Μια ανάσα πριν υποδεχτούμε τον Απρίλιο και η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχθεί για τα καλά την άνοιξη με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας. Η καθημερινότητά μας στην πόλη αποκτά άλλο νόημα και οι παρακάτω προτάσεις γι' αυτήν τον μήνα το αποδεικνύουν.
Κρατήστε σημειώσεις!
Θέατρο
«Οι 12 Ένορκοι» του Reginald Rose στο Κολοσσαίον

Οι θυμωμένοι άντρες του Reginald Rose (12 Angry Men) έχοντας κερδίσει με πρωτόγνωρο τρόπο την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου «συνεχίζουν ακάθεκτοι» να μετατρέπουν το θέατρο Αλκμήνη σε δικαστικό μέγαρο φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους για 10η χρονιά. Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο και η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ' ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή. Παίζουν: Αντώνης Βαρθαλίτης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Μανώλης Ιωνάς κ.ά.
Infο: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), 1 Απριλίου στις 18:00 και στις 21:00.
«Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» του Ζουζέπ Μαρία Μιρό στο Θέατρο Αυλαία

Ο Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστεί στον καταιγιστικό μονόλογο του Ζουζέπ Μαρία Μιρό «Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» ερμηνεύοντας και αποκαλύπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες γύρω από το νεκρό σώμα ενός έφηβου αγοριού. Η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί το έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα και με σύμμαχο τη μοναδική ερμηνεία του Αργύρη Ξάφη, το μετουσιώνει σε ένα συγκλονιστικά αιχμηρό tour-de-force που πραγματεύεται την καταστροφή της ομορφιάς και τα βάθη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και επιθυμίας.
Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), 3 Απριλίου - 11 Μαΐου, Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 19:00.
«Η Καρδιά του Σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Η «Καρδιά του Σκύλου» γράφτηκε το 1925, αλλά δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του. Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Αργύρης Πανταζάρας, Ηλέκτρα Νικολούζου κ.ά.
Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), 25 Απριλίου - 4 Μαΐου, Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 20:00.
«Ο Παππούς έχει Πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο Κολοσσαίον

Ένας παππούς, τρεις εξωφρενικές εγγονές, ένας «μπάτσος», ένας ιδεολόγος νεαρός, ένας «φόνος» και ένα ρομαντικό δείπνο με φακές οδηγούν μια θεότρελη ελληνική οικογένεια σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Τρεις αδελφές σε σημείο καμπής στη ζωή τους, η αναρχική Πόπη, που «πέφτει» στον έρωτα ενός «μπάτσου», η φοβισμένη Φώφη, που κηρύσσει την προσωπική της επανάσταση και θέτει νέους όρους και κανόνες στη ζωή της και, η καριερίστα Μαρία, που έχει στόχο να γίνει επιτέλους μάνα, μπλέκονται σε ανεξέλεγκτες παρεξηγήσεις. Συνδετικός κρίκος όλων, ο αριστερός και με άνοια Παππούς, ο οποίος γίνεται η ιδεολογική έμπνευση για την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος, με το όνομα «Ψάξου». Το κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Χάρη, τον σύντροφο της Μαρίας, φιλοδοξεί να γίνει η φωνή της νεότερης γενιάς των Ελλήνων. Ο θρυλικός «Παππούς» της Δήμητρας Παπαδοπούλου μετά το ανέβασμα του 1997 και του 2012 επανέρχεται δυναμικά για να δώσει χαρά και γέλιο στα βράδια μας και με περισσότερη «πίεση» από ποτέ.
Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), 5 Απριλίου 2025 - 13 Απριλίου 2025, Σάββατο στις 18:15 και στις 21:15, Κυριακή στις 20:00.
Μουσικές βραδιές
Γιώργος Παπαγεωργίου και Polkar στο Μύλος Club

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar θα εμφανιστούν το Σάββατο 12 Απριλίου 2025 στο Mylos Club Thessaloniki, προσφέροντας μια ιδιαίτερη συναυλία. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, γνωστός ηθοποιός και performer, μαζί με το συγκρότημά του Polkar, θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, αλλά και κομμάτια από τη δεκάχρονη πορεία τους. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ο νέος ήχος του συγκροτήματος, ενώ θα υπάρχει και λαϊκό ρεπερτόριο με τον μπασίστα. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου θα χορέψει με τον μοναδικό του αυτοδίδακτο τρόπο.
Info: Πολυχώρος Μύλος - Club Μύλος (Ανδρέου Γεωργίου 56), 12 Απριλίου στις 22:00.
Hooverphonic "The Magnificent Tree 25th Anniversary" στο Principal

Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, Hooverphonic επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο επικά shows, με όλες τους τις επιτυχίες, αλλά και για τον εορτασμό των 25 ετών από την κυκλοφορία του εμβληματικού "The Magnificent Tree" που είναι άλλωστε και το album που τους εκτόξευσε στην στρατόσφαιρα της επιτυχίας και της παγκόσμιας αναγνώρισης. Σε αυτές τις δύο μοναδικές συναυλίες που θα λάβουν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Hooverphonic θα συνοδεύονται από κουαρτέτο εγχόρδων, κάτι που θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο την live ηχητική παλέτα τους, στοχεύοντας στην πιστή αποτύπωση της τραγουδοποιείας τους, αλλά και την δημιουργία μίας πολύ ξεχωριστής ατμόσφαιρας, κάτι στο οποίο άλλωστε το Βελγικό τρίο ειδικεύεται!
Info: Πολυχώρος Μύλος - Principal (Ανδρέου Γεωργίου 56), 16 Απριλίου στις 20:30.
Μουσικές από τις άκρες της Γης: Ωκεανία

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το ενδιαφέρον μουσικό της ταξίδι σε κάθε γωνιά της γης με μουσική από την μακρινή Ωκεανία, μέσα από ξεχωριστά έργα σπουδαίων εκπροσώπων της ηπείρου αυτής. Στο πρόγραμμα δεσπόζει ένα ξεχωριστό έργο ενός μοναδικού καλλιτέχνη, του κατεξοχήν εκπροσώπου της μουσικής παράδοσης των Μαορί Jerome Kavanagh Poutama, τον οποίο το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά στη σύνθεση 'Papatūānuku' (Μητέρα της Γης) που έγραψε μαζί με την πολυτάλαντη νεαρή συνθέτρια Salina Fisher και θα ερμηνεύσει με 19 διαφορετικά παραδοσιακά όργανα των Μαορί. O John Psathas θεωρείται ένας από τους τρεις επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες της διασποράς. Γεννήθηκε και ζει στη Νέα Ζηλανδία, όπου η διεθνής του επιτυχία έχει χαρακτηριστεί πρωτοφανής στη μουσική ιστορία της χώρας. Ο 'Παντογνώστης Ουρανός' είναι ένα υπέροχο έργο γραμμένο και αφιερωμένο στους κρουστούς Fabian Ziegler και Luca Staffelbach. Ο ίδιος ο Fabian Ziegler θα ερμηνεύσει το έργο στο βιμπράφωνο, μαζί με τον Ελληνο-Ρώσο Θεόδωρο Μίλκοβ στη μαρίμπα, έναν από τους πιο καινοτόμους παίχτες του συγκεκριμένου οργάνου. Ο συνθέτης θα είναι μαζί μας στη συναυλία.
Info: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. (Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), 4 Απριλίου στις 21:30.
Εκθέσεις
Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο», στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης», με καλλιτεχνική επιμέλεια από τους Greek Instagramers Events. Η έκθεση αποτελεί συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου. Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσω εργαστηρίων δια βίου μάθησης και συλλογικών δράσεων στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης, αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές. Μέσα από τη δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.
Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), έως τις 27 Απριλίου, Τρίτη 08:30 - 15:00, Τετάρτη - Κυριακή 08:30 - 21:30.
Ξενής Σαχίνης - «Μνήμη ≠ Λήθη»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Μνήμη ≠ Λήθη». Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καταπιάνεται με ένα από τα πλέον προσφιλή του θέματα, τη μνήμη, και ειδικότερα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος έναντι της λήθης, που συχνά συνοδεύεται από φαινόμενα ρατσισμού. Ο Ξενής Σαχίνης χρησιμοποιεί την τέχνη του για να μεταφέρει ισχυρά μηνύματα, με τον εικαστικό λόγο να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της μνήμης. Το έργο του υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο πώς η ανθρώπινη φύση μπορεί να κρύβει και τη μορφή του τέρατος.
Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α), έως τις 17 Μαΐου, Τετάρτη - Παρασκευή 18:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 14:00.