφή έρχεται πάντα με κάποιο κόστος, μικρό ή μεγάλο. Η ίδια έχει ομολογήσει ότι είναι εξαρτημένη από τη δουλειά της.
Στη δικιά μου περίπτωση λοιπόν, για τα δικά μου δεδομένα έχω ακούσει αρκετές φορές ότι έχω σπάσει την γυάλινη οροφή στον τομέα μου με αυτά που έχω καταφέρει έως τώρα και με το γεγονός ότι είμαι πάνω από το 1/3 της ζωής μου μακριά από την χώρα μου. Προσωπικά, δεν νιώθω μία από αυτές και έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου και ακόμα περισσότερα να καταφέρω.
Ένα απαιτητικό επαγγελματικό challenge...
Συνεργασία και δημιουργικότητα εξ αποστάσεως.
Πώς επιβιώνετε στη Νέα Υόρκη; Τι σας προσφέρει και τι νοσταλγείτε από την Ελλάδα;
Η Νέα Υόρκη είναι μια συναρπαστική και συνάμα πολύ σκληρή πόλη. Υπάρχει λόγος που ονομάζεται η πόλη των ονείρων και λένε πως αν τα καταφέρεις εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού. Δεν αποφασίζεις να ζήσεις στην Νέα Υόρκη αν δεν έχεις όνειρα και στόχους, διαφορετικά θα μαραζώσεις. Το έχω δει και ακούσει πολλές φορές.
Η Ελλάδα πάντα θα έχει την μεγαλύτερη θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου, καθώς εκεί είναι όλη μου η οικογένεια και οι παιδικές μου φίλες. Ειδικά λόγω της πανδημίας και των κλειστών συνόρων έχω να έρθω από τον Δεκέμβρη του 2019... δεν έχω λείψει ποτέ τόσο πολύ! Νοσταλγώ την οικογένειά μου, τις φίλες μου, το καλό ελληνικό φαγητό και αυτό το μαγικό μπλε που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.
Ποια είναι ένα dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;
Να δουλέψω σε project για την Disney...
Ποια είναι η διαδρομή μιας γυναίκας προς την επιτυχία σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και πώς τα ξεπεράσατε;
Πλέον, πιστεύω πως η οποιαδήποτε διαδρομή της επιτυχίας αποτελείται από έναν συνδυασμό προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας. Το να κάνεις αυτό που αγαπάς ως επάγγελμα αλλά και να δίνεις χρόνο για άλλες ασχολίες στην ζωή. Έχουμε την τάση να συνδέουμε την «επιτυχία» μόνο με την επαγγελματική επιτυχία. Επιτυχία είναι να είσαι ευτυχισμένη με την ζωή που διάλεξες και δημιούργησες. Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια, το θέμα είναι να τα προσπερνάμε και να μην τα παρατάμε. Όλες τις δυσκολίες μου, τις ξεπερνώ με την φιλοσοφία του ότι αν έχω την υγεία μου, τότε όλα τα άλλα είναι εφικτά. Χρειάζεται πειθαρχία του μυαλού και των συναισθημάτων.
Έχετε σχεδιάσει ποτέ κάποιο αντικείμενο ή κάτι άλλο;
Όλη μου την ζωή σχεδιάζω και δημιουργώ... από πίνακες, graffiti, γλυπτά, καρικατούρες, ετικέτες κρασιών, εξώφυλλα βιβλίων, λογότυπα, ταμπέλες, θεατρικά σκηνικά, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά προϊόντα και πολλά άλλα. Η τέχνη και ο σχεδιασμός ήταν και θα είναι πάντα για μένα τρόπος ζωής.
Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σας;
Πριν από την πανδημία ήταν εντελώς διαφορετικό καθώς ταξίδευα συνέχεια και ήμουν σε πελάτες, συνέδρια και ομιλίες. Έκανα περίπου 20-30 ταξίδια τον χρόνο, αλλά πολλά από αυτά ήταν για δουλειά. Θυμάμαι τον Οκτώβρη του 2019 όπου πήγα στην Ταϊλάνδη από την Νέα Υόρκη για μία ομιλία όπου με κάλεσαν. 28 ώρες πτήση η κάθε διαδρομή και έμεινα μόνο 3 ημέρες...
Πλέον περιλαμβάνει πολλές βίντεο κλίσεις από το πρωί μέχρι το απόγευμα με κάποιο διάλειμμα ενδιάμεσα. Μετέπειτα τρέξιμο ή περπάτημά στο πάρκο και ανάλογα το βράδυ – είτε δείπνο με φίλους/ες μου, είτε πίσω στην δουλειά μέχρι αργά. Εκτός της καθημερινής μου δουλειάς, κάνω workshops, interviews, ομιλίες, είμαι κριτής και μέντορας και πολλά άλλα όπου χρειάζεται να αφιερώσω χρόνο από τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα μου. Όταν βρίσκω χρόνο θα διαβάσω 1-2 βιβλία τον μήνα. Όλα είναι θέμα χρόνου και ενέργειας και σε αυτήν την φάση της ζωής μου την διαθέτω ακόμα όπως επιθυμώ.
Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς;
Αυτοπεποίθηση και εσωτερική γαλήνη.
Αν έπρεπε να διαλέξετε μια και μόνο μαγική στιγμή της ζωής σας...
Θα διάλεγα όταν που είπαν το «δεκτή» για την βίζα εργασίας μου, στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Λονδίνο. Η επώδυνη διαδικασία, ο χρόνος, η ψυχολογική φθορά και η αβεβαιότητα που επικρατεί για σχεδόν έναν χρόνο και το πόσο δραστικά μπορεί να αλλάξει η ζωή σου, ξεκινά από μία λέξη. Θυμάμαι δάκρυσα με το που βγήκα από την πρεσβεία και πήρα την μητέρα μου τηλέφωνο.
Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.
Θαρραλέα, Συναισθηματική, Φιλόδοξη.
Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...
Υγεία, αγάπη, όνειρα που πραγματοποιούνται, προσφορά στην κοινωνία και όμορφες στιγμές.
Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ ή κι ένα αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια;
Είμαι «on the go» τόσα χρόνια, έχοντας χάσει πολλά αγαπημένα πράγματά μου, οπότε έχω μάθει να μην δένομαι πλέον με αντικείμενα. Πέρα από το κινητό μου για να επικοινωνώ, ότι έχει αξία στην ζωή μου δεν είναι αντικείμενο.
Μια έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σας.
Το μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο θα είναι πάντα το αγαπημένο μου...
Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας δέκα χρόνια μετά...
Η επιτυχία με την ευτυχία και την ηρεμία να είναι εναρμονισμένες.
Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...
Skydiving! Εξίσου συναρπαστικό.
Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...
Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική.
Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...
Τις φιλίες μου, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο.
Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...
Με μια ζεστή αγκαλιά
Και θα τελείωνε...
Με ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα στην θάλασσα.
*Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά δικές μου και δεν εκφράζουν τις απόψεις του εργοδότη μου.