Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται αναμφίβολα σε κάθε σπίτι και «συντροφεύει» σχεδόν όλα μας τα πιάτα, προσθέτοντας την κατάλληλη πινελιά για μια γευστική, απολαυστική μπουκιά. Γεμάτο από αντιοξειδωτικά και πλήθος λιπαρών αποτελεί το συστατικό που επιδρά θετικά στον οργανισμό μας, κυρίως στην καρδιά μας και επομένως είναι ένας ακόμη σπουδαίος λόγος για να το χρησιμοποιούμε και να το εντάσσουμε στη διατροφή μας. Μολονότι, αξιοποιείται καθημερινά στις κουζίνες μας, οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να πράττουμε ορισμένα λάθη ως προς την επιλογή και τη χρήση του, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε τη διατροφική του αξία.
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα 5+1 από αυτά και αλλάξτε την ρουτίνα σας προς το καλύτερο!
Επιλέγετε την αγορά του σε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι
Το ελαιόλαδο μπορεί πολύ εύκολα να αλλοιωθεί, κυρίως από το οξυγόνο και το φως που θεωρούνται οι δύο βασικότεροι «εχθροί» του. Για την αποφυγή αυτού του γεγονότος, το οποίο προκαλεί μια αίσθηση πίκρας στην γεύση του, επηρεάζοντας την ποιότητά του, συνιστάται να προτιμούμε τις αδιαφανείς συσκευασίες για παν ενδεχόμενο. Μια συμβουλή που δίνει η Lauren Winstead, η οποία απέκτησε κατάρτιση σχετικά με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι να παίρνουμε τα μπουκάλια με σκούρο πράσινο ή καφέ χρώμα.
Χρόνια διατήρηση του ίδιου λαδιού
Ένα από τα πιο σύνηθες λάθη που συναντάμε είναι η χρήση του ξανά και ξανά για μεγάλο διάστημα, που μπορεί να ναι μέχρι και χρόνια. Η προσοχή που οφείλουμε να δείχνουμε στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων αφορά σαφώς και το ελαιόλαδο, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν αποθηκευμένα στα πίσω ράφια τους μισοτελειωμένα μπουκάλια, τα οποία εξακολουθούν να αξιοποιούν. Το λάδι διαρκεί για 24 μήνες, έπειτα πρέπει να το πετάξετε, διότι η γεύση του έχει αλλοιωθεί, συνεπώς έχουν χαθεί και οι ευεργετικές του ιδιότητες.
Αγορά βάσει χρώματος
Δεν ενδείκνυται πως η ποιότητα συνδέεται με το χρώμα του προϊόντος. Φανερώνει απλά τον χρόνο που συλλέχθηκε η ελιά. Μην ορίζετε ως ποιοτικό, το ελαιόλαδο με ένα ωραίο, ελκυστικό χρώμα που πιθανόν να έχετε συνηθίσει στο μάτι σας, καθώς σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το καλό λάδι μπορεί να έχει έντονο πράσινο έως χρυσαφένιο χρώμα. Η κατώτερη ποιότητα ορίζεται από τον τρόπο παραγωγής, επομένως ενημερωθείτε κατάλληλα για την σωστή επιλογή.
Η αποθήκευσή του σε σημείο της κουζίνας που φτάνει μια υψηλή θερμοκρασία
Βρείτε ένα ράφι στο χώρο σας, το οποίο θα ναι κατάλληλο από την άποψη πως ούτε θα βλέπει στις ακτίνες του ήλιου μέσω κάποιου παραθύρου, αλλά ούτε θα ναι και δίπλα στον φούρνο, εισπράττοντας όλη την πηγή της θερμότητάς του. Η έκθεσή του, συνεπώς, στην ζέστη επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά του, καταστρέφοντας τις πολυφαινόλες, που αποτελούν ένα είδος αντιοξειδωτικών ουσιών, προκαλώντας τελικά μια άγουστη και αλλοιωμένη αίσθηση.
Μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά
Όπως προαναφέρθηκε, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσχερείς επιπτώσεις στο ελαιόλαδο. Έτσι, λοιπόν, στην μαγειρική αποφεύγετε την χρήση του όταν επρόκειτο να φτιάξετε φαγητό που θα χρειαστεί να ψηθεί πάνω από 182°C, αλλά εάν το επιθυμείτε τότε προτιμήστε το τηγάνι που δεν καίει τόσο πολύ. Ιδιαίτερη προσοχή όμως και σε αυτό το σημείο, επειδή θα πρέπει να θυμάστε πως δεν ξαναμαγειρεύουμε με το ίδιο λάδι, αλλά θα πρέπει να το καθαρίσετε και να ρίξετε άλλο και έπειτα να τηγανίσετε ξανά.
Συνηθίζετε σε ένα συγκεκριμένο τύπο ελαιόλαδου
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στο super market, αυτοί που επιλέγουν βάσει τιμής και προτιμούν τις προσφορές, αγοράζοντας το πιο φθηνό, αλλά και οι υπόλοιποι που θεωρούν πως η ομορφιά του μπουκαλιού διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη γεύση και καταλήγουν σε αυτό το μπουκάλι. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ενός και μόνο λαδιού, το οποίο θα το βάλετε σε όλα τα φαγητά σας και είναι αυτό που ονομάζουμε «για όλες τις χρήσεις» είναι ένα λάθος, εάν στοχεύετε σε άριστη γεύση. Για παράδειγμα, για σάλτσες και για ζυμαρικά συνιστάται να επιλέξετε ένα καλύτερο λάδι με πιο ισχυρή γεύση που θα αποτελέσει το βασικό συστατικό για ένα πεντανόστιμο πιάτο.