Έχει έρθει η εποχή που οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων μετατρέπονται σε μικρά σκηνικά γιορτής και τα γλυκά που τις κοσμούν - κι όχι μόνο - αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από κλασικές κι αγαπημένες συνταγές μέχρι σύγχρονες, απρόσμενες γεύσεις, αυτά είναι τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης και οι σήμα-κατατεθέν δημιουργίες τους που μας γλυκαίνουν εδώ και δεκαετίες, τόσο στα καθημερινά όσο και στα γιορτινά μας τραπέζια.
Παρακάτω, οι επιλογές που ξεχωρίζουν και δεν μπορούμε να αντισταθούμε!
Στη Ζάχαρη για Μελομακάρονα
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά από την καρδιά της πόλης στο πιάτο μας. Τραγανές, μικρές μπουκιές, βουτηγμένες σε μέλι και διακριτικά στολισμένες με φρέσκο κόκκινο πιπέρι, δημιουργούν μια απρόσμενη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικάντικο εδώ και δέκα χρόνια στη Ζάχαρη. Ένα ξεκάθαρα χριστουγεννιάτικο γλυκό που δύσκολα του αντιστέκεται κανείς, συνοδεύει τις γιορτές μας και αποτελεί το ιδανικό κέρασμα για εμάς και τους αγαπημένους μας.
Info: Λόρδου Βύρωνος 7 / zaxarh

Στο Τζένεραλ Ζαχαροπλαστείο για Μπουγάτσα Μελομακάρονο
Όταν η παράδοση της πόλης συναντά το πνεύμα των Χριστουγέννων, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό. Στο Τζένεραλ Ζαχαροπλαστείο, η μπουγάτσα αποκτά την πιο γιορτινή της μορφή μέσα από μια πρωτότυπη, αλλά απόλυτα ισορροπημένη δημιουργία. Το χειροποίητο φύλλο αέρος, λεπτό και τραγανό, γεμιστό με κρέμα μελομακάρονο και σερβιρισμένο με μέλι και καρύδια, υπόσχεται να δώσει άλλο νόημα στις πρωινές μας συνήθειες.
Info: Παύλου Μελά 44 / tzeneral_zaxaroplasteio
Στον Ελενίδη για Τρίγωνα
Από αυτό το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά της πόλης, τα τρίγωνα Ελενίδη. Το γλυκό με το τραγανό, καλοψημένο φύλλο γεμισμένο με την πιο βελούδινη και αρωματική κρέμα, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και πάντα γίνεται ανάρπαστο στα εορταστικά gatherings. Με τη γεύση του μεγάλωσαν γενιές ενώ ακόμα εξακολουθεί να μας θυμίζει γιατί κάποια πράγματα αξίζει να μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο.
Info: Λεωφόρος Κομνηνών 69 / trigona_elenidi

Στον Κωνσταντινίδη για Μιλφέιγ

Το γλυκό των «χιλίων φύλλων» διαχρονικό και πάντα επίκαιρο από το 1954, παρουσιάζεται σε όλες του τις μορφές για κάθε περίσταση: από ατομικό γλύκισμα μέχρι τούρτα ή ακόμα και κορμό. Στον Κωνσταντινίδη η σύνθεση της πλούσιας και αφράτης κρέμας με το τραγανό φύλλο σφολιάτας ετοιμάζεται καθημερινά στο ανοιχτό παρασκευαστήριο κι έχει εξελιχθεί σε γλυκό-ορόσημο του ζαχαροπλαστείου και σημείο αναφοράς για την πόλη. Ένα κέρασμα που σχεδόν ποτέ δεν λείπει από τα σπίτια μας.
Info: Παύλου Μελά 7 / konstandinidis
Στο Choureál για Προφιτερόλ
Λίγα γλυκά είναι τόσο διαχρονικά όσο το προφιτερόλ. Στο Choureál, η αγαπημένη αυτή κλασική επιλογή παρουσιάζεται στην πιο φρέσκια και απολαυστική της εκδοχή. Καθημερινά παρασκευάζεται a la minute, με αγνά υλικά και απόλυτο σεβασμό στη συνταγή. Αφράτα σου, βελούδινη κρέμα και πλούσια σοκολάτα συνθέτουν ένα γλυκό που δύσκολα λείπει από οικογενειακά τραπέζια και γιορτινές συγκεντρώσεις. Μια ασφαλής, αλλά πάντα αγαπημένη επιλογή, που σίγουρα θα εκτιμηθεί από κάθε καλεσμένο.
Info: Παλαιών Πατρών 9 / choureal_profiterole

Στον Χατζηφωτίου για Πουράκια

Από τα πιο εμβληματικά σοκολατοειδή τυλιχτά της πόλης, τα πουράκια του Χατζηφωτίου αποτελούν διαχρονικό σύμβολο γιορτής. Παρασκευασμένα από εξαιρετικές πρώτες ύλες και προσοχή στη λεπτομέρεια, τραγανά και με βελούδινη γέμιση γίνονται το ιδανικό κέρασμα για τις εορταστικές ημέρες. Ένα μικρό, αλλά απολύτως χαρακτηριστικό γλύκισμα που σπάνια λείπει από σπίτια μας.
Info: Ελευθερίου Βενιζέλου 20 / hatzifotiou.gr
Στο Exereton για Signature Gift Collection
Όταν η γεύση συναντά την αισθητική και τη φροντίδα και όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται σε ένα κουτί, τότε δημιουργούνται τα EXERETONGift Boxes που αποτελούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία δώρου με premium χαρακτήρα. Γεμάτα με χειροποίητες, signature δημιουργίες, εμπνευσμένες από τη μεσογειακή διατροφή και την ελληνική γαστρονομία, συνδυάζουν την πλούσια γεύση με την εξαιρετική ποιότητα και την υψηλή θρεπτική αξία. Ένα πλούσιο δώρο ιδανικό για συνεργάτες, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα.
Info: Μητροπόλεως 69 / exereton

Στo Miltos Patisserie & Catering για Βασιλόπιτα

Ένα γλυκό που πάντα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τραπέζια μας και μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχει πάρει διάφορες μορφές. Η βασιλόπιτα του Miltos Patisserie & Catering αποτελεί σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν ποιότητα, φρεσκάδα και αυθεντική γεύση στο γλυκό που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς. Είτε στην κλασική της εκδοχή είτε σε πιο σύγχρονες παραλλαγές, παραμένει ένα γλύκισμα που συγκεντρώνει γύρω του το τραπέζι και δίνει τον πιο γλυκό τόνο στο πρώτο κόψιμο της χρονιάς.
Info: Τσιμισκή 82 / miltos_patisserie_catering
Στο Peace 'n Cake για Ταρτάκια
Τα γιορτινά τραπέζια μπορούν να στολιστούν και με μικρά έργα τέχνης που συνδυάζουν γεύση και αισθητική. Στο Peace n’ Cakeπαίρνει μορφή με νερό και αγάπη: η τραγανή βάση με την ισορροπημένη γέμιση σε ένα όμορφο σύνολο φτιαγμένο από αγνά υλικά. Οι μικρές μπουκιές αποτελούν την ιδανική επιλογή για αυτούς που θέλουν να γλυκάνουν τους καλεσμένους τους χωρίς να αφήσουν κάποιον παραπονεμένο.
Info: Δημοκρατίας 6Α / __peacencake__

Στο Magoa για Συλλογή από Εκλεκτές Τρούφες Σοκολάτας

Ιδανική επιλογή για κέρασμα τόσο για τους εορτάζοντες όσο και για τους οικοδεσπότες. Το ζαχαροπλαστείο Magoa παρουσιάζει την κασετίνα με τρούφες σοκολάτας, σε πέντε διαφορετικές γεύσεις: Bitter, Framboise-jasmine, Salted Caramel, Pear Wiliams και Hazelnut Milk Chocolate Gianduja. Βελούδινες υφές, ισορροπημένες γεύσεις και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες συνθέτουν μικρές μπουκιές απόλυτης απόλαυσης που πρόκειται να γίνουν ανάρπαστες.
Info: Παλαιών Πατρών Γερμανού 29 / magoa_patisserie
Main Photo by Τζένεραλ Ζαχαροπλαστείο και Magoa Patisserie-Chocolaterie
