fbpixel

Search icon
Search
Τα θεαματικά αποτελέσματα του Pilates σε γυναίκες και άνδρες 40 και άνω
WELLNESS

Τα θεαματικά αποτελέσματα του Pilates σε γυναίκες και άνδρες 40 και άνω

To στοίχημα του Live Better και η πρώτη γνωριμία με τον κόσμο του Pilates στο δίκτυο γυμναστηρίων Elixir


Υπάρχει μια αλήθεια εκεί έξω που λέει ότι το σώμα μετά τα 40 αλλάζει. Όντως. Το σώμα δε λέει ποτέ ψέματα. Έχει κι αυτό ηλικία.  Έχει τον κώδικά του.  Έχει τη δική του φωνή και στέλνει μηνύματα. Κι αυτά μας τρομοκρατούν και χτυπάνε αυτό το κόκκινο μικρό καμπανάκι πολύ πιο εύκολα όταν «απειλείται» η εικόνα μας. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Καμιά φορά, γινόμαστε και επίμονοι μαζί της και κάπου στο μεσοδιάστημα ξεχνάμε πόσο εύκολα αυτό το «Αιώνιο Σώμα» σχηματοποιεί και αποτυπώνει συναισθήματα, εικόνες. Από τη χαρά και την ενέργεια που υπάρχει μέσα μας, μέχρι το στρες, τις υποχρεώσεις, το άγχος.

Ξεχνάμε ότι έχει φθορές. Ξεχνάμε όμως κιόλας ότι είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής και να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον χρόνο με το μέρος μας. Οι δυνατότητες άλλωστε που έχει ένα σώμα δεν παύουν να είναι ατέλειωτες. Όσα του δίνεις, τόσα σου επιστρέφει. Ξέρει να υπακούει, ενώ αν δε δουλέψεις, δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα και συνταγές κάτω από το συρτάρι. Τα ανακαλύπτουμε μέρα με τη μέρα, μόνο όταν το εκπαιδεύουμε σωστά και σε βάθος χρόνου.

unnamed-1.jpg

Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε ο άνθρωπος ενδιαφερόταν για την μακροημέρευση, μόνο που τελευταία πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα υπάρχει τρόπος να ζούμε παραγωγικά μέχρι και τα ογδόντα μας, ενώ συνολικά πάνω από εκατό χρόνια.

"Live better look better live longer"

Αυτό ένα πολύ ωραίο μότο πολύ μέσα στην εποχή του. Είναι μια νέα εκδοχή της... πολυτέλειας. Και η άσκηση είναι ένας ισχυρός παίκτης σε αυτή τη μάχη, ακόμα κι αν αργούμε καμιά φορά να την πάρουμε στα σοβαρά. Είναι τελικά αυτή η ποιότητα που πολλοί από μας δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε δώρο στους εαυτούς μας. 

The Pilates Experience

Γι' αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν καλό διάλογο τους επόμενους μήνες, δείχνοντας λίγο περισσότερο ενδιαφέρον στο κεφάλαιο "well being" και άσκηση, κάνοντας την αρχή με τη μέθοδο του Pilates και εστιάζοντας σε γυναίκες-άνδρες των 40 και άνω. Και είναι όντως πολύ ωραία αυτή η ηλικία γιατί αν τα πας καλά μαζί της, την απενοχοποιείς και μαθαίνεις να αγαπάς λίγο καλύτερα τον εαυτό σου. Και το σώμα σου φυσικά. Έτσι και εμείς κάναμε λοιπόν την αρχή, με τη βοήθεια των ειδικών. Το Elixir Studio είναι ένα δίκτυο γυμναστηρίων εμπιστοσύνης με πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία και θέση στην αγορά που δένει άψογα με όλη αυτή την κουλτούρα για την οποία κάνουμε λόγο. Πολύ πρόσφατα, μας άνοιξε τις πόρτες του για να δουλέψουμε μαζί με μια ομάδα γυναικών και ανδρών αυτής της ηλικίας.

photo-2019-01-25-12-37-21.jpg

Παρακολουθήσαμε «αθόρυβα» κάποιες συνεδρίες. Συστηθήκαμε με τις μπάλες, με τα ολοκαίνουρια high tech Reformer τους (ναι, αυτό το κρεβάτι με την κινούμενη επιφάνεια που μοιάζει με καρότσι και είναι συνδεδεμένο με ελατήρια με το βασικό σκελετό του οργάνου), τα Springboard και τα Pilates Chair -επίσης ολοκαίνουρια- και κατέφτασαν μόλις πριν από λίγες μέρες. Κυρίως, συστηθήκαμε ξανά με το ίδιο μας το σώμα και τα κέντρα του. Καταλάβαμε γιατί τελικά αυτή η πρακτική δουλεύει βαθιά. Γιατί το μυαλό εδώ παίρνει τον έλεγχο και καθοδηγεί τους μυς. Νιώσαμε τα πόδια μας να τρέμουν στα πρώτα στάδια καθώς μαθαίναμε να κάνουμε συγκεντρωμένα τις σωστές κινήσεις. Και ναι, εκείνη τη στιγμή οι μυς δουλεύουν όπως δεν ξαναδούλεψαν. Και εδώ είναι που ιδρώνεις παραπάνω από όσο πίστευες!

Είδαμε όμως και πόσο μπορεί να αλλάξει ένα κορμί στην ηλικία των 40 και να ωφεληθεί. Πως κάποιες γυναίκες που αντιμετωπίζουν παθήσεις του σκελετού και των μυών ή κάποια πρώτα στάδια οστεοπόρωσης, άρχισαν να ξεπερνούν το πρόβλημα ή να χτίζουν άμυνες και σταδιακά να νιώθουν ικανοποίηση με τις αλλαγές πάνω τους. Ακόμη και αν στην αρχή υπάρχει μια γνωριμία με το άγνωστο και μια ανάγκη για προσαρμογή. Κι όλα αυτά, συμβαίνουν γιατί πολύ απλά οι μύες τους πλάθονται και δουλεύονται σε όλο τους το εύρος. Το λιγνό, καλό σχηματισμένο σώμα με όμορφη στάση και απόλυτα λειτουργικό δεν είναι άπιαστο. Είτε είσαι 20 είτε 40 είτε 50. Θέλει απλά τον χρόνο του!

Μάθαμε όμως και τι πάει να πει δύναμη της κοιλιάς, των ραχιαίων και των μυών της πυέλου. Πώς είναι να νιώθεις ξανά ευλύγιστος και να ευθυγραμμίζεσαι. Πώς βρίσκεις την ισορροπία σου και μαθαίνεις να αναπνέεις. Αλυσίδα είναι, θα το καταλάβετε σύντομα. Η μόνη παγίδα που πολύς κόσμος αντιμετωπίζει πριν μπει σε αυτήν τη διαδικασία είναι η εξής: «μπορώ λόγω ηλικίας να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα άσκησης». Κάποιοι έχουν προαποφασίσει για τους εαυτούς τους και δηλώνουν ότι «είναι πλέον αργά για μένα, έχω μεγαλώσει». Και εδώ έρχεται η αναβολή που λέμε και λέμε. «Δε ζητάω να μάθω. Δεν ενημερώνομαι για το τι μπορώ να κάνω». Αυτή είναι η πρώτη κίτρινη κάρτα. 

unnamed.jpg

Από την άλλη το είδος, η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα της άσκησης δεν είναι ψέμα ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά, ιδιαίτερα για εσάς που θα ξεκινήσετε για πρώτη φορά. Όλοι μας, πρέπει να ξέρουμε πότε ξεκινάμε κάτι και γιατί σταματάμε. Έτσι, μπήκαμε και βγήκαμε ξανά και ξανά στις αίθουσες του Elixir για να καταλάβουμε τη φιλοσοφία των οργάνων και της άσκησης στο έδαφος. Μιλήσαμε με κόσμο που είναι εκεί σχεδόν καθημερινά γιατί πια δε μπορεί χωρίς τη γυμναστική στη ζωή του, αλλά και με κόσμο που έκανε μαζί με εμάς την αρχή και δοκίμασε έναν συνδυασμό ασκήσεων εδάφους. Όταν πέρασε στο Reformer (κρεβάτι) και στα υπόλοιπα όργανα που έχουν στις ειδικά οργανωμένες αίθουσες τους (από 1 έως 8 άτομα χωρητικότητα) είδε το σώμα του σε θέσεις και στάσεις που δε φανταζόταν!

Κάναμε τα προσωπικά μας «πειράματα», κάναμε τα πρώτα λάθη στις αναπνοές. Είδαμε όμως και σχετικά γρήγορα μικρά θαύματα από αυτήν τη φαινομενικά «ξεκούραστη» γυμναστική (spoiler alert: δεν είναι!). Ένας επίσης μύθος που καταρρίφθηκε μέσα από αυτό το project, είναι πως με τη μέθοδο του Pilates γυμνάζουμε μόνο τον κορμό και όχι τα χέρια και τα πόδια, ότι είναι αργή άσκηση, ότι δεν κάνεις καύσεις και ότι χρειάζεται συμπληρωματική γυμναστική αλλού τύπου. Η ένταση είναι προσωπική υπόθεση και πιστέψτε με μπορεί να φτάσει σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα!

photo-2019-01-25-12-37-09.jpg

Επίσης, διαπιστώσαμε πως οι άνδρες λατρεύουν αυτόν τον τρόπο εκγύμνασης. Γιατί; Γιατί πολύ απλά εκτιμούν την πρόκληση των ασκήσεων, το συνδυασμό δύναμης και ευλυγισίας, την ανάγκη για ισορροπία, την ένταση, αλλά συγχρόνως και την ελεγχόμενη κίνηση και ροή. Και από την αντίπερα όχθη είδαμε γυναίκες των 40 και άνω να ενθουσιάζονται με τα αποτελέσματα που βλέπουν στα επίμονα σημεία των γλουτών, της κοιλιάς και των χεριών. Εκείνες δε, που ασκούνται συστηματικά και δεν είναι περιστασιακοί οπαδοί του σπορ, μας εξηγούσαν ότι παρατηρούν ότι το σώμα τους σμιλεύεται και το λίπος μειώνεται.

Το μεγάλο άλλωστε αβαντάζ με αυτή τη μέθοδο είναι πως το κάθε πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Είδαμε ότι όντως, οι ασκήσεις μπορούν γίνουν εύκολες-δύσκολες, μεγάλης ή μικρής έντασης, αργές-γρήγορες, απολαυστικές και ανακουφιστικές, ανάλογα με την ενέργεια και τις δυνάμεις που είχαμε τη συγκεκριμένη μέρα. Κι όλο αυτό σου δίνει μια αίσθηση προσωπικού ελέγχου του πόσο και που θα φτάσεις. 

Ούτως σ’ αλλιώς, η μέθοδος του Pilates συνδυάζει ασκήσεις υψηλής έντασης με χαμηλής και στο ενδιάμεσο δε σταματάς! Οπότε εδώ είναι που αρχίζουν και καίγονται οι θερμίδες. Μια δοκιμή, θα σας πείσει! Και να θυμάστε. Το πάν, είναι να γίνει η αρχή...

More info: www.elixirstudio.gr